صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

مدیر مؤسسه پژوهشی پروژه آبگستر گفت : برای تغذیه آبخوان ها ده ها روش وجود دارد اما قنوات متروكه كم هزینه ترین و بهترین سازه برای جمع آوری آب در آبخوان هاست .

برنامه " مناظره " با موضوع سهم مصارف غیر كشاورزی از منابع آبی كشور با حضور هدایت فهمی ، مدیر مؤسسه پژوهشی پروژه آبگستر روانه آنتن رادیو گفت وگو شد.

هدایت فهمی در آغاز با بیان اینكه بخش های شرب ، صنعت و كشاورزی مهمترین مصرف كننده های آب هستند ، عنوان كرد : در سال 42 نیم میلیارد از 5/44 میلیارد مترمكعب آب مصرفی مربوط به شرب و صنعت بوده است كه نشان دهنده این است كه بیش از 95 درصد مصرف در بخش كشاورزی بوده است.

وی افزود: همین نسبت تا امروز ادامه داشته است و اكنون مصرف ناخالص كشور نزدیك به 100میلیارد مترمكعب است كه در حدود 91 میلیارد مترمكعب آن به صورت ناخالص در بخش كشاورزی مصرف می شود و بخش شرب ، 7 میلیارد مترمكعب و صنعت نیز بیش از 2 میلیارد متر مكعب از این مصرف را به خود اختصاص داده اند. از مجموع آب مصرفی تنها 20 میلیارد مترمكعب آب دوباره به چرخه زیست محیطی باز می گردد كه درصد بالایی از آلایندگی دارد.

مدیر مؤسسه پژوهشی پروژه آبگستر خاطر نشان كرد : آمار فوق نشان می دهد كه صنعت جایگاه كوچكی در كشور ما دارد در حالی كه در كشورهای بسیار كوچكتر از ایران ، مانند كره ، مصرف آب در صنعت در حدود 5 میلیارد مترمكعب است. از سوی دیگر مصرف بالای آب در كشاورزی نشان از این دارد كه فعالیت های این حوزه مدرن نیست و بهره وری آب در آن بسیار پایین است.

فهمی با تاكید بر اینكه ظرفیت برداشت آب كشاورزی متناسب با مجموع منابع آب محیط زیستی نیست ، اظهار كرد : بر اساس تحقیقات صورت گرفته در وزارت نیرو ما می توانیم با 55 میلیارد متر مكعب آب كشاورزی كشور را اداره كنیم.

وی در برنامه مناظره رادیو گفت و گو ، عنوان كرد : میزان منابع آب تجدید پذیر در كشور در حدود 115 میلیارد متر مكعب است در حالی كه مصارف ما در حدود 100میلیارد متر مكعب است پس ما 88 درصد از منابع تجدیدپذیر خود را مصرف می كنیم در حالی كه آستانه تاب آوری 60 درصد است.

مدیر مؤسسه پژوهشی پروژه آبگستر با بیان اینكه كشاورزی در تمام دنیا برزگترین مصرف كننده آب است ، اظهار كرد : چالش اصلی این است كه كشاورزی ما بیشتر به معیشتی شباهت دارد و اصلا صنعتی نیست.

فهمی در ادامه گفت : باید راهكارهای مدیریتی در ارتباط با آب ، خاك و گیاه را به كار بگیریم ، به عنوان مثال با توجه به سطح بالای تبخیر آب ، باید كشت را در محیط های بسته انجام داد و كشت فرا سرزمینی را مدنظر قرار داد . باید به آب مجازی یعنی تامین مواد غذایی از خارج از كشور فكر كنیم.

وی خاطر نشان كرد : در هیچ یك از 6 برنامه توسعه ، تئوری مشخصی برای توسعه به ویژه روستایی نداریم بنابراین مدیریت كشاورزی با بهره وری بالا هیچ گاه در دستور كار نبوده است.

مدیر مؤسسه پژوهشی پروژه آبگستر استفاده از قنوات متروكه را از یكی از بهترین روش ها برای تغذیه آبخوان ها دانست و بیان كرد : برای تغذیه آبخوان ها ده ها روش وجود دارد كه با توجه به منطقه و زمین شناسی آن و امكاناتی قابل استفاده است اما قنوات متروكه كم هزینه ترین و بهترین سازه برای جمع آوری آب در آبخوان هاست .

مرتبط با این خبر

  • دشمن به هنجارشكنان هویت می‌دهد

  •  تأثیری كه حمله ایران به اسرائیل بر برخی اعراب منطقه گذاشت

  • تولیدِ كیفی با تزریق امید به كارگران محقق می‌شود

  • ضرورت معرفی چهره‌های حدیثی و علمی و انقلابی مدفون در آستان عبدالعظیم حسنی (ع) به مردم

  • توفان طبس؛ دست خداوند پشت سر مردم ایران بود

  • نقش‌های توسعه‌بخشی رادیو به‌ویژه در جوامع كوچك تر كماكان پررنگ است

  • جهش تولید؛ در سایه ارتقای معیشت و كنترل تورم

  • دعوت از هنرمندان ایرانی خارج كشور و ترویج فرهنگ بی‌حجابی

  • رهبر انقلاب: با جهش تولید جیب و دست كارگر پُر می‌شود

  • دستگاه‌های فرهنگی در مقوله حجاب كم‌كاری كرده‌اند