صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

صدیقی‌بناب گفت: اروپایی‌ها در پاسخ به اعتراضات ایران نسبت به انجام ندادن تعهداتشان در برجام نگفتند به تعهداتمان عمل نمی‌كنیم اما گفتند نتوانستیم! ولی تلاش می‌كنیم به تعهدات عمل شود.

برنامه "گفت‌وگوی سیاسی" با موضوع (بررسی گام‌های جدید فنی و سیاسی ایران برای مقابله موثر با بی‌عملی اروپا در قبال برجام) با حضور دكتر رسول صدیقی‌بناب، استاد تمام دانشگاه صنعتی شریف روانه آنتن شبكه رادیوگفت‌وگو شد.

رسول صدیقی‌بناب در مصاحبه با رادیوگفت‌وگو عنوان كرد: جمهوری‌اسلامی با شرایطی كه پیش آمده و همكاری نكردن اتحادیه اروپا كه تا به امروز حتی دیناری با ما رد و بدل نكردند، جمهوری‌اسلامی نیز نمی‌توانست دست روی دست بگذارد و باید اقداماتی انجام دهد و چاره‌ای جز انجام برخی فعالیت‌های فنی در حوزه هسته‌ای نداشت. اگرچه آمریكا تلاش دارد كه جمهوری‌اسلامی را در منگنه قرار دهد تا ایران خودش از برجام خارج شود و برنامه بعدی خودش را به جلو ببرد.

وی افزود: به عبارتی مساله بسیار پیچیده و حساس است و قدم‌هایی كه باید برداشته شود، هر چند مسئولان جمهوری‌اسلامی گام‌هایی كه برمی‌دارند، به دقت بررسی می‌كنند كه اشتباه نباشد در عین حال گام‌های موثری باشد. اما به طور خلاصه باید بگویم در شرایط كنونی ما چه كارهایی می‌توانیم انجام دهیم. دو موضوع پیش روی ماست كه می‌توانیم انجام دهیم، درجه اقناع كه 5/3 درصد در برجام برای جمهوری‌اسلامی تعیین شده، از این درجه پا را فراتر نگذارند و دیگر اینكه مقدار غنی‌سازی 20 درصد برای راكتور تهران تعیین شده، تغییر پیدا نكند و سیستم راكتور آب سنگین اراك نیز باید تعویض شود. در واقع كلان برنامه‌های تعیین شده در حوزه هسته‌ای در این سه مورد است.

استاد دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد: اگرچه در عهدنامه پیش‌بینی شده كه اگر طرف مقابل بدعهدی كرد، طرف دیگر چه بكند. به چه شكلی از بدعهدی طرف مقابل گله كند و دیگران به چه شكل برای رفع این بدعهدی‌ها عمل كنند. لذا ایران نسبت به بدعهدی‌ها اعتراضاتی كرد كه اروپایی‌ها برای بررسی آن جلساتی گذاشتند ولی نگفتند ما به تعهداتمان عمل نمی‌كنیم اما گفتند نتوانستیم! اما سعی بر آن است كه به تعهدات عمل شود. بنابراین اروپایی‌ها درباره برجام فقط حرف زدند و وعده دادند، اما در عمل هیچ اقدامی نكردند.

رسول صدیقی‌بناب گفت: از سوی دیگر قرار بود كه اتحادیه اروپا آب سنگین ما را بخرند كه این‌كار را نكردند و حتی تحریم كردند كه این برخلاف تعهدات برجام است. وقتی چنین شرایطی پیش امده، جمهوری‌اسلامی نمی‌تواند كه بی‌كار بنشیند و كاری نكند. حد نصابی برای فعالیت و تولید در حوزه هسته‌ای تعیین شده بود كه این حد می‌تواند رعایت شود و فعالیت هسته‌ای ادامه داشته باشد. اما از طرفی تولیدی كه ما داریم، هیچ جا مشتری ندارد و خریده نمی‌شود. از سویی این آب سنگین كاربردهای بسیار زیادی در حوزه صنعت، پزشكی و جاهای مختلف دارد و اكنون نیز استفاده می‌شود. لذا می‌توانیم بیشتر بر موارد مصرف آن كار كنیم.

وی افزود: اقتصاد اروپا و آمریكا پیچیدگی و در‌هم تنیدگی خاص خودش را دارد، اما جمهوری‌اسلامی توانست این موضوع را از هم تفكیك كند و پیش از برجام این درهم تنیدگی به آن صورت آشكار نبود، همه اروپا و آمریكا را به لحاظ اقتصادی یكی دیدند، اما امروز متوجه می‌شویم كه میان آمریكا و اروپا فرق است و این فرق را به وضوح توانستیم نشان بدهیم. اكنون اروپا اختلافات جدی با آمریكا بر سر برجام دارد، اگرچه در این طیف اروپایی، انگلیس به آمریكا نزدیك‌تر است و در مصوبه‌ای كه در شورای امنیت مطرح شد، تنها انگلیس به آن رای داد و كشور دیگری از اروپا با آمریكا همراهی نكرد.

استاد دانشگاه صنعتی شریف در مصاحبه با رادیوگفت‌وگو عنوان كرد: كار ما در برجام، كار پیچیده‌ای است و مانند یك معادله چند مجهولی است و به این شكل نیست كه تنها با ابتكارات فنی بتوانیم اروپا را قانع كنیم تا كارهایی را انجام بدهند. اروپا در دو قسمت شركت‌ها و بانك‌هایش ارتباط تنگاتنگی با آمریكا دارد كه وقتی آمریكا، جمهوری‌اسلامی را تحریم كرده، آنها عملا نمی‌توانند كاری در ایران انجام دهند. اما در مورد بانك‌ها می‌توانند كارهایی را صورت بدهند، اما باید قدری مایه بگذارند كه تا كنون چنین كاری نكردند. البته باید اشاره كنم در حال حاضر جمهوری اسلامی طبق گفته رئیس‌جمهور در یك هجمه اقتصادی قرار دارد و رهبری نیز بارها اشاره كردند اكنون كشور در جنگ اقتصادی با آمریكاست. اما به نظرم در كنار كارهای فنی باید كارهای دیپلماتیك را هم زیاد بكنیم. به نظرم خوشبختانه وزارت خارجه در این زمینه اقدامات خوبی انجام داده است.

مرتبط با این خبر

  • دشمن به هنجارشكنان هویت می‌دهد

  •  تأثیری كه حمله ایران به اسرائیل بر برخی اعراب منطقه گذاشت

  • تولیدِ كیفی با تزریق امید به كارگران محقق می‌شود

  • ضرورت معرفی چهره‌های حدیثی و علمی و انقلابی مدفون در آستان عبدالعظیم حسنی (ع) به مردم

  • توفان طبس؛ دست خداوند پشت سر مردم ایران بود

  • نقش‌های توسعه‌بخشی رادیو به‌ویژه در جوامع كوچك تر كماكان پررنگ است

  • جهش تولید؛ در سایه ارتقای معیشت و كنترل تورم

  • دعوت از هنرمندان ایرانی خارج كشور و ترویج فرهنگ بی‌حجابی

  • رهبر انقلاب: با جهش تولید جیب و دست كارگر پُر می‌شود

  • دستگاه‌های فرهنگی در مقوله حجاب كم‌كاری كرده‌اند