صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

رئیس قوه قضاییه گفت: باید سازوكاری تدبیر شود تا شاهد كاهش پرونده‌های ورودی به دستگاه قضا باشیم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ حجت الاسلام والمسلمین رئیسی در همایش سراسری قوه قضاییه افزود: با دبیرخانه الگوی اسلامی پیشرفت تماس گرفتم، آن‌ها كار‌های مقدماتی را انجام داده اند، اما لازم است این كار توسط افراد مجرب در دستگاه قضایی و دانش آموختگان حوزه و دانشگاه در دستگاه قضایی همراه شود.

وی گفت: یك نظام حقوقی كه محتوای آن اسلامی و قالب و شكل، اجرا و سازوكار پیگیری ان مبتنی بر شریعت باشد، باید برای اجرایی شدن با نظام حقوقی و قضایی اسلامی تبیین شود.

آقای رئیسی افزود: در گام دوم این كار ضروری است و از همه همكاران عزیزمان در بخش‌های قضایی از صاحب نظران و صاحبان خرد و اندیشه می‌خواهیم كه این قضیه را به عنوان یك موضوع مهم و سند تحولی در این دوره در نظر بگیرند.

وی گفت: محور‌های اصلی كه در دو جلسه قبل در حضور روسای محترم كل دادگستری‌ها و دادستان‌های مراكز استان‌ها و مسئولان عالی قضایی در ارتباط با تحول بیان شده است مبانی آن باید در ابتدا با شناختی از دستگاه قضایی همراه باشد.

رئیسی افزود: در اصول مدیریت اولین گام شناخت وضعیت موجود است باید دید كه چه در اختیار داریم. ما در 40 سال گذشته گام‌هایی برداشته ایم، باید شناخت یا گزارش شناختی از وضعیت موجود داشته باشیم تا متوجه شویم همه بخش‌ها در قوه قضایی كجا قرار دارد؟ از این طریق می‌توان به تفاوت وضع موجود با قبل پی برد.

وی گفت: به مدیریت‌های عالی، مدیریت‌های میانی، مجموعه سازمان‌ها و به همه بخش‌ها تاكید می‌كنم كه باید در این رابطه گام بردارند، مشكل اساسی ما در دستگاه قضایی كه به عنوان یكی از چالش‌ها یا ابرچالش یاد می‌شود، افزایش ورودی پرونده‌ها به دستگاه قضایی است، این موضوع افزایش قاضی، كارمند، ابزار كار و ساختمان و محیط كار و افزایش همه چیز را به دنبال دارد.

وی گفت: سقف كار در این قضیه كجاست؟ این موضوع بسیار مهمی است. یك زمانی این افزایش ورودی پرونده‌ها را باید به صورت قطعی داشته باشیم مثل جامعه‌ای كه افزایش جمعیت دارد كه طبیعتا برای رفع یكسری مشكلات برای اداره جامعه باید فكری كرد و سرنوشت محتوم و مختوم دستگاه قضایی همین است كه شاهد همین میزان باشیم و یا می‌شود ساز و كار و تدابیری اتخاذ كرد كه این وضعیت مدیریت شود و شاهد افزایش ورودی پرونده‌ها نباشیم و ما به نوع دوم معتقد هستیم كه این امر سرنوشت محتوم و مختوم ما نیست.

رئیس قوه قضاییه افزود: حتما می‌طلبد كه همه دستگاه‌ها در كشور و عزیزانمان در حوزه‌های اجرایی برای كاهش پرونده‌ها اندیشه كنند، در برخی حوزه قانون گذاری و اصلاح قوانین با همكاری مجلس شورای اسلامی كار آغاز شده است. در دولت هم نسبت به تصمیم سازی‌ها و تصمیم گیری‌ها آنچنان باید كار شود كه شاهد كاهش ورودی پرونده به دادگستری و عدلیه باشیم، گام‌هایی در این رابطه آغاز شده است كه ان شاء الله باید تكمیل شود در هر صورت موضوع كاهش ورودی پرونده‌ها موضوع بسیار مهمی در محور‌های تحولی است.

رئیسی گفت: مسئله دیگری كه امروز موجب گله مندی در میان آحاد مردم شده، اطاله دادرسی است، در برخی رسیدگی‌ها و نه در همه آن‌ها در شهرستان ها، در مراكز استان‌ها و در بخش‌های مركزی شاهد اطاله دادرسی نیستیم، ولی در برخی حوزه‌های مشكل اطاله دادرسی داریم كه حتما باید با همكاری همكاران قضایی حل شود.
وی افزود: در دادگاه‌های تجدیدنظر به طور خاص در سه استان ما با مشكل مواجهیم.


قاضی در دستگاه قضا، محور است

رئیس دستگاه قضا گفت: در دستگاه قضایی محور قاضی است و همه اقدامات باید حول كار قاضی باشد و قضاوت عادلانه انجام شود.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی در همایش سراسری قوه قضاییه افزود: در برخی حوزه‌ها مشكل اطاله دادرسی داریم و حتما این مشكل با همكاران قضایی حل می‌شود و در استان‌هایی همچون استان تهران، مازندران و اصفهان بیشترین مشكل اطاله دادرسی وجود دارد.

وی اضافه كرد:، اما از هر سه روسای سه استان تقاضا دارم با همكاران قضایی خود كه بهترین گره گشای این مشكل هستند مشكل اطاله دادرسی را حل كنند، در واقع این بدین معنا نیست كه ما در بخش‌های دیگر مشكل نداریم.

رئیس دستگاه قضا گفت: موضوع اتقان احكام از موضوعات مهم و قابل توجه است و امروز شاهد هستیم كه در برخی موارد احكامی صادر می‌شود كه به اندازه یك كتاب است و نشان می‌دهد كه قاضی به خوبی قلم زده و برای رسیدگی به پرونده باید تمامی قوانین و كتاب‌ها و دانش آموخته‌های حوزه و دانشگاه بكار گرفته شود و گاهی برای یك حكم از اصول و فقه و و مبانی قوانین استفاده می‌شود.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی افزود: در حوزه آموزش در بخش‌های ابتدایی كه قاضی قرار است وارد قضا شود آموزش قبل، آموزش حین و فراگیری و آموزش‌های مدیریتی و حوزه‌های نظارتی بر دادگاه‌ها و دادسرا‌ها وجود دارد و در واقع در دستگاه قضایی محور قاضی است و همه اقدامات باید حول كار قاضی باشد و قضاوت عادلانه صورت گیرد.

وی اظهار كرد: حتی بخش‌های اجرایی هم در گام دوم تلاش كنند البته تحول یك شبه انجام نمی‌شود و فناوری اطلاعات امری لازم است و موضوع منابع انسانی نیز لازم است و شخص قاضی باید دنبال كننده این موضوع باشد.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی اضافه كرد: قاضی با قضاوتش شناخته می‌شود و اهمیت كار قضایی مباشرت است و نظر ما این است كه تمام آقایان بخش ستاد باید به كار قضاوت ورود كنند و نیرو‌ها جایگزین افراد ستادی شوند الحمدلله نیروی انسانی و كاربلد در قوه قضاییه كم نیستند و فعلا باید از بخش ستادی به میزان ده درصد نیروی كارآمد به نیرو‌های صف بیایند و در حوزه قضایی این اتفاق در كل كشور باید بیفتد.

رئیس دستگاه قضا خاطرنشان كرد: ما در بخش صف مشكل داریم و باید تقویت شود.

دستگاه قضایی یك دستگاه پویا و زنده و در حوزه علم و دانش است

رئیس قوه قضاییه تصریح كرد : كار ­اجتهادی و پاسخ سوالات را از نظرات فقها و بزرگان قومی و علمی و پژوهشی و تحقیقی استخراج كنیم و دستگاه قضایی یك دستگاه پویا و زنده و در حوزه علم و دانش همواره باید با دانشگاه ارتباط مستقیم داشته باشد.

حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی در همایش سراسری قوه قضاییه گفت: به هیچ عنوان نباید دستگاه قضایی رابطه اش را با محافل علمی و تحقیقی و پژوهشی نوآوری‌های علمی و اجتهادی قطع كند و همواره نسبت به یك دادگاه و یك قاضی یا نسبت به كل عدلیه و دادگستری باید این ارتباط برقرار باشد و نیروی انسانی كارآمد را باید محافل علمی تامین كنند. این علاقه است كه باید میان قضات با حضرات مراجع بزرگوار پایدار باشد، این‌ها مجموعه‌ای هستند كه سر و كارشان با علم و دانش، آخرین یافته‌های علمی و پژوهشی است.

وی افزود: این یكی از موضوعات مهم در ارتباط با تحول است. نكته قابل توجه آن است كه ما در اسلام حدود، قصاص، تعزیرات قوانینی داریم، این‌ها شعار نیست بلكه نه فقط در نظام حقوقی كه در نظامات دیگر نیز مطرح است.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی افزود: برای استقرار نظام به عنوان نظام حقوقی سیاسی، نظام اجتماعی، نظام اقتصادی، احكامی وجود دارد كه این احكام باید و نباید‌های ان است و فقه این احكام را به ما می‌آموزد، حقیقت آن است كه ما آنچه كه از مبانی فقهی می‌شناسیم، از كلمات بزرگان برداشت می‌كنیم، از فرمایشات امامین انقلاب برداشت می‌كنیم.
وی گفت:: ما در اسلام دارای نظام حقوقی هستیم نه فقط احكام، در ضمن قانون مجازات اسلامی، حدود، قصاص یا تعزیرات یعنی هم قالب و محتوا، ساز و كار پیگیری و اجرا داریم و نظام حقوقی در اسلام ما قالبی متناسب با این محتوا را می‌خواهد كه سیرت قضای اسلامی باشد و باید حتما تعریف كنیم.

رئیسی افزود: مسئله‌ای كه ما در گام دوم حتما باید حضور فعال داشته باشیم، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است و یكی از الگو‌ها یك قالب متناسب با سیرت قضای اسلامی است.


امروز فقه در جامعه حكومت می‌كند

رئیس قوه قضاییه: در زمان بزرگانی همچون مرحوم شیخ انصاری و صاحب جواهر، فقه حكومت نمی‌كرد، اما امروز فقه حكومت می‌كند.

حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی در ادامه سخنانش در همایش سراسری قوه قضاییه افزود: همه اجزای سازمان بزرگ قضایی كشور درایجاد تحول قضائی باید نقش ایفا كنند در غیر اینصورت تحولی كه در حكم رهبری معظم انقلاب تاكید شده است، اتفاق نمی‌افتد.

وی گفت: در این تحول نیازمند حضور همه همكاران و دست اندركاران و همه كسانی كه در خارج از قوه قضائیه هستند هستیم و همه كسانی كه به قوه در تراز انقلاب اسلامی و در تراز حكومت امیرالمومنین علی (ع) می‌اندیشند و همه كسانی كه در محافل علمی و دانشگاهی هستند باید در این طرح تحول همگام با دستگاه قضایی حركت كنند.

رئیس قوه قضاییه ارتباط میان دانشگاه و قضا و حوزه را ارتباطی معنادار خواند و بر تقویت آن تاكید كرد.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی گفت: دستگاه قضایی كار پیچیده‌ای در خصوص پرونده‌هایی كه روی میز قضات دارد انجام می‌دهد و اگرچه در كلمات ارزشمند فقها، فروعات بسیاری در كتب فقهی مطرح شده، اما در زمان بزرگانی، چون مرحوم شیخ انصاری و صاحب جواهر، فقه حكومت نمی‌كرده است، اما امروز فقه حكومت می‌كند و با حكومت فقه در جامعه سوالات زیادی در حوزه‌های قضایی، اجتماعی و اقتصادی ایجاد می‌شود.

رئیس قوه قضاییه افزود: امروز در مسایل اجتماعی، فرهنگی و هنری سوالات زیادی مطرح است كه حوزه و محافل علمی ما برای پاسخگویی به آن ناتوان نیستند و باید با اجتهاد و بر مبنای فقه جواهری پاسخ این سوالات را به محافل اجرایی و نیازمند به دانش ارائه كرد.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی گفت: به قاضی گفته شد كه حكمش براساس قانون باشد و اگر در قانون نیافت نظر مشهور فق‌ها را عمل كند، اما امروز در بخش آموزش قوه قضاییه، قضات چه تعداد سوال در پرونده‌ها مطرح كرده اند؟ با وجود اینكه اصولش وجود دارد، اما باید روی فروعش كار شود.


در طرح تحولی قوه هیچ كس نباید غایب باشد

رئیس قوه قضاییه با بیان اینكه هیچ تحولی با بخشنامه ، دستورالعمل و سخنرانی ایجاد نمی شود ، گفت : در طرح تحولی قوه قضاییه هیچ كس نباید غایب باشد.

حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی در همایش سراسری قوه قضاییه با گرامیداشت یاد و خاطره شهید بهشتی و هفتاد و دو تن از یاران باوفایش ، خدمات ارزشمند همه كسانی را كه در این 40 سال در دستگاه قضائی زحمت كشیده اند ارج نهاد.

وی گفت : از خدمات آیت الله شهید بهشتی و نخستین شورای عالی قضایی پس از انقلاب ، مرحوم ایت الله موسوی اردبیلی و مرحوم آیت الله هاشمی شاهرودی و از زحمات آیت الله یزدی و آیت الله آملی لاریجانی هم قدردانی می كنیم و امیدواریم همه قضات و همكاران در سراسر كشور هر چه در این 40 سال با اخلاص خدمت كردند، مقبول خداوند باشد.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی گفت : بدون تردید تلاش همه كسانی كه در جای جای این كشور ، احكامی بر اساس شرع و مبانی فقهی صادر كردند نزد خدا ماجور است و همه اینها به برپایی فقه بر مبنای حقوق اسلامی تلاش كرده اند.

وی درباره گزارش عملكرد یك ساله ای كه وزیر دادگستری در آغاز این همایش قرائت كرد، افزود : همه تلاشها و خدمات شما عزیزان در سراسر كشور برای ارتقا دستگاه قضایی نزد خدا پاداش دارد.

رئیس دستگاه قضا گفت : همه تلاشهایی كه تاكنون شده است باید منجر به تحول در گام دوم باشد و قوه قضائیه این گام دوم را با حضور فرهیختگان و صاحبنظران و دلسوزان طی می كند.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی افزود : در این طرح تحولی همگان نقش دارند و هیچ كس نباید غایب باشد و قطعا با بخشنامه دستورالعمل و سخنرانی تحولی ایجاد نمی شود و تحول باید در اتاق های اندیشه ورزی تبدیل به برنامه اجرایی شود و همه اجزای سازمان در این تحول نقش آفرینی كنند.

مرتبط با این خبر

  • تصویب تعرفه ترجیحی در گروه پرستاری برای اولین بار

  • قدرت‌نمایی پوشالی و جعلی اسرائیل / انهدام پیچیده‌ترین ساختار نظامی جهان توسط ایران

  • ارزیابی دستگاه‌های اجرایی در برابر تهدیدات باحضور سردارباقری

  • جایگزینی نورهای مصنوعی به جای آفتاب در كشاورزی

  • حاكمیت برای تحصیل و اشتغال زنان متأهل امتیاز قائل شود

  • توسعه سواحل مكران به مردم سپرده می‌شود

  • وزیر امور خارجه گفت: پرواز دو یا سه كوادكوپتر در اصفهان در حد اسباب‌بازی است.

  • نقش‌آفرینی كسب و كارهای خرد و كوچك در تحقق شعار سال

  • حكمرانی هوشمند؛ بستر ارتباط متعادل با سرمایه اجتماعی

  • كرایه‌های حمل و نقل عمومی از امروز گران شد