صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

معاون فنی محیط زیست استان تهران: دولت و مسئولان آموزش و زیرساخت‌های لازم را برای مردم تهیه نكرده اند.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، برنامه "زمین 360 درجه" با موضوع خطر فرونشست زمین در تهران با حضور آقای مهرداد كتال محسنی معاون فنی محیط زیست استان تهران و آقای رضا شهبازی مدیركل دفتر بررسی مخاطرات زمین شناسی، مهندسی و زیست محیطی از آنتن رادیو گفتگو پخش شد.

آقای كتال محسنی در ابتدا، با ارائه تعریفی از پدیده فرونشست زمین اظهار داشت: فرونشست زمین، زخمِ سرباز كرده زمین در اثر بهره برداری بی رویه و فعالیت‌های نامناسب اقتصادی و اجتماعی انسان‌ها بر روی زمین است.

معاون فنی محیط زیست استان تهران پدیده فرونشست زمین در تهران را به دلیل تمركز 21 درصدی جمعیت و 30 درصد از فعالیت‌های اقتصادی، صنعتی، كشاورزی، خدماتی در تهران و البرز و استفاده بیش از 110 درصدی از منابع آب‌های قابل برداشت، یك پدیده بدیهی دانست.

آقای كتال محسنی با بیان اینكه فرونشست زمین از مرحله هشدار گذشته و به مرحله بحران رسیده تصریح كرد: دولت و مسئولان آموزش ها، ابزارها، فناوری و زیرساخت‌های لازم را برای مردم تهیه نكرده اند و مردم هم اصول را رعایت نمی‌كنند.

معاون فنی محیط زیست استان تهران در ادامه مطلب، وزارت نیرو، وزارت جهاد كشاورزی، محیط زیست، مجلس و دانشگاه‌ها را در وقوع این پدیده مقصر خواند و گفت: محیط زیست با این قد و قواره قادر به انجام وظایف اصلی خود به نحو احسن نیست و امیدواریم در آستانه 50 ساله شدن، نیرو و اعتبارات و تجهیزات لازم در اختیار سازمان قرار گیرد تا نقش خود را ایفا كند.

این مقام مسئول همچنین بر ارائه آموزش‌های زیست محیطی به مردم تأكید كرد و گفت: آگاهی بخشی و آموزش استفاده بهینه از منابع به مردم تا حد زیادی پدیده‌ها و مخاطرات محیط زیستی را كاهش خواهد داد.

آقای كتال محسنی با بیان اینكه پدیده فروریزش، بیشتر در داخل محدوده شهری در اثر حفاری‌های مترو اتفاق افتاده گفت: فرونشست در منطقه جنوب و جنوب غربی تهران حدفاصل مناطق مسكونی و كشاورزی و مهاجر پذیر مانند ورامین، پاكدشت و دشت‌های مختلف رخ داده است.

معاون فنی محیط زیست استان تهران با اشاره به راهكار‌های كاهش پدیده فرونشست مطرح كرد: كشور‌های پیشرفته از پساب و فاضلاب تولید شده بیش از هفت بار استفاده می‌كنند، اما ما دو بار و آن هم در برخی موارد از این آب‌ها استفاده می‌كنیم، در حالی كه ما با كمبود شدید منابع آبی هم مواجهیم.

وی با تأكید بر لزوم توجه به آمایش سرزمین و توان اكولوژیك هر منطقه بیان كرد: متاسفانه پروژه‌های بزرگ از جمله سدسازی‌ها و انتقال آب بین حوضه‌ای مطابق با معیار‌های محیط زیستی نیست.
در ادامه این برنامه، آقای شهبازی با اشاره به تعریف یونسكو از پدیده فرونشست بیان كرد: نشست محدوده وسیعی از سطح زمین در امتداد یك محور قائم و به دلایل مختلف با عنوان "فرونشست" شناخته می‌شود.

مدیركل دفتر بررسی مخاطرات زمین شناسی، مهندسی و زیست محیطی با اشاره به اینكه فرونشست پدیده جدیدی نیست، گفت: این پدیده حدود از 80 سال گذشته در جنوب كالیفرنیا و در سطح وسیعی آغاز شد و امروز این پدیده یكی از پیامد‌های دنیای مدرن محسوب می‌شود.

وی با بیان اینكه نرخ فرونشست در ایران دو مرتبه پایش شده است، عنوان كرد: دشت‌های مختلف كشور با پدیده فرونشست مواجهند و دشت‌هایی مانند كویر مركزی در جنوب سمنان كه با این پدیده درگیر نیستند به دلیل عدم سكونت در آن است.

آقای شهبازی با اشاره به اینكه 50 درصد منابع آب در استان تهران در بخش شهری استفاده می‌شود، افزود: 30 مترمكعب آب در ثانیه معادل سه رودخانه پرآب كرج وارد تهران و مصرف می‌شود و بیشتر از این میزان، از آب چاه‌های تهران برای فضای سبز و توسعه شهر تهران برداشت می‌شود.

مدیركل دفتر بررسی مخاطرات زمین شناسی، مهندسی و زیست محیطی به هم خوردن چرخه طبیعی آب را دلیل عمده فرونشست‌ها عنوان كرد و گفت: آبخوان‌ها در طول هزاران سال تغذیه شدند و این چرخه در گذشته طبیعی بود، اما امروزه این چرخه به هم خورده است.

این مقام مسئول ادامه داد: بازگشت به چرخه طبیعی موجب بهبود وضعیت می‌شود، اما در حال حاضر با توجه به توسعه شدید تهران امكان چنین كاری وجود ندارد.

آقای شهبازی ضرورت فرهنگ سازی استفاده بهینه از منابع آبی و آمایش سرزمینی را متذكر شد و گفت: بیشترین جمعیت ایران در خشك‌ترین مناطق كشور از جمله تهران، كرج، اصفهان، مشهد و تبریز متمركز شده اند و این یك مسئله اساسی است.

مرتبط با این خبر

  • اسلامی‌سازی و اسلام‌هراسی دو حربه رسانه‌های بیگانه / چرا غرب سیل سیستان و بلوچستان را به مسائل قومیتی ربط داد؟!

  • گناهان خود را با "احسان" از بین ببریم!

  • ان‌شاءالله شیشه عمر صهیونیست‌ها شكسته خواهد شد

  • مدرسه‌سازی؛ از برترین خیرات است

  • مشاركت در تولید با امنیت سرمایه اتفاق می‌افتد

  • رژیم صهیونیستی قادر به شكست نیروهای مقاومت نیست

  • امامزاده ابراهیم (ع) شهر آمل جزو امامزاده‌های معروف و شاخص در كشور است

  • دولت باید دخالت در تولید و رقابت با بخش خصوصی را كنار بگذارد

  • نگذاریم تولیدكننده‌ها دل‌زده شوند!

  • لزوم اقدام نظامی علیه اسرائیل در صورت نقض آتش‌بس