صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

شریفیان معتقد است كه ایران در زمینه مهندسی پروتئین نسبت به سایر مهندسی‌ها یك گام عقب‌تر است و هنوز در تولید محصولات پروتئین‌های درمانی به مرحله تولید و رفع نیاز در داخل كشور نرسیده‌ایم.

فرشید شریفیان همكار طرح پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیك و زیست فناوری، در برنامه «روزنه» رادیو گفت و گو و در تعریف مهندسی پروتئین گفت: مهندسی پروتئین به فرآیند توسعه پروتئین‌های با ارزشِ مفید در چهارچوب توجه به رابطه دوسویه ساختار و عملكرد در پروتئین‌ها گفته می‌شود.

وی توضیح داد: زمان شروع این مهندسی به حدود 50 سال قبل بر می‌گردد كه اولین كارها در آن زمان صورت گرفت و سپس در دهه 80 تا به امروز شاهد رشد آن بودیم. پروتئین‌ها در صنایع آنزیمی، كشاورزی و دارویی با تكیه بر مهندسی پروتئین و ژنتیك قابلیت استفاده دارند و تولید در این حوزه در حال گسترش است به نحوی كه محصولات تولید شده در این صنایع بخش مهمی از نیازهای جوامع را می‌تواند در بر بگیرد.

شریفیان همچنین خاطرنشان كرد: شاید مهمترین بخش در چشم اندازهای فعلی و آینده مهندسی پروتئین نگاه به متودولوژی باشد كه در راستای شناسایی و شناخت ساختار پروتئین‌هاست. امروزه سنتز شیمیایی دی اِن اِی، مدل‌سازی‌های كامپیوتری، روش‌های محاسباتی و همچنین تركیب اطلاعات ساختار كریستالی و شیمیایی پروتئین با سنتز ژن‌های مصنوعی كه به عنوان یك رویكرد قوی برای به دست آوردن پروتئین‌های با خواص مطلوب در نظر گرفته شده است، مطرح هستند.

همكار طرح پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیك و زیست فناوری، در رادیو گفت‌وگو بیان كرد: امروزه روش‌ها و كابردهای مهندسی پروتئین در تكنولوژی‌های مختلفی مطرح شده و بسیار گسترده است. در كشور ما نیز مشخصا در حوزه پروتئین و مهندسی آن به نسبت سایر مهندسی‌ها مثل ژنتیك شاید یك گام عقب‌تر باشیم ولی در حوزه گیاهی كارهای خوبی انجام شده و تا امروز توانستیم فعالیت‌های مختلفی را روی جامعه گیاهی برای تولید پروتئین‌های نو تركیب در گیاهان به عنوان یك رآكتور زیستی انجام دهیم.

او افزود: پروتئین‌هایی كه كار می‌شوند بیشتر پروتئین‌های درمانی هستند. شاید به طور شاخص پروتئین‌هایی مثل آلبومین، انسولین، فاكتور 8 و هورمون رشد جزو پروتئین‌هایی بودند كه در وهله اول مورد توجه قرار گرفتند.

شریفیان در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینكه در حال حاضر آیا این محصولات برای رفع نیاز در كشور تولید می‌شوند، گفت: اگر بخواهیم حقیقت‌بین باشیم خیر به این صورت نیست، حداقل در حوزه كشاورزی به این مهم هنوز دست پیدا نكردیم كه بخواهیم به صورت تجاری و صنعتی این محصولات را عرضه كنیم اما مراكز تحقیقاتی روی تولید این پروتئین‌ها در گیاهان كار می‌كنند.

مرتبط با این خبر

  • ترس و تردید در جبهه دشمن/ جهان شاهد قدرت نظامی و شجاعت ایران بود

  • دقت احراز هویت در مرحله دوم انتخابات افزایش خواهد یافت

  • دلایل كمبود وارفارین در كشور؛ توزیع نامناسب در كنار كمبود واردات

  • توجه به انقلاب اسلامی در سینما یك ضرورت است / سینمای روشنفكری مرده در حال احتضار

  • پایان راهبرد صبر استراتژیك ایران، در عرصه دیپلماسی اثرگذار خواهد بود

  • مجلس و دولت برای تحقق شعارسال ورود كنند

  • پنهان كردن هویت واقعی؛ ریشه آسیب‌های فضای مجازی

  • آموزش؛ پاشنه آشیل رفتار در فضای مجازی

  • شرط مهم تحقق شعار سال، ثبات اقتصادی است

  • راه اندازی آزمایشگاه افزایش مهارت‌های كودكان در فضای مجازی