صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

سرپرست اسبق وزارت اقتصاد و كارشناس پولی و بانكی درخصوص بنگاه داری بانكها اظهارنظر كردند.

برنامه "رویداد" با موضوع بنگاه داری بانكها و تأمین سرمایه در گردش شركت های وابسته در ارتباط تلفنی با دكتر حسین صمصامی سرپرست اسبق وزارت اقتصاد و عضو هیئت علمی دانشگاه و دكتر میثم خسروی كارشناس پولی و بانكی از آنتن رادیو گفت و گو پخش شد.

صمصامی در برنامه "رویداد" با اشاره به غفلت از بنگاه داری بانكها در ایران اظهار كرد: ذات اجرای "قانون بانكداری بدون ربا" منجر به بنگاه داری بانكها می شود.

سرپرست اسبق وزارت اقتصاد افزود: اگر بانك ها بر اساس عقود اسلامی عمل كنند باید فروش اقساطی و مشاركت مدنی انجام دهند و بنابراین ماهیت این عقود به معنای بنگاه داری بانكهاست.

عضو هیئت علمی دانشگاه در توضیح روند بنگاه داری بانكها در ایران گفت: بانكها مشاركت می كنند اما عقد مشاركت به درستی اجرایی نمی شود بدین شكل كه منابع مالی به بخش تولید هدایت نمی شوند كمااینكه 770 هزار میلیارد تومان تسهیلات بانكی معادل 1.7 دهم برابر كل بودجه عمومی دولت نیز در سال گذشته پرداخت شد اما بیش از پنجاه درصد این تسهیلات مربوط به معوقات است.

وی افزود: بانك ها بنابر ذات "قانون بانكداری بدون ربا" باید بنگاه داری كنند، البته بنگاه داری باید در چارچوب قانونی و صحیح خود انجام شود اما بانك ها قادر به بنگاه داری واقعی و اجرای عقود اسلامی نیستند.

صمصامی مطرح كرد: بانك های خصوصی مبالغ كلانی را به اعضای هیئت عامل و وابستگان آنها یعنی بنگاه های تبعه زیرمجموعه بانكها می پردازند كه بعدها به معوقه تبدیل می شود.

سرپرست اسبق وزارت اقتصاد خاطرنشان كرد: طبق آخرین اطلاعات بانك مركزی درخصوص تسهیلات مشاركت مدنی، 30 درصد كل تسهیلات در قالب عقد مشاركت مدنی پرداخت شده است. عموم بانكهای ما به جز بانك صنعت و معدن تجاری اند اما برخی بانكها با خرید سهام در یك بنگاه شریك می شوند و به بنگاه منابع می دهند.

صمصامی با بیان اینكه مشكل بانك صرفاً با اعتبار سنجی و راهكارهای اولیه و تكراری حل نمی شود گفت: بانك های تجاری ظرف مناسبی برای اجرای "قانون بانكداری بدون ربا" نیستند.

در ادامه "رویداد"، خسروی دو سرفصل "مشاركت حقوقی" و "سرمایه گذاری مستقیم" در قانون بانكداری بدون ربا را مهم ترین مصادیق بنگاه داری بانكها معرفی كرد و در عین حال متذكر شد: این دو سرفصل تنها كمتر از دو درصد دارایی های بانك ها را به خود اختصاص داده اند. بنابراین اینكه بنگاه داری بانكها را به خاطر مكلف بودن به اجرای عقود اسلامی بدانیم، تحلیل صحیحی نیست.

وی با تأكید بر اینكه معضل اصلی بانكها مشاركت در سهام یا مالكیت بنگاه ها نیست افزود: بانك ها با پرداخت سرمایه اندك، مالك بنگاه ها می شوند اما با مشاركت در بدهی های همان بنگاه ها (پرداخت تسهیلات به شركت های زیرمجموعه) سهم قابل توجهی از ترازنامه خود را به این شركت ها و بنگاه ها اختصاص می دهند.

كارشناس پولی و بانكی مطرح كرد: آنچه كه باید ما را نسبت به بنگاه داری حساس كند مشاركت حقوقی و تملك سهام نیست بلكه اعطای تسهیلات و تعهدات كلان به اشخاص وابسته است.

خسروی یادآور شد: درست است كه "قانون بانكداری بدون ربا" عقودی را معرفی كرده كه برخی از آنها متضمن بنگاه داری و مالكیت هستند اما بانك مركزی می تواند آن را محدود كند كمااینكه بانك مركزی از طریق بخش نامه و آئین نامه هایی، سرمایه گذاری بانكها را محدود كرد.

وی در ادامه برنامه "رویداد" تأكید كرد: ما باید از بانك مركزی مطالبه كنیم كه چرا نظارتی بر اجرای بخش نامه ها و آئین نامه های خود ندارد؟ و علاوه بر مشاركت در مالكیت (بنگاه داری) باید به مقوله اعطای تسهیلات به اشخاص مرتبط نیز توجه كنیم.

خسروی تخصیص اعتبارت بانكی را مسئله اصلی دانست و افزود: در حال حاضر ما با یك معمای نقدینگی (رشد نقدینگی بالا و نیاز بنگاه ها به تسهیلات) مواجهیم.

این كارشناس پولی و بانكی، برنامه های بلند مدت در این حوزه را نیازمند اصلاح ترازنامه بانكها دانست و گفت: ما باید سابقه اعتباری مشتریان را مبنای نرخ سود و اعطای سقف تسهیلات قرار دهیم و در كوتاه مدت نیز تخصیص منابع محدود بانكها باید به نحوی مدیریت شود كه بیشترین میزان تسهیلات به خانوارها برسد.

مرتبط با این خبر

  • اسلامی‌سازی و اسلام‌هراسی دو حربه رسانه‌های بیگانه / چرا غرب سیل سیستان و بلوچستان را به مسائل قومیتی ربط داد؟!

  • گناهان خود را با "احسان" از بین ببریم!

  • ان‌شاءالله شیشه عمر صهیونیست‌ها شكسته خواهد شد

  • مدرسه‌سازی؛ از برترین خیرات است

  • مشاركت در تولید با امنیت سرمایه اتفاق می‌افتد

  • رژیم صهیونیستی قادر به شكست نیروهای مقاومت نیست

  • امامزاده ابراهیم (ع) شهر آمل جزو امامزاده‌های معروف و شاخص در كشور است

  • دولت باید دخالت در تولید و رقابت با بخش خصوصی را كنار بگذارد

  • نگذاریم تولیدكننده‌ها دل‌زده شوند!

  • لزوم اقدام نظامی علیه اسرائیل در صورت نقض آتش‌بس