صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

حمیدرضا جلالی گفت: در فرآیند شهر شدن تغییرات زیادی را داشتیم و متاسفانه فقط جمعیت را ملاك قرار دادیم و به بقیه عوامل توجهی نكردیم.

برنامه «گفت و گوی اجتماعی» رادیو گفت و گو با موضوع زنگ خطر خالی شدن روستاها به صدا درآمد و با حضور دكتر حمیدرضا جلالی رئیس گروه دفتر كشاورزی مركز آمار ایران به روی آنتن رفت.

حمیدرضا جلالی در ابتدا با اشاره به میزان جمعیت روستانشینان در ایران گفت: در سال 55، 70 درصد جمعیت ایران در روستاها زندگی می كردند و اكنون كه در سال 98 هستیم 25 درصد ایرانی ها در روستا زندگی می كنند.

وی به دلایل مهاجرت روستانشینان پرداخت و عنوان كرد: ما همیشه در برنامه ریزی هایمان از منظر شهری به روستاها نگاه كردیم و این مسئله سبب مهاجرت روستاییان می شود و تبعات شهری را در پی دارد.

رئیس گروه دفتر كشاورزی مركز آمار ایران افزود: این سوال مطرح است كه آیا دلیل اینكه روستایی ها به شهرنشینان تبدیل شدند به علت مهاجرت بوده است؟ ما همواره در برنامه ریزی هایمان موضوع را به مهاجرت منتسب كردیم. درست است بخش زیادی به مهاجرت برمی گردد اما در طول این سال ها ما آنقدر تغییر تقسیمات كشوری داشته ایم كه همان روستاهای ما تبدیل به شهر شده اند.

وی تصریح كرد: در واقع آدم ها مهاجرت نكرده اند بلكه آن ها در همان روستاهایشان حضور دارند اما روستایشان تبدیل به شهر شده است. در حال حاضر بیش از هزار روستا تبدیل به شهر شده اند.

جلالی به تبعات این تغییرات اشاره و بیان كرد: به محض اینكه عنوان روستایی به شهر تغییر می كند به دنبال خودش تغییر سبك زندگی، شیوه معیشت و فرهنگ را دارد. ما تا چه میزان توانسته ایم این موضوعات را برای روستانشینان فراهم كنیم؟

وی با بیان اینكه وظیفه مهم روستا امنیت تامین غذایی جامعه است، گفت: اگر روند مهاجرت روستا نشینان ادامه پیدا كند، چه كسی می خواهد غذای شهر نشینان را تامین كند.

رئیس گروه دفتر كشاورزی مركز آمار ایران به مباحث كشاورزی فراسرزمینی اشاره كرد و گفت: سقف این نوع كشاورزی آنقدر نیست كه بتوان به آن تكیه كرد.

وی اظهار كرد: طبق نتایج آخرین شرایط كشاورزی، 99.1 درصد بهره بردارهای كشاورز و تولید كننده ها در روستاها هستند. یعنی با اینكه میزان روستانشینان كم شده و تبدیل به شهر شده است اینها دیگر تولید نمی كنند و بار تولید روی جمعیت كمتری افتاده است و این جمعیت باز هم دلشان می خواهد یا همان جایی كه هستند تبدیل به شهر شود و یا به شهرها مهاجرت كنند و یا از شهرها به كلان شهرها.

جلالی با تاكید بر اینكه باید به سمت مهاجرت معكوس برویم، ابراز كرد: متاسفانه به دلیل امكاناتی كه در شهر ها است زندگی در شهر برگ برنده محسوب می شود.

وی یاد آور شد: از طرفی ما در فرآیند شهر شدن تغییرات زیادی را داشتیم یك زمانی اگر جمعیت 10 هزار نفر بود به آن مكان شهر می گفتند و اكنون این رقم به 5 هزار نفر رسیده است. و حتی در برهه ای به دو هزار نفر هم رسید. متاسفانه فقط جمعیت را ملاك قرار دادیم و به بقیه عوامل توجهی نكردیم.

رئیس گروه دفتر كشاورزی مركز آمار ایران بیان كرد: در كشور طبق آخرین ارقام نزدیك به 98 هزار آبادی داریم كه الزاما روستا نیستند. سال 95، 62 هزار و 200 تا از این آبادی ها دارای جمعیت بودند و این میزان اكنون به 62 هزار و اندی رسیده است.

وی افزود: خالی شدن روستاها از سكنه ها یك شبه رخ نمی دهد. فقط مسائل معیشتی دلیل این مهاجرت ها نیست. ما باید امكانات را به روستاها می بردیم و فقط نگاه تولید كننده به روستا نداشتیم باید نوع نگاهمان و حمایت مان را از روستاییان بیشتر كنیم.

مرتبط با این خبر

  • رژیم صهیونیستی قادر به شكست نیروهای مقاومت نیست

  • امامزاده ابراهیم (ع) شهر آمل جزو امامزاده‌های معروف و شاخص در كشور است

  • یك اقتصاددان در مصاحبه تلفنی با رادیو گفت‌وگو:

  • نگذاریم تولیدكننده‌ها دل‌زده شوند!

  • لزوم اقدام نظامی علیه اسرائیل در صورت نقض آتش‌بس

  • مردم غزه نیاز به همدلی زبانی ندارند

  • مردم ولی‌نعمت مسئولان‌/ شعاری كه باید عملی شود!

  • ضرورت شناخت ذائقه مخاطب در تولید محتوای رسانه‌ای

  • تهیه اینترنت پاك با كد دستوری#456*

  • عملیاتی كردن شعار سال نیازمند برنامه جامع در حوزه كشاورزی است