خبرگزاری كتاب ایران نمایشگاه كتاب یك باشگاه بزرگ فرهنگی است

حسینی‌پور با اشاره به اولویت پژوهشگاه فرهنگ هنر و اندیشه اسلامی برای تعیین معیار‌های سرانه مطالعه تاكید كرد كه اگر فقط در بررسی تعریف مطالعه به روش‌های سنتی كتابخوانی توجه كنیم دچار مشكل خواهیم شد.

1397/02/18
|
12:01

به گزارش خبرگزاری كتاب ایران (ایبنا) نیكنام حسینی‌پور مدیرعامل موسسه خانه كتاب در برنامه «الف، ب، بسم‌الله» رادیو گفت‌وگو كه در نمایشگاه كتاب تهران مستقر است، درباره وضعیت كتابخوانی در كشور گفت: نمایشگاه بین‌المللی كتاب تهران خوشبختانه به یك باشگاه بزرگ فرهنگی تبدیل شده است.

حضور نسل جوان در محیط فرهنگی نمایشگاه فرصتی برای جمهوری اسلامی ایران است تا بتوانیم الگوسازی كنیم. فعالیت‌های فرهنگی متنوعی همزمان با برگزاری نمایشگاه برگزار می‌شود.

وی درباره شمارگان كتاب و سرانه مطالعه گفت: یكی از مشكلات نشر كشور نبود اطلاعات دقیق درباره حلقه‌های مختلف نشر است؛ به‌عنوان مثال درحالی‌كه تعداد ناشران فعال كشور فرانسه معدود است اما كتابفروشی‌های این كشور اروپایی به 27هزار می‌رسد. كتابفروشی‌های این كشور عضو اتحادیه اروپا به شكل‌های مختلف ازجمله دكه‌های روزنامه‌فروشی و كتابفروشی‌های زنجیره‌ای است. اما این وضعیت در ایران برعكس است به‌طوری‌كه تعداد ناشران بسیار زیاد و كتابفروشی‌های ما كمتر از هزارو500 باب است.

حسینی‌پور با اشاره به صدور مجوز برای 14هزار علاقه‌مند به فعالیت نشر تاكید كرد كه باید بین آمار صاحبان مجوز نشر و فعالان این حوزه تفكیك قائل شد.

مدیرعامل موسسه خانه كتاب درباره وضعیت مطالعه در كشور ادامه داد: درباره شاخص‌های تعیین سرانه مطالعه در كشور اختلاف‌نظرهایی وجود دارد مبنی بر اینكه معیار مطالعه چیست؟ برخی كارشناسان معتقدند كه باید خواندن ادعیه را نیز جزو سرانه مطالعه محاسبه كرد. علاوه بر این عده‌ای دیگر تاكید دارند كه مطالعه كتاب‌های غیردرسی را باید در ردیف مطالعه به حساب آورد.

حسینی‌پور با اعلام خبر بررسی معیارهای تعیین سرانه مطالعه از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و اندیشه اسلامی افزود: تدوین طرح شناسایی و بررسی معیارهای مطالعه موجب می‌شود تا یك‌بار برای همیشه تعریف مطالعه مشخص شود. تدوین این طرح جزو اولویت‌های پژوهشگاه فرهنگ، هنر و اندیشه اسلامی است كه امیدواریم تا پایان دولت دوازدهم به سرانجام برسد.

این فعال فرهنگی درباره اصالت آمارهای منتشرشده درباره میزان مطالعه مردم ایران گفت: وقتی می‌توانیم درباره یك مطالعه واقعی صحبت كنیم كه كتابخوانی خارج از جریان فعالیت‌های روزانه انجام شود. اگر دانش‌آموز به سمت مطالعه كتاب‌های غیردرسی حركت كرد این فعالیت را باید جزو شاخص‌های مطالعه قرار داد.

مدیرعامل موسسه خانه كتاب ادامه داد:‌ به نظر می‌رسد كه 3 دقیقه مطالعه در روز آمار واقعی مطالعه ایرانی‌ها نیست. پیش از این 17 دقیقه مطالعه در روز اعلام شده و به نظر می‌رسد كه این میزان به واقعیت نزدیك‌تر است. ایران جامعه كتابخوانی است.

به گفته این مقام مسئول باید در دهه 90 به فكر ایجاد سیر مطالعاتی برای مردم باشیم. تولید كتاب بسیار زیاد است، بنابراین با تدوین سیر مطالعاتی مخاطبان برای شناسایی كتاب‌ها دچار مشكل نمی‌شوند. مسئولان و نخبگان فرهنگی باید سیر مطالعاتی برای مردم تعریف كنند.

حسینی‌پور درباره تعریف مطالعه گفت: با توجه به سرعت قابل‌توجه پیشرفت تكنولوژی باید مسئولان خود را با شرایط جدید تطبیق دهند. روش‌های مطالعه متحول شده است. یكی از روش‌های جدید مطالعه كتاب‌های صوتی و الكترونیكی است بی‌تردید برای تعریف مطالعه باید همه قالب‌های جدید مطالعه دیده شود. اگر فقط در بررسی تعریف مطالعه به روش‌های سنتی كتابخوانی توجه كنیم دچار مشكل خواهیم شد.

مدیرعامل موسسه خانه كتاب با اشاره به تمایل ایرانی‌ها به دریافت اطلاعات براساس شنیده‌ها بر ضعف فرهنگ مكتوب مردم تاكید كرد.

وی با تاكید بر لزوم تعریف مطالعه براساس معیارهای استاندارد افزود:‌ ابتدا باید تعریف مطالعه را مشخص و بعد به سراغ ارائه آمار مطالعه برویم. سازمان آمار به دنبال تعریف استاندارد در حوزه فرهنگ است كه بخشی از آن به فرهنگ مطالعه مربوط می‌شود.

دسترسی سریع