خانه ملت: بازار ثانویه ارز بدون عرضه و تقاضا مفهوم ندارد

نماینده ادوار مجلس گفت: عرضه و تقاضا است كه می تواند نرخ منطقی ارز را در این بازار رقم بزند لذا دولت باید تسهیل كند تا عرضه و تقاضا بتواند در بازار ثانویه نقش آفرینی كند.

1397/04/20
|
11:08

ابوذر ندیمی در آغاز به تعریف بازار ثانویه ارز پرداخت و گفت: در رابطه با مدیریت بر ارز با توجه به اهدافی كه برای گروه های كالایی گرفته شده، می توانیم چند رفتار را داشته باشیم. یك رفتار در رابطه با تامین ارز از محل ثبیت مثل 4200 تومان است، مواردی هم وجود دارد كه می توانیم در بازار تعریف كنیم و همان طوری كه در چهار راه استانبول و جاهای دیگر تعریف ارز وجود دارد، می توانیم از كوچه به خیابان و از خیابان به صرافی بكشانیم و در بازار ثانویه،براساس بازار سرمایه یا بازار دیگر سعی می كنیم تامین ارز را به صورت قانونمند بر اساس اولویت ها مدیریت كنیم.

وی مدیریت و جلوگیری از سوء استفاده در بازار را عاملی برای تك نرخی شدن ارز دانست و در عین حال بیان داشت: شرایط جدید اقتصاد ایران، مدیریت های متنوعی را تعریف می كند كه متاسفانه عمده این ها از سر اضطرار است و نه از سر استراتژی تعریف شده.

مشاور رئیس سازمان برنامه و بودجه تصمیم اخیر دولت مبنی بر تعریف گروه كالایی را بهترین تصمیم برای تامین ارز برشمرد و تصریح كرد: با این رویكرد دیگر برای وارد كردن كالاهایی كه جزو اهداف استراتژیك و ضروریات نیست مثل كالاهای مصرفی و ضروری نمی توانیم عمل كنیم. البته باید حتما هشدار دهیم كه به منظور جلوگیری از سوء استفاده ها باید مدیریت كرد.

وی متذكر شد: دولت باید مداخله كند اما مداخله به معنای سیاستگذاری، نظارت، هدایت، حمایت نه اینكه خودش برود و كارفرما شود. بنابراین معتقدم اصل مداخله به معنای قانونی باید باشد ولی اصل مداخله به معنای جانشینی نباید باشد.
در ادامه ابراهیم نكو به نقش بازار ثانویه در ساماندهی بازار ارز اشاره كرد و گفت: باید تشكیل بازار ثانویه را به فال نیك گرفت و كاش این بازار همزمان با ثبیت ارز 4200 تومانی تشكیل شده بود و هم اكنون چندین گام جلوتر بودیم. بازار ثانویه خواهد توانست ساماندهی خوبی را داشته باشد و بتواند به اتفاقات خوبی كه در آینده انتظار می رود، اقدام كند.

وی یادآور شد: هرجاكه دولت ها در امور اقتصادی دخالت كردند و یا اقتصاد دستوری داشتند، معمولا منجر به فروپاشی آن حوزه شده یا آن حوزه اقتصادی به مشكل برخورده است. در حوزه ارز هم دولت باید به این نكته توجه داشته باشد كه مداخلات دستگاه ها و دولت در این موضوع می تواند عوارض دیگری داشته باشد كه شاید بسیار بدتر از اوضاع فعلی باشد.

عضو هیئت رئیسه سابق كمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینكه الزاماتی در تشكیل و راه اندازی این بازار وجود دارد كه باید به آنها توجه كرد، عنوان كرد: دولت باید از هرگونه دخالت غیر وظایف ذاتی خود پرهیز كند و از دستوراتی كه منجر به بی نظمی در بازار می تواند باشد، بپرهیزد.

وی افزود: از سوی دیگر اگر دولت بخواهد به نوعی در بازار ثانویه مداخله كند، احتمال اینكه نرخ ارز تبدیل به چند نرخ شود، وجود دارد. راه اندازی مجدد صرافی ها و بها دادن به آن ها همزمان با شكل گیری این بازار می تواند از نرخ های چند گانه ارز جلوگیری كند و می طلبد كه دولت در این راستا نیز نظارت و وظیفه ذاتی خودش را داشته باشد.

نكو با اظهار به اینكه بازار ثانویه ارز بدون عرضه و تقاضا و حضور چشمگیر عرضه و تقاضا مفهوم پیدا نخواهد كرد، تصریح كرد: یعنی عرضه و تقاضا است كه می تواند نرخ منطقی ارز را در این بازار رقم بزند و لذا دولت باید تسهیل كند تا عرضه و تقاضا بتواند در بازار ثانویه نقش آفرینی كند و بتواند نرخی كه انتظار می رود، به آن برسیم تا ثباتی را در بازار اقتصاد ما ایجاد كند.

دسترسی سریع