خبرگزاری مهر: جنبش های معنوی نوپدید ذهن افراد را شست و شو می دهند

یك پژوهشگر معنویت های نو ظهور گفت: رهبران جنبش های نوپدید به طرق مختلف سعی می كنند تا ذهن پیروان خود را شستشو دهند و مدیریت كنند.

1397/12/27
|
09:30

به گزارش خبرگزاری مهر، برنامه شعبده شوم با موضوع بررسی جنبش‌ها و فرقه‌های نو پدید، با حضور صدرا حافظ (پژوهشگر عرفان‌های نوپدید و مدرس دانشگاه ادیان) و مژگان امراللهی (محقق و پژوهشگر حقوق بین الملل و معنویت‌های نو ظهور) از شبكه رادیویی گفت و گو روی آنتن رفت.

در این برنامه صدرا حافظ با اشاره به موضوع ظرفیت شناسی و جرم انگاری جنبش‌های معنویت سكولار، گفت: آمریكا از جمله كشورهای لیبرالی است كه تكثر مذهبی در آن به شدت زیاد است. سبك زندگی افراد در آمریكا در احوال شخصیه تا حدی محترمانه است كه در نظم عمومی اختلال ایجاد نكند، در حالی كه برخی از آزادی‌های مردم این كشور آزادی‌های دیگران را مختل می‌كند.

این پژوهشگر عرفان‌های نوپدید با اشاره به اینكه فردگرایی در آمریكا باید تا حد رعایت نظم عمومی گستردگی داشته باشد، عنوان كرد: فردگرایی مهم‌ترین و جدی تری پیامد سكولاریسم است، بر همین اساس برخی از جنبش‌های دینی كه محصول سكولاریسم هستند با عنوان خودكیشی در آمریكا نمود پیدا می‌كنند.

وی با اشاره به اینكه در برخی از معنویت‌های نوین روانشناسی به عنوان یك معنویت یا دین شناخته می‌شود، تصریح كرد: در كشور آمریكا در حدود نظم عمومی محدودیت و اعمال و قوانین بسیار جدی و متعدد وجود دارد.

صدرا حافظ با اشاره به اینكه اوشو پس از اخراج شدن از هند در آمریكا آشرام خود را تأسیس می‌كند، اظهار داشت: اوشو پس از مدتی از آمریكا به جرم شیادی اخراج می‌شود، در حالی كه بیشتری آموزه‌های اوشو در این كشور واقع شده اند.

وی افزود: یكی از مهم‌ترین اتهامات جنبش‌های نوین دینی به بحث انحصار گرایی آنها مربوط می‌شود. به عبارت دیگر جنبش‌های مختلف دینی مذهب رایج كشور خودشان را منحرف می‌دانند و خودشان را به انحصار محقّ تعریف می‌كنند.

این پژوهشگر عرفان‌های نوپدید در مورد كلیساهای حاضر در قرون وسطی، اظهار داشت: تفتیش عقاید یكی از مهم‌ترین اتهاماتی بود كه در قرون وسطی كلیساها با آن درگیر بودند، چرا كه كلیسا در آن موقع بخش خصوصی افراد ورود می‌كرد.

در ادامه برنامه شعبده شوم از شبكه رادیویی گفت و گو مژگان امراللهی با اشاره به ماده 30 منشور حقوق بشر، گفت: بر اساس این ماده از منشور حقوق بشر هیچ یك از مقررات اعلامیه حاضر نباید طوری تقسیم شود كه متضمن حقی برای دولتی یا جمعیتی یا فردی باشد كه به موجب آن بتواند هریك از حقوق و آزادی‌های مندرج در این اعلامیه را از بین ببرد و یا در آن راه فعالیتی را انجام دهد.

وی افزود: رهبران فرقه‌های در سراسر دنیا سعی می‌كنند آزادی‌های پیروان خودشان را از بین ببرند.

این پژوهشگر حقوق بین الملل و معنویت‌های نو ظهور در ادامه تاكید كرد: آزادی عقیده از جمله مهم‌ترین آزادی‌هایی است كه رهبران فرقه‌های مختلف سعی در از بین بردن آن دارند.

وی با اشاره به اینكه هیچكس اجازه ندارد مطالعه و روند صحیح مطالعه را از افراد سلب كند، عنوان كرد: رهبران فرقه‌های مختلف تحت عنوان شست و شوی مغزی آزادی در عقیده را از پیروان خود سلب می‌كنند و آنها را به ماشین‌های انسان نما و مبلغ‌های اندیشه‌های رهبران مبدل می‌كنند.

مژگان امراللهی با بیان اینكه رهبران جنبش‌های مختلف همیشه عقاید پیروان خود را تفتیش می‌كنند، تصریح كرد: رهبران جنبش‌های نوپدید به طرق مختلف سعی می‌كنند تا ذهن پیروان خود را مورد جستجو قرار داده و پس از به دست آوردن اطلاعات ذهن آنها را مدیریت كنند.

دسترسی سریع