پایگاه تحلیلی مصداق: مخاطب بیانیه گام دوم مردم هستند

نشست بازخوانی بیانیه گام دوم با همكاری رادیو گفتگو در خبرگزاری مهر با حضور خبرنگاران این خبرگزاری و دو تن از كارشناسان برگزار شد.

1398/03/04
|
12:45

پایگاه تحلیلی مصداق به نقل از خبرگزاری مهر؛ نشست بازخوانی بیانیه گام دوم با همكاری رادیو گفتگو در خبرگزاری مهر با حضور خبرنگاران این خبرگزاری و دو تن از پژوهشگران رسانه برگزار شد.

عطا بهرامی در ابتدای این نشست گفت: بیانیه رهبر انقلاب را از دو منظر می‌توان دید. یكی از منظر یك اندیشمند و دیگری از منظر یك حاكم اسلامی. در بسیاری از حوزه‌ها چیزی كه رهبر انقلاب می‌خواهد، ساختارهای ما به سمت آن حركت نكرده است.

محمدالیاس قنبری دبیر گروه اندیشه ادامه داد: چیستی این بیانیه یك سوال مبنایی است. برخی می‌گویند این بیانیه مانیفست است كه درست نیست، چراكه چیزی كه از مانیفست برمی آید باید محتوای آن بایدها و نبایدها باشد در صورتی كه بیانیه گام دوم ماهیتی تبیینی دارد. بخش عمده بیانیه تبیین چهاردهه ای است كه ما طی كرده‌ایم. ما خیلی از راه‌هایی كه در طی این چهل سال رفته‌ایم بر مبنای آزمون خطا بوده است و در گام دوم دیگر فرصت آزمون و خطا نیست. گام دوم، گام حركت سریع انقلاب به سمت اهداف است.

میثاق بدیعی دبیر گروه اجتماعی خبرگزاری مهر گفت: كلیدواژه جوانان در بیانات رهبر انقلاب در دوره‌های مختلف وجود داشته است. آرمانخواهی از سوی جوانان قابل تحقق است نه مسئولین.

سینا سنجری، خبرنگار سیاسی مهر ادامه داد: رهبری در بیانیه گام دوم مجدداً از حقانیت انقلاب دفاع می‌كنند. این سوال مطرح است كه چرا بعد از چهل سال ما باید از حقانیت انقلاب دفاع كنیم؟ این بخاطر انفعال مسئولین در قبال مسائل انقلاب است. برخی در این سال‌ها اعتقادی به اصول انقلاب نداشتند یا اعتقاد آنها سطحی بوده یا تحت یك پوششی از اصول انقلاب دفاع كرده‌اند.

مهدی جهان تیغی در ادامه این نشست گفت: انقلاب دستاوردهای بزرگی داشته و می‌شود جلوتر از این هم رفت. بیانیه تصریح دارد كه ما به خاطر رویگردانی از رویكردهای انقلابی دچار عقب ماندگی شده‌ایم. افرادی هستند كه رویكرد انقلابی دارند اما در سطح تاكتیك دچار محاسبات غلط می‌شوند. محاسبات راهبردی رهبر انقلاب در این بیانیه جمع شده است. بین این محاسبات با محاسبات برخی مسئولین فاصله وجود دارد.

وی افزود: این بیانیه خیلی جامع است. هم باید و نباید دارد، هم نقشه راه دارد، هم آرمانگرایی دارد و هم واقع گراست.

علی رجبی، مدیر كل رسانه‌های نوی خبرگزاری مهر در این نشست گفت: ما برای اینكه بخواهیم بیانیه گام دوم را فهم كنیم، باید نگاه آسیب شناسانه‌ای به گام اول داشته باشیم. ما از سال 42 تا كنون بعضی اوقات تجدید ساختار داشته‌ایم. اما الان باید ببینیم مشكلات رفع شده یا نه. برخی از المان‌های نظام پهلوی هنوز باقی است و به نوع دیگری بازتولید شده است. باید ببینیم گام اول چه بود و چه آسیب‌هایی را در این گام داشته‌ایم.

مهدی جهان تیغی ادامه داد: در بیانیه اصراری برای تغییر ساختارها به عنوان راهكار فوری نیست. باید ساختار ذهنی و راهبردی تغییر كند و خود را تنظیم كند. باید اجازه دهیم صحبت از تغییر ساختار میان مردم و نخبگان شكل گیرد. تغییرساختارها مسئله‌ای جدی است و همه باید در مورد آن بحث داشته باشند البته باید ملاحظات آن را نیز در نظر گرفت.

وی افزود: در حوزه جوانان بیانیه اثبات می‌كند كه رهبری عمیقاً به جوانان اعتقاد دارد. یك زمان باید ما زمینه را فراهم كنیم كه جوانان پای كار بیایند ولی یك زمان باید فهم عمیقی در جوانان شكل بگیرد. اكثریتی از جوانان ما پتانسیل لازم را دارند.

قنبری گفت: خطاب بیانیه به مردم است كه این یك پیام دارد. دوگانه مردم و مسئولین اگر شكسته شود به این معنا كه جامعه را به مسئولین و بی مسئولیت‌ها تقسیم نكنیم، می‌توان وضعیت بهتری را شاهد بود. وقتی از مردم مسئولیت زدایی كنید، مردم را منفعل می‌كنید و این بزرگترین آفت است. پیام این بیانیه این است كه همه مردم مسئول هستند.

عطا بهرامی افزود: قانون اساسی ما به درستی اجرا نمی‌شود و می‌توانیم فهرستی را بیان كنیم كه انجام شده و در تعارض قانون اساسی است. تغییر قانون اساسی غایتی است كه مردم باید به فهم آن برسند. اگر به صورت غیر رسمی قانون را به هم بزنید آسیب‌های بیشتری دارد تا اینكه به قانون غلط بخواهید عمل كنید. اگر ما به قانون اساسی عمل می‌كردیم می‌توانستیم نقص‌های آن را فهم كنیم.

الیاس قنبری ادامه داد: رهبر انقلاب در بیانیه گام دوم می‌فرماید انقلاب ما از نقطه صفر آغاز شد به این معنی كه آزمون و خطای ما در این مدت طبیعی بوده است. در واقع ما با انقلاب، چرخ را از اول اختراع كردیم. بخشی از بیانیه معطوف به تبیین تجربه‌ها و آزمون و خطاهاست كه ما امكان اصلاح آنها را نیز داریم.

وی افزود: این بیانیه خطاب به مردم است و رهبری می‌خواهد این مسئولیت را به مردم و به خصوص جوانان گوشزد كند. خیلی از عرصه هاست كه مردم می‌توانند در آن ورود كنند. مسیر رشد و پیشرفت در جمهوری اسلامی بسته نیست. كسی كه دغدغه داشته باشد كار كند این ظرفیت برایش وجود دارد. البته موانعی هم هست كه طبیعی است. تربیت كادر یك مسئله جدی است. ما باید مراكزی داشته باشیم كه فكر كنیم، چگونه می‌توانیم برای انقلاب نیرو تربیت كنیم.

سینا سنجری گفت: بررسی كسانی كه در صدر مسئولیت‌های كشورند، نشان می‌دهد كماكان كشور را نسل اول انقلاب اداره می‌كنند. اینها افرادی هستند كه ذهن جوانان را جهت می‌دهند. یكی از تریبون‌های سیاسی كشور تریبون دولت است كه در سال‌های اخیر حتی تشكیكاتی در مسائل اعتقادی و… بیان شده است.

وی افزود: عدم وجود احزاب و تشكل‌های قوی باعث می‌شود، این حس مسئولیت پذیری و تشكل پذیری مردم كمتر شود.

علی رجبی ادامه داد: ما در گام اول یك ظرفیت مردمی داشتیم كه در قالب تشكل كار می‌كرد الان همان ظرفیت به ساختارهایی تبدیل شده است كه وقتی این اتفاق رخ می‌دهد از وجه تشكل و مردمی بودن آن غافل می‌شویم. ساختار، مالك آن تشكل مردمی شد. یك شكاف بین مردم و مسئولین شكل گرفته است كه مردم خود را مسئول نمی‌دانند.

وی افزود: ما از این ساختار نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم كادرسازی كند. كادر باید از دل جامعه بیاید و اگر جامعه خود را منفصل از مسئولیت اجتماعی بداند، كادری تشكیل نخواهد شد.

بهرامی در این نشست افزود: وزارتخانه‌ها باید بتوانند نیروسازی و كادرسازی كنند اما ما یك ساختار متصلبی را ایجاد كرده‌ایم كه مدیران ما باقی می‌مانند. بحث دیگر این است كه چرا مردم به ساختارهای رسمی در مواقعی مانند سیل اعتماد نمی‌كنند به خاطر است كه این ساختارها شفافیت ندارند و پاسخگو هم نیستند.

ساناز باقری راد، خبرنگار اجتماعی گفت: كادرسازی از دو بعد قابل بررسی است. جامعه باید نیروی جوان كارآمد را بسازد كه در این مورد نیازمند یك بازنگری در سیستم آموزشی خود هستیم. توصیه مقام معظم رهبری نشان می‌دهد كه كاردسازی باید از سوی خود افراد هم شكل بگیرد. تاكید بر معنویت، اخلاق، سبك زندگی و… نشان می‌دهد خود جوانان نیاز دارند، خودسازی كنند و تلاش كنند تا تجربه‌های اجرایی را به دست بیاورند.

مهدی جهان تیغی در پایان اظهار داشت: بیانیه گام دوم با تمجید مردم آغاز شده است و رهبری راه حل مشكلات كشور را رجوع به مردم می‌دانند. دشمن برای ضربه زدن به انقلاب، به مردم فشار می‌آورد. چه كسی است كه نداند، الان مطالبه مردم بهبود وضع معیشت است؟ و یا اینكه طبق برخی نظرسنجی‌ها مردم مذاكره دوباره را رد می‌كنند. اینها خود نوعی رفراندوم است. نظرات مردم نسبت به مسائل اساسی كشور مشخص است. پیشنهاد بحث رفراندوم یك بحث سیاسی و غیر صادقانه است.

دسترسی سریع