روزنامه عصر اقتصاد: چرا ایران گام سوم را با احتیاط برداشت؟

نقوی‌حسینی گفت:گام‌هایی كه در زمینه كاهش تعهدات برجامی برداشتیم،نمی‌تواند اروپا را به اقدام جدی وادارد.از طرفی این تحلیل درست باشد كه ایران قدری در برداشتن گام سوم احتیاط كرد تا اروپایی‌ها و آمریكا درباره پیشنهاد فرانسه به یك توافق برسند.

1398/06/25
|
12:30

حسین نقوی‌حسینی در مصاحبه با برنامه گفت وگوی سیاسی در شبكه رادیویی گفت‌وگو عنوان كرد: انتظار داشتیم گام سوم، یك گام خیلی خیلی محكمی باشد، زیرا وقتی می‌خواهید طرف مقابل را وادار به اقدامی بكنید، باید گام‌ها خیلی محكم و اثرگذار باشد، یعنی بر طرف مقابل تاثیرگذار بگذارد و به او انگیزه دهد كه اقدام كند. در حالی كه به نظر گام سوم در زمینه كاهش تعهدات برجامی كه در حوزه تحقیق و توسعه است، در دو ماه مهلت داده شده برای برداشتن گام چهارم نتیجه‌ای نخواهد داشت، زیرا نیاز به گذشت چند سال زمان است، در حالی كه ما دو ماه به طرف اروپایی مهلت دادیم تا قدمی بردارند در غیر این صورت گام چهار برداشته خواهد شد.

وی افزود: اروپا می‌داند با آنچه كه در گام سوم گاهش تعهدات برجامی از سوی مسئولان ما برداشته شد، كاری از پیش نخواهیم برد، برای همین تاثیری بر آنها نمی‌گذارد تا به تكاپو بیفتند و اقدام محكمی در زمینه ایفای تعهداتشان در برجام بردارند. من تصور می‌كردم شاید گام سوم شامل محدودسازی نظارت آژانس انرژی اتمی بر فعالیت‌های هسته‌ای كشورمان بشود، زیرا می‌دانید ما در اكنون در حال اجرای داوطلبانه پروتكل الحاقی هستیم كه می‌توانستیم این اجرا را حذف كنیم.

سخنگوی كمیسیون سیاست خارجی مجلس ادامه داد: بنابراین با اقدامی كه در گام سوم كاهش تعهدات برجامی برداشتیم، نباید خیلی منتظر اقدام ویژه‌ای از سوی اروپا باشیم، اگرچه برداشتن محدودیت تحقیق و توسعه در درازمدت مهم و در ماهیت نیز اقدام مهمی است، اما پاسخگوی گام‌های موثر بر رفتار اروپایی‌ها نمی‌تواند باشد. شاید این تحلیل درست باشد كه جمهوری اسلامی قدری در برداشتن گام سوم احتیاط كرد تا اروپایی‌ها و آمریكا درباره پیشنهاد فرانسه به یك توافقی برسند.

حسین نقوی‌حسینی گفت: به نظرم پیشنهاد مكرون، خیلی پیشنهاد قابل توجهی نیست، فرانسوی‌ها پیشنهاد كردند 15 میلیون دلار خط اعتباری برای ایران ایجاد شد، پیشنهاد آنها به این معنا نیست كه در برابر فروش نفت پول می‌گیرد و پول‌تان را می‌توانید هزینه كنید، بلكه 15 میلیون دلار خط اعتباری به ایران اختصاص می‌دهند كه ایران با این اعتبار با وجود فشارها و تحریم‌ها بتوانید نفت بفروشید و بعد این پول را مطابق اینستكس در چارچوب غذا و دارو سفارش دهید، نه این‌كه پول نفت را بگیرید و بتوانید با آن مایحتاج مورد نیاز را خریداری كنید. لذا به نظرم این پیشنهاد آن‌قدر مهم نیست كه به خاطر آن سطح گام سوم را این‌قدر محدود كنیم كه احتمالا این توافق به نتیجه برسد.

وی افزود: به طور قطع خط مقاومت، خط پیروز و موفقی خواهد بود و همین حالا می‌توانیم دستاوردهای آن را مشاهده كنیم، وقتی تحریم‌ها با شدیدترین حالتش اعمال شده، اما توانستیم به یك ثبات اقتصادی برسیم و حوزه ارز را سامان دهیم. این ثبات به دلیل ترحم غرب ایجاد نشده، بلكه به دلیل سیاست‌های مقاومتی در داخل پیاده شده است. بنابراین می‌توانیم بدون تمركز بر مذاكرات بر اقتصاد خودمان كار كنیم و اهمیت و اثرگذاری برجام را بر حوزه داخلی كشور كاهش دهیم.

سخنگوی كمیسیون سیاست خارجی در مصاحبه با رادیو گفت‌وگو اظهار كرد: پس از آن‌كه ایران گام سوم خود را در زمینه كاهش تعهدات برجامی برداشت، مدیركل موقت آژانس انرژی اتمی به ایران خواهد آمد تا دریابد پس از این تغییرات، مناسباتش با ایران و آژانس چگونه خواهد بود. اگرچه این نوع سفرها معمول است، اما تاثیری در تغییر در رفتارهای طرف مقابل نمی‌گذارد.

دسترسی سریع