خبرگزاری هنر ایران نبود قانون كپی رایت، دلیل افت كیفیت كتاب‌های صوتی

مدیرعامل نشر توفیق آفرین ضمن برشمردن هزینه‌های بالای تولید كتاب صوتی ، گفت : عدم وجود قانون كپی رایت و تكثیر آسان و سریع كتاب‌های صوتی در فضای مجازی تولیدكنندگان را نسبت به تولید آثار با كیفیت بی میل كرده است.

1396/02/16
|
13:48

به گزارش هنرآنلاین، برنامه " گفت و گوی فرهنگی " رادیو گفت و گو با موضوع (تولید كتاب‌های صوتی و گویا و تأثیر آن بر سرانه مطالعه) با حضور علیرضا عزیزی ، مدیرعامل نشر توفیق آفرین و فعال اندیشه كتاب گویا و علی اكبر جمالی ، مدیرعامل انجمن نابینایان روانه آنتن شد.

در ابتدای برنامه عزیزی به تاریخچه تولید كتاب‌های گویا اشاره كرد و توضیح داد: تولید اولین كتاب صوتی به 18سال پیش باز می‌گردد.در آن سال‌ها ناشران با این گونه از كتاب‌ها آشنایی زیادی نداشتند و مخالفت‌هایی هم از سوی افراد مختلف صورت می‌گرفت.

وی با بیان اینكه كتاب صوتی جایگاه جداگانه ای دارد، خاطر نشان كرد : كتاب‌های صوتی نه تنها آسیبی به كتاب‌های مكتوب نمی‌زنند بلكه طیف جدیدی از مخاطبان را كه علاقه ای به خواندن كتاب‌های مكتوب ندارند به سمت كتابخوانی سوق می‌دهند.همچنین در دنیای امروز با وجود ترافیك و شلوغی‌هایی كه مانع خواندن كتاب می‌شود اطلاعات فرهنگی از طریق صوت به مردم منتقل می‌شود.

مدیرعامل نشر توفیق آفرین ادامه داد : با وجود ضرورت‌های ذكر شده تصمیم بر تولید كتاب‌های صوتی گرفته شد و اولین كتاب با صدای اندیشه فولادوند و در خصوص دفاع مقدس روانه بازار شد و برای جذابیت این نوع آثار از موسیقی و ادبیات خاص بهره برده شده است.این آلبوم اكنون جای خود را در میان مخاطبان پیدا كرده است.

عزیزی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به وضعیت بازار اشاره كرد و گفت : تهیه كنندگان برای كتاب مورد نظر از موسیقی‌های موجود استفاده نمی‌كنند بلكه هزینه بالایی را صرف ساخت آهنگ با توجه به مضمون كتاب می‌كنند. همچنین هزینه‌هایی مانند حق الزحمه خواننده كه كتاب‌ها را در استودیو می‌خواند و جلدسازی و صحافی گران قیمت، برای ماندگاری لوح، قیمت این محصولات را افزایش می‌دهد. در حالت كلی هزینه هارد كاور بین 10 تا 15 هزار تومان است كه پاسخگویی تیراژ پایین را نمی‌دهد.

وی عدم وجود قانون كپی رایت را عامل افت كیفیت كتاب‌های صوتی دانست و بیان كرد : كتاب‌های صوتی ای وجود دارند كه با كیفیت خیلی پایین ارائه می‌شوند و دلیل ناشران برای این موضوع این است كه آثار به سرعت و بدون پرداخت هزینه ای در فضای مجازی منتشر شود و رغبت برای سرمایه گذاری و افزایش كیفیت را كاهش می‌دهد.

در ادامه برنامه علی اكبر جمالی عنوان كرد : نابینایان از دو نوع كتاب بریل و صوتی برای مطالعه استفاده می‌كنند.كتاب‌های بریل به دلیل حجم و قیمت بالا مورد استقبال زیاد از سوی نابینان قرار نمی‌گیرند. از این رو سازمان رفاه نابینایان از سال 1359 در استودیو اقدام به تهیه كتاب‌های گویا كرد.

وی به تأثیر كتاب‌های صوتی در زندگی افراد نابینا و ارتقای سطح فرهنگی آن‌ها اشاره كرد و گفت : این كتاب‌ها یكی از راه‌های اصلی یادگیری نابیناست.به این معنا كه روشندلان ناچار به استفاده از این كتاب‌ها هستند.

مدیرعامل انجمن نابینایان اظهار كرد: از آنجایی كه نابینایان تنها كتاب‌های سرگرم كننده و رمان نمی‌خواهند، تقاضای صوتی شدن كتاب‌های درسی را دارند.بنابراین جذابیت و ایجاد حس خوب در كتاب‌ها بسیار اهمیت دارد.

جمالی تاكید كرد : ضعف شدیدی در زمینه تولید كتاب‌های صوتی برای كودكان نابینا در كشور وجود دارد. برای ترغیب و تشویق كودكان به كتاب خواندن باید كتابخانه‌های دیجیتال و استفاده از كتاب‌های صوتی را ترویج دهیم.

فایل صوتی برنامه "گفت وگوی فرهنگی" از سایت شبكه قابل دریافت است .

دسترسی سریع