خبرگزاری صدا و سیما: شورای امنیت چشمانش را به ترور حاج قاسم بسته است

عضو هیئت علمی دانشكده حقوق دانشگاه تهران: نخستین وظیفه سازمان ملل حفظ صلح و امنیت است و باید آمریكا را محكوم كند، چه چیزی مهم‌تر از این‌كه در ترور سلیمانی، صلح و امنیت بین‌الملل به خطر افتاده است.

1398/10/18
|
11:12

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، برنامه گفت‌وگوی سیاسی با موضوع (بررسی ابعاد حادثه تروریستی شهادت سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی از منظر حقوق بین‌الملل) با ارتباط تلفنی با خیرالله پروین، عضو هیئت علمی دانشكده حقوق دانشگاه تهران روانه آنتن شبكه رادیویی گفتگو شد.

خیرالله پروین در مصاحبه با رادیو گفتگو بیان كرد: حادثه ترور سردار سلیمانی آن‌قدر واضح و روشن است كه به نظرم هیچ چیز پیچیده و مخفی در آن وجود ندارد. مسببان ترور، اعلام كردند كه این عمل را آن‌ها مرتكب شدند و رئیس‌جمهور رسمی یك كشور اعلام می‌كند كه با دستور او این كار صورت گرفته است، اگرچه این حادثه جوانب بسیار مختلفی دارد، اما تجاوز به حاكمیت یك كشور دیگر، قتل یك فرد و گرفتن حق حیات یك شخص و همه این‌ها در حقوق بین‌الملل و سایر جنبه‌های حقوق بشری كاملا روشن است.

وی افزود: اولا حاكمیت كشور‌ها یك حاكمیت برابر است و هیچ كشوری حق دخالت در امور كشور دیگری را ندارد، حالا هر چند متاسفانه حقوق بین‌الملل علی‌رغم این‌كه ادعای برابری را دارد، مبتنی بر نابرابری است و آنچه موجب شده كه آمریكا این تجاوزات را انجام دهد، آن نابرابری است كه در شورای امنیت سازمان ملل وجود دارد، به لحاظ عضویت دائمش و حق وتویی كه از آن برخوردار است و امثال این‌ها كه موجب شده، قلدری و قلندری را پیشه خودش قرار دهد.

عضو هیئت علمی دانشكده حقوق دانشگاه تهران ادامه داد: لذا امروز واقعیت امر بر این است كه آمریكا علاوه بر این‌كه به كشور ثالثی تجاوز كرده، حق حیات را گرفته است و رئیس جمهورش به طور شفاف و علنی اعتراف كرده كه این قتل به دستور او صورت گرفته، برای همین همه چیز روشن است و چیز پنهانی در میان نیست؛ بنابراین در اینجا نخستین وظیفه به عهده سازمان ملل است كه حداقل هدف اصلی‌اش ایجاد صلح و امنیت است، چنین اقدامی را محكوم كند، زیرا چه چیزی مهم‌تر از این‌كه در ترور سلیمانی وضعیت صلح و امنیت بین‌الملل به خطر افتاده است.

خیراله پروین گفت: وقتی رئیس‌جمهوری دستور می‌دهد فردی را كه مهمان كشور دیگری است، با گذرنامه رسمی وارد فرودگاه آن كشور می‌شود، به شهادت برسانند! آن هم فردی كه مشهور است و سمت رسمی دارد و همه دنیا او را در این سمت به رسمیت شناختند و چیز پنهانی نیست؛ لذا وقتی دست به چنین اقدامی می‌زند، یعنی صلح و امنیت جهانی را به خطر می‌اندازد. برای همین وظیفه شورای امنیت و سازمان ملل است كه در این رابطه اقدام كند كه متاسفانه تاكنون هیچ اقدامی انجام نشده است.

وی افزود: به هر حال جمهوری اسلامی باید در این رابطه اقدام لازم را انجام دهد و فعالیت‌های خودش را دو چندان كند و به هر صورت كه شده افكار عمومی جهان را نسبت به ابعاد چنین تروری مطلع كند و به ویژه كشور‌هایی را كه مدعی هستند باید اقدامات هر كشور در چارچوب حقوق بین‌الملل باشد؛ لذا باید كشور‌های مدعی حقوق بشر را در یك وضعی قرار دهد كه متوجه باشند به هر ترتیب اتفاق ساده‌ای رخ نداده و یك جنایت روی داده است و چند كشور را در وضعیت جنگ قرار داده كه آمریكا مسبب آن است.

عضو هیئت علمی دانشكده حقوق دانشگاه تهران در مصاحبه با رادیو گفتگو اظهار كرد: جنایتی رخ داده كه آمر آن یك رئیس‌جمهور است، فردی كه در جایگاه قانونی قرار دارد.

در اینجاست كه باید از طریق ابزار‌ها و نهاد‌های بین‌المللی كه امید چندانی هم به آن‌ها نیست، جمهوری اسلامی و دستگاه دیپلماسی اقداماتی را انجام دهد. البته اگر بخواهیم بحث وظیفه برخی سازمان‌های وابسته به سازمان ملل را مانند دیوان دادگستری بین‌المللی را پیش بكشیم تا جمهوری اسلامی از آن طریق شكایت كند و اساسا دیوان لاهه را برای ورود به این كار بطلبد، متاسفانه در آنجا آمریكا صلاحیت دیوان دادگستری بین‌المللی را به رسمیت نمی‌شناسد و از آنجا خارج شده و بعید است از آن طریق به نتیجه برسد.

دسترسی سریع