ایسنا: تاثیر عدم مدیریت شبكه‌های اجتماعی بر روابط خانواده

یك روانشناس سلامت درباره تاثیر خطرات فضای مجازی می‌گوید: همه افراد در جامعه و خانواده در معرض خطر هستند، البته برخی از گروه‌ها مانند كودكان و نوجوانان و گروه‌هایی كه هنوز ارزش‌ها به صورت جدی در نهادشان شكل نگرفته و در پی كسب هویت هستند.

1398/11/27
|
09:35

به گزارش ایسنا، مریم حاجیلو- دكترای روانشناسی سلامت و مشاور خانواده در این‌باره بیان كرد: فضای مجازی و اینترنت جزو لاینفك زندگی‌های امروز هستند و نمی توان با آن مقابله و از ورود آن به زندگی جلوگیری كرد، اما استفاده نادرست و غیر اصولی از این ابزار كه در عین حال مفید و كاربردی است و به رشد و ارتقای شخصی و روابط كمك می‌كند، به جای آنكه فرصت باشد، آن را به تهدیدی تبدیل كرده است.

وی با بیان اینكه ارتباط یكی از پایه‌های اصولی روابط سالم بین اعضای خانواده و اجتماع است، ادامه داد: ارتباط موثر و سالم از بسیاری اتفاقات منفی و ناخوشایند در خانواده جلوگیری می‌كند. استفاده كنترل نشده و بدون دانش از فضای مجازی به این ارتباط موثر میان اعضای خانواده لطمه می‌زند، یعنی به جای آن كه افراد با مولفه‌های ارتباط سالم به یكدیگر مرتبط شوند، زمان‌های زیادی را به این ابزار اختصاص می‌دهند و از روابط غافل می‌شوند.

این مشاور خانواده كه در برنامه‌ای رادیویی صحبت می‌كرد، در بخش دیگری از این برنامه در پاسخ به این سوال كه آیا خطرات فضای مجازی محدود به گروه سنی خاصی است یا همه افراد در معرض خطر هستند؟، گفت: همه افراد در جامعه و خانواده در معرض خطر هستند، البته برخی از گروه‌ها مانند كودكان و نوجوانان و گروه‌هایی كه هنوز ارزش‌ها به صورت جدی در نهادشان شكل نگرفته و در پی كسب هویت هستند را حساس‌تر و پرخطرتر می‌دانیم چرا كه دانش و تجربه كمتری دارند اما واقعیت این است كه نمی‌توانیم خطرات را به گروه سنی خاص محدود كنیم.

به گفته حاجیلو،‌ در واقع میزان خطر برای افراد مختلف به میزان دانش و قدرت مدیریت آنها در فضای مجازی بستگی دارد.

در ادامه لیلا وصالی- معاون آموزش انجمن سواد رسانه‌ای ایران با بیان اینكه رسانه‌های نوین نقاط مثبت و نقاط منفی زیادی دارند كه اگر به آنها توجه نشود می‌تواند اثرات مخرب و عمیقی بر خانواده داشته باشد، اظهار كرد: از این رو بحث سواد رسانه‌ای برجسته می شود. باید به این موضوع توجه داشت كه ورود به یك مسیر بدون نقشه راه و هدف مشخص، صرف علاقه‌مندی سبب ایجاد دردسرهای زیادی برای ما می‌شود.

بنابر اظهارات وصالی،‌ شكل‌گیری روابط نادرست بیشترین معضل را برای افراد در فضای مجازی ایجاد كرده است. در فضای حقیقی برای ارتباط برقرار كردن با فردی، ویژگی‌های بسیار زیادی ملاك انتخاب ما قرار می‌گیرند و خصوصیات متعددی در افراد ما را متقاعد می‌كند كه فرد مقابل شایستگی برقرار ارتباط را دارد یا خیر اما شناخت ما از افراد در فضای مجازی محدود به كلماتی است كه برای ما می‌نویسند كه ممكن است از جایی كپی شده باشد و ما از آن لذت ببریم.

این معاون آموزش انجمن سواد رسانه‌ای ایران، در پاسخ به این سوال كه این انجمن در راستای افزایش سواد رسانه‌ای چه اقداماتی را انجام داده است؟ بیان كرد: جلساتی برای آموزش بخش‌های مختلف سواد رسانه‌ای و تربیت مدرس در این حوزه در استان‌های مختلف تدارك دیده شد. اولیای دانش آموزان به واسطه ارتباط با انجمن اولیاء و مربیان می‌توانند از پكیج‌های آموزشی استفاده كنند. همچنین دفتر تكنولوژی‌های آموزشی در حال تهیه بسته‌هایی برای والدین، معلمان و دانش آموزان است.

در ادامه اكبر الیاسی- مدرس سواد رسانه‌ای نیز تصریح كرد: هدف اصلی اینترنت برداشتن فاصله‌های جغرافیایی میان انسان‌ها در سراسر دنیا و ایجاد تحول در عرصه ارتباطات بود، اما با ورود وسایل نوین ارتباطی، خانواده‌ها بیشتر تنهایی را احساس كردند.

وی افزود: متاسفانه استفاده مدیریت نشده از شبكه‌های اجتماعی بر روابط خانواده تاثیر بسزایی دارد. از جمله این تاثیرات می‌توان به افزایش طلاق، از بین رفتن حریم‌ها، كاهش گفت‌وگو، تنوع‌طلبی عاطفی و جنسی، كاهش اعتماد، افزایش سو تفاهم و كاهش صمیمیت و ارتباط عاطفی اشاره كرد.

الیاسی معتقد است: ما موفق نشده‌ایم در این زمینه فرهنگ سازی كنیم، به طوری كه بر اساس آمار رسمی، در كشور ما 12 میلیون كاربر ایرانی زیر 18 سال در كانال تلگرام فعالیت می‌كنند چراكه استفاده از موبایل، اینترنت و شبكه‌های اجتماعی در كشور ما فرهنگ سازی نشده است. از این رو باید استفاده از موبایل و اینترنت را در كشور فرهنگ‌سازی كنیم و كنترل لازم بر روی وب سایت‌ها و شبكه‌های مجازی صورت بگیرد.

این مدرس سواد رسانه‌ای در ادامه در پاسخ به این سوال كه آیا در دنیا برای استفاده كودكان از فضای مجازی و وسایل هوشمند مانند موبایل استانداردی تعریف شده است؟، بیان كرد: در كشورهایی مانند انگلیس استانداردهایی وجود دارد. به عنوان مثال برای كودكان زیر 12 سال تلویزیون‌ها و گوشی‌هایی تهیه شده كه دسترسی كودكان به كانال‌ها و شبكه‌های متعدد اینترنتی را محدود می‌كند و اجازه نمی دهد كودكان وارد هر سایت و كانالی شوند.

دسترسی سریع