شبكه اطلاع رسانی راه دانا: حدود 3 میلیون خانوار بیش از یك واحد مسكونی دارند

محمودزاده با اشاره به اطلاعاتی كه پس از راه‌اندازی سامانه اسكان و املاك به دست آمده و گفت: بیش از 2 میلیون و 600 هزار خانوار بیش از یك واحد مسكونی داشتند.

1399/07/25
|
10:00

به گزارش شبكه اطلاع رسانی راه دانا؛ برنامه «صبح و گفتگو» رادیو گفت‌وگو در خصوص موضوع افزایش قیمت مسكن با دكتر محمود محمودزاده، معاون مسكن وزارت راه و شهر سازی و دكتر مجتبی بیگدلی، رئیس انجمن انبوه‌سازان به صورت تلفنی گفتگو كرد.

محمود محمودزاده با اشاره به افزایش قیمت مسكن، گفت: موضوع مسكن تك بعدی نیست كه بخواهیم بگوییم با یك فعالیت قابل كنترل است. ذات مسكن چند بعدی است و ابعاد اجتماعی‌اش بعضا قوی‌تر از ابعاد اقتصادی است.

وی با اظهار به اینكه در دوره جدید وزارت راه و شهرسازی، سیاست‌های متعددی در خصوص این موضوع طرحی شده است، عنوان كرد: یكی از موضوعات تدوین استراتژی جداسازی، سرمایه گذاری و سفته بازی با بازار مصرف است. در این رابطه اقداماتی را انجام دادیم كه اولا روی میزان دارایی شفاف سازی شود و كسی كه دارد در این بازار سرمایه گذاری می‌كند، شفاف و شناسنامه دار شود.

معاون مسكن وزارت راه و شهر سازی افزود: سامانه اسكان و املاك راه‌اندازی شد، با اعتمادی كه مجلس به سامانه كرد، بعد از چند بار قانون جدید اصلاحیه ماده 54 كه الان دارد مراحل پایانی ابلاغش را می‌گذراند، تمام مردم را مكلف كردند تا اطلاعات سكونتی‌شان را در این سامانه ثبت كنند.

وی متذكر شد: تا امروز متاسفانه هیچ نوع اطلاعات دقیقی در كشور راجع به اسكان و محل سكونت تك تك خانوارها وجود ندارد تا بتوانیم ما به ازایش واحدهای مازاد یا مورد نیازمان را طراحی كنیم. این اتفاق در راستای ورود واحدهای بلااستفاده به بازار انجام شد. همچنین افزایش نرخ مالیات برای خانه‌های خالی یكی از این اهداف را دنبال می‌كرد تا این واحدها زودتر وارد بازار شود.

محمودزاده به اطلاعاتی كه پس از راه اندازی سامانه اسكان و املاك به دست آمده، اشاره كرد و گفت: ما حدود 13 میلیون و 400 هزار واحد را در مرحله اول شناسایی كردیم. حدود 50 درصد از واحدهای كل كشور شناسنامه دار و مالكینشان شناسایی شدند. بیش از 2 میلیون و 600 هزار خانوار بیش از یك واحد مسكونی داشتند و بعضا تعداد بیشتر از این هم هست.

*كمتر از 60 هزار واحد مسكن مهر باقی مانده است

وی در رابطه با تكمیل واحدهای مسكن مهر از باقی ماندن كمتر از 60 هزار واحد خبر داد و بیان كرد: در ابتدای دوره جدید مدیریتی 500 هزار واحد باقی مانده بود. از این تعداد حدود 100 هزار واحد مشكلات حقوقی دارند و نمی‌توان كار كرد تا حكم صادر شود و بتوان ادامه داد. از واحدهایی كه بلااشكال هستند تا الان اكثرا یا تحویل شدند یا آماده تحویلند و نزدیك 60 هزار واحد مانده است.

معاون مسكن وزارت راه و شهر سازی با اظهار به اینكه به دلیل بازپرداخت طولانی مدت تسهیلات مسكن معمولا بانك‌ها رغبتی به پرداخت تسهیلات در حوزه مسكن ندارند، در عین حال گفت: با توجه به جلسات مكرری كه گذاشته شده و وضعیت مسكن برای مدیران و اعضای هیئت مدیره بانك‌ها با محوریت بانك مركزی توضیح داده شده، اكنون رغبت بیشتر شده است و در این زمینه مشكلی نداریم. ما به تمام استان‌ها ابلاغ كردیم هركسی توانمندی ساخت دارد و به آن‌ها اطمینان دارند، می‌توان پروژه واگذار كنند.

وی یادآور شد: كل پروژه‌هایی كه در دوران قبل از دولت نهم و دهم كل تعریف شده در كشور 77 هزار واحد بود. در دوران مسكن مهر باید در نظر گرفت شرایط مالی دولت به گونه‌ای بود كه ابتدای پروژه 50 هزار میلیارد تومان با دلار حدود هزار تومان منابع مالی در اختیار پروژه بود. الان در شرایط ویژه اقتصادی هستیم.

محمودزاده با تاكید بر اینكه در گرانی مسكن نباید تنها دولت را محكوم كرد، اظهار كرد: در دو سال گذشته بیشترین افزایش نرخ فروش مسكن را داشتیم ولی كدام سازنده‌ای واحدی را ساخته بود با قیمت گذشته فروخت، نباید فقط دولت را محكوم كرد. دولت در حوزه ساخت و ساز زمین و تسهیلات را تامین می‌كند.

وی با اشاره به اینكه قیمت‌ها در پروژه‌های مسكن ملی بر اساس فهرست بهای سازمان برنامه تعیین شده‌اند، گفت: ما یك نظام فنی در كشور داریم كه ملاك عمل همه است و ما بر اساس فهرست بها با تعدیل‌های سه ماهه دوم، متری 2 میلیون و 700 با پنج درصد افزایش ماكسیمم یا 10 درصد مینیمم به استان‌ها داده‌ایم تا محاسبه می‌كنند و این به عنوان تراز است. بر اساس فهرست بها كه ملاك پروژه‌های عمرانی كشور است چگونه 4 میلیون و 6 میلیون و هفت میلیون در می‌آید.

*سخنان دولت تنها به درد تیترهای روزنامه‌ها می‌خورد

در ادامه مجتبی بیگدلی با انتقاد از عملكرد دولت در حوزه مسكن بیان كرد: متاسفانه ما در این دولت مواجه هستیم با سخنانی كه فقط تیترهای روزنامه‌ها را زیبا می‌كند. حرف‌های زیبا زدن مشكل مردم را حل نمی‌كند. نباید به خاطر تیتر و مقام ترسید و باید برای مردم كار انجام داد.

وی اظهار كرد: مگر می‌شود بانك توان پرداخت تسهیلات نداشته باشد در حالی كه به راحتی به فولاد ساز و خودروساز هزاران میلیارد وام می‌دهد. مسئولین حوزه مسكن باید در هیئت دولت فریاد بزنند و از حق مردم دفاع كنند اگر قبول نكردند به خاطر مردم استعفا دهند.

رئیس انجمن انبوه‌سازان متذكر شد: به جای اینكه تولید را رقم بزنید صحبت از خانه‌های خالی می‌كنید. كدام خانه‌های خالی؟ چه كسانی خانه‌های خالی را درست كرده‌اند؟ مگر خانه خالی در حل مشكل مسكن چند درصد تاثیر دارد؟ ما محكوم به تولید هستیم. به جای اینكه تفاهم نامه با انبوه سازان انجام شود دولت رفته است مشكلات كارمندان دولت را حل می‌كند. ما تجربه مسكن مهر 4 میلیون و اندی را داریم و قادر به ساخت انبوه مسكن هستیم.

وی به طرح اقدام ملی دولت اشاره كرد و گفت: رقم ساخت مسكن در اقدام ملی بین 2 و نیم تا سه میلیون تومان تعیین شده است. حتی تكاپوی ساخت صفر سازه را نمی‌دهند. كارشناسان دادگستری رقم اتمام مسكن را نزدیك به هفت میلیون تومان تعیین كردند. بعد می‌گویند چرا انبوه‌سازان نمی‌سازند بعد رقمی را تعیین می‌كنید كه هر كسی می‌آید به این رقم اعتراض دارد و از آن طرف سیستم بانكی فشل است.

دسترسی سریع