خبرگزاری نماینده سودِ بیشتر از ضرر مناطق آزاد

نقاطی كه در حال حاظر مناطق آزاد هستند در گذشته برهوت و بلااستفاده بودند كه امروز باعث رونق اقتصادی بخش هایی از كشور شده‌اند. البته منكر ضعف ها نیستیم؛ ضعف هایی در مدیریت و امكانات وجود دارد.

1396/05/16
|
10:00

«نماینده»؛ سیدكاظم دلخوش*/دولت در لایحه خود خواستار افزایش 7 منطقه آزاد جدید بوده است كه به این ترتیب مجموع تعداد مناطق آزاد و ویژه به رقم 11 خواهد رسید. با توجه به این نكته كه دولت این پیشنهاد را مطرح نموده قطعا بار مالی آن را نیز پیش بینی نموده است. معتقدم پیشنهاد افزایش مناطق آزاد اقدام خوبی است كه پیامد های مثبتی را به دنبال خواهد داشت.
فلسفه وجودی مناطق آزاد رونق اقتصادی كشور، ایجاد اشتغال، مبادلات فرهنگی با كشورهای دیگر و خصوصا كشورهای همسایه است. هم اكنون نیز در چهار گوشه كشور در برخی نقاط مناطق آزاد داریم.
درخصوص دیگر ویژگی های مناطق آزاد نیز به مواردی می توان اشاره داشت:
1.مناطق آزاد باعث رشد اقتصادی مناطق مختلف می شوند.
2.ارزش اراضی مردم افزایش می یابد.
3.حفظ و حراست از مرزها صورت می گیرد.
4. مردم به توسعه اقتصادی در مناطق كور و مناطقی كه رشد اقتصادی چندانی نداشته اشتیاق می یابند.
ایجاد مناطق آزاد از برنامه های بسیار خوبی است كه باید برای تحقق آن تلاش كرد، البته نقایص موجود هم باید برطرف شود.
نمایندگان در كمیسیون اقتصادی همواره در زمینه نوشتن قوانین برای مناطق آزاد و مناطق ویژه، تلاش كرده اند تا پیشگام باشند. به اعتقاد من تاكنون نیز مناطق آزاد به اهداف خود رسیده‌اند. این نكته قابل توجه است كه مناطق آزاد در مرزهای ما با كشورهای دیگر ایجاد می‌شوند. بخشی از خاك كشور ما و خاك كشور دیگری به عنوان منطقه آزاد درنظر گرفته می شوند كه هم سرمایه‌گذاران داخلی و هم خارجی می توانند در آن محدوده فعالیت كنند.
نقاطی كه در حال حاظر مناطق آزاد هستند در گذشته برهوت و بلااستفاده بودند كه امروز باعث رونق اقتصادی بخش هایی از كشور شده‌اند. البته منكر ضعف ها نیستیم؛ ضعف هایی در مدیریت و امكانات وجود دارد، ولی اساسا با احداث مناطق آزاد، شغل‌های بسیاری ایجاد شده است. به‌عنوان مثال در منطقه آزاد انزلی طی 8سال گذشته بیش از 30 هزار شغل ایجاد شده است. اگر چابهار امروز را با 10 سال پیش مقایسه كنید، تاثیرگذاری منطقه آزاد در رونق اقتصادی كاملا واضح قابل مشاهده است.
بیشترین اعتراضی كه به مناطق آزاد می شود شاید این باشد كه بخشی از فعالیت این مناطق به واردات مربوط می شود در پاسخ به این شبهه باید گفت چون در مناطق آزاد، یك معافیت 15 ساله برای سرمایه گذاران درنظر گرفته شده است بنابراین نباید حجم وسیع كالاهایی كه تولید می شوند و سرمایه‌گذاران فعال در آن مناطق را نادیده گرفت؛ به هر حال اگر صادرات و واردات در این مناطق را مقایسه كنیم، نسبت صادرات بیشتر بوده است.
از سوی دیگر ما در كشور از همه امكانات برخوردار نیستیم و برخی امكانات مورد نیاز كشور بوده كه می‌تواند از این مناطق وارد شود. ضمن اینكه در مبادی ورودی گمركات هم وجود دارند و روز به روز قوی تر عمل می كنند. در كل اعتقاد دارم كه نفع مناطق آزاد بیشتر از ضرر آنهاست.
در كشورهای همسایه ایران؛ كراچی، نخجوان و در حاشیه مرزهای ما مناطق آزاد در حال راه اندازی یا فعالیت هستند و از فرصت های تعاملات فرهنگی و ایجاد اشتغال استفاده می كنند، بنابراین نباید این فرصت استراتژیك را از دست داد.
در همین راستا ذكر چند نكته خالی از لطف نیست:
1.مناطق آزاد در حاشیه مرزها ایجاد می شوند نه در داخل شهرها
2.این مناطق آزاد منجر به ایجاد شغل، رونق و آبادانی در حاشیه مرزها شدند
3.بیشتر از 80 درصد متقاضیان سرمایه گذاری، به مناطق آزاد رفته و حضور پیدا كرده اند.
4.ما با سرمایه گذاران مناطقی از جمله انزلی جلساتی داشتیم و به بررسی مشكلات آنها پرداختیم.
5.برخی مناطق آزاد از جمله كیش علاوه بر ماهیت اصلی خود، تبدیل به منطقه تفریحی-توریستی شده اند كه بطور غیرمستقیم هم ایجاد اشتغال و درآمد می كند.
به اعتقاد من مجلس باید به دولت كمك كند تا 7مورد پیشنهادی به مناطق آزاد افزوده شود و البته نقایص موجود نیز رفع شود.
درحال حاضر 80 نماینده درخواست ایجاد منطقه آزاد و ویژه دارند و این نشان از وجود پتانسیل هایی خاص در مناطق مختلف كشور دارد.

دسترسی سریع