خبرگزاری برنا؛ هدف از انقلاب سفید تبدیل ایران به واردكننده محصولات كشاورزی بود

حقانی با اشاره به اینكه انقلاب سفید به توصیه آمریكا بود، گفت: مهمترین ركن این انقلاب، اصلاحات ارضی بود كه سبب شد ایران از تولیدكننده محصولات كشاورزی به واردكننده تبدیل شود.

1400/11/05
|
09:35

به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا؛ برنامه «بدون خط خوردگی» رادیو گفت‌وگو در خصوص نگاهی به تحملات پیش از انقلاب اسلامی و رفراندم انقلاب سفید توسط شاه با دكتر موسی حقانی، رئیس پژوهشكده تاریخ معاصر به صورت تلفنی گفتگو كرد.

موسی حقانی انقلاب سفید را ناشی از توصیه آمریكایی ها به محمدرضا پهلوی برای ایجاد یكسری از تغییرات و رفرم ها در كشور عنوان كرد و گفت: انقلاب سفید برای جلوگیری از وقوع انقلاب اسلامی صورت می گرفت. پیش بینی آمریكا این بود كه با توجه به فساد رژیم پهلوی انقلاب سفید می تواند باعث تغییراتی در ساختار كشور جهت جلوگیری از وقوع اتفاقات سختی همچون انقلاب اسلامی شود.

وی اشاره كرد: آمریكایی ها از سال 1332 عمیقا درگیر اتفاقات ایران شدند اما از قبل از آن یعنی از سال 1324 به محمدرضا پهلوی كمك های عمده ای می كردند تا بتواند طرح های آمریكایی را در ایران پیاده كند و در نهایت زمینه را برای سلطه كامل آمریكا در ایران فراهم كند.

رئیس پژوهشكده تاریخ معاصر با اشاره به كمك های مالی آمریكا به ایران تصریح كرد: این كمك ها در چرخه فسادی كه در ایران وجود داشت كه راس آن نیز دربار پهلوی بود، قرار می گرفت و خیلی از نظر اقتصادی و اجتماعی تحولی در ایران ایجاد نمی شد.

وی با اشاره به بیم آمریكا از وقوع انقلاب توسط حزب توده كه به روسیه وابسته بود، گفت: آمریكا به پهلوی توصیه كرد تغییراتی در كشور ایجاد كند. این تغییرات نه تنها در ایران بلكه در كره جنوبی و برزیل نیز صورت گرفت كه سبك اقتصادی رایج در كشورها را هدف می گرفت.

حقانی در مصاحبه تلفنی با رادیو گفت‌وگو درباره تغییراتی كه انقلاب سفید با خود به همراه داشت توضیح داد و عنوان كرد: ركن عمده تغییراتی كه در انقلاب سفید انجام شد، اصلاحات ارضی بود. البته تغییرات دیگری نیز در حوزه های جنگل ها و مراتع، مشاركت كارگران در سهام كارخانه ها و حق رای بانوان مطرح شد كه هدف عمده آن ایجاد تغییرات گسترده اجتماعی و اقتصادی در كشور بود.

رئیس پژوهشكده تاریخ معاصر بیان كرد: با اصلاحات ارضی آمریكایی ها و رژیم پهلوی با شعار بهبود وضعیت كشاورزان و ارتقاء وضعیت اقتصادی در ایران، تغییراتی از جمله تقسیم اراضی را مدنظر داشتند. این كار در حقیقت برای شكست كشاورزی ایران طراحی شده بود و حداقل نتیجه آن چنین شد زیرا پس از اجرای آن در سال 1342 در بسیاری از اقلام كشاورزی واردكننده شدیم.

انتهای پیام//

دسترسی سریع