بوربور در رادیو گفتوگو عنوان کرد: در ادبیات مدرن بیش از آن که دوست را در کنار شخصیت اصلی ببینیم با حسرت داشتن آن روبرو هستیم.
مسعود بوربور با حضور در برنامه « صدای پای شب » رادیو گفتوگو درباره جایگاه دوستی در داستانهای کلاسیک و مدرن گفتگو کرد.
بوربور با بیان این که « دوست » در ادبیات کهن نقش ماجرایی دارد، اظهار کرد: دوست بخشی از گره ماجرای داستان را میگشاید و دوست کسی است که شانه به شانه شخصیت اصلی قصه با شر مبارزه میکند. نقش دوست در آثاری چون شاهنامه فردوسی و سمک عیار بسیار برجسته است.
به گفته وی در ادبیات مدرن یک تفاوت اساسی در مفهوم دوست نسبت به نوع کلاسیک جود دارد که آن کم رنگ شدن نقش ماجرا و پررنگ شدن نقش شخصیت و شگردهای داستانی است. به معنای دیگردر بیشتر داستانهای مدرن، دوستی و نوع رابطه میان دو رفیق و کشمکشهای میان آنها موضوع اصلی است و با یک عامل بیرونی روبرو نیستیم.
این نویسنده و داستان نویس ادامه داد: دوست در ادبیات مدرن به جای نقش ماجرایی کارکرد روایی دارد. همچنین در داستانها و حتی دنیای امروز حلقهای از دوستان دیده میشود که این مورد را در داستان «هری پاتر» به خوبی میتوان دید.
بوربور معتقد است در ادبیات مدرن بیش از آن که دوست را در کنار شخصیت اصلی ببینیم با حسرت داشتن آن روبرو هستیم و نویسنده بر این باور است که اگر دوستی هم پیدا کند او را از دست خواهد داد. درواقع ادبیات مدرن بیشتر به درون انسان توجه دارد به همین دلیل همیشه او را تنها میبیند و دیگران را حذف میکند.
وی خاطرنشان کرد: موضوع جنبش پیشین که در ادبیات کهن وجود داشته است بر روابط میان انسانها استوار بوده است. نکته قابل توجه این است که با وجود جنبش فعلی و تاکید آن بر تنهایی انسان، در ادبیات دهه 90 ایران یک گرایش به سوی روابط انسانی شکل گرفته است که منجر به ایجاد دوست شده است.
در بخش دیگری از برنامه سعید زارع محمدی که به صورت تلفنی با رادیو گفتوگو سخن میگفت، درباره کتاب صوتی « دوست نابغه من » اظهار کرد: این کتاب نوشته " النا فرانته " و در سال 2011 منتشر شده است. این رمان نخستین کتاب از یک مجموعه چهارگانه ناپلی است.
وی افزود: داستان این کتاب که در اواخر دهه 50میلادی در یک فضای ملتهب ناشی از جنگ جهانی رخ میدهد و نویسنده از همان ابتدا تلاش میکند خانوادهها را با لایههای ذهنی و روابط شخصیتهای اصلی آشنا کند.
زارع گفت: روزنامه نیویورک تایمز در سال 2015 یعنی چهارسال پس از چاپ این کتاب، آن را به عنوان یکی از 10 رمان برتر دنیا معرفی کرده است.
گفتنی است انتشارات شنیدار این کتاب را به صورت صوتی و تک گوینده منتشر کرده است که در نرم افزارهای رایج قابل دسترسی است.