سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: بخشی از خطوط تولید داخل به علت نبود مواد اولیه و ماشینآلات صنعتی دچار رکود شدهاند.
دکتر مهدی طغیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در مصاحبه تلفنی با برنامه «گفتگوی اقتصادی» رادیو گفتوگو، در رابطه با ضرورت و آسیبهای واردات گفت: اقلام وارداتی به چند دسته کلی تقسیم میشوند؛ نخست کالاهای اساسی که مستقیم از کشورهای تولیدکننده و یا به صورت واسطهای خریداری میشوند.
گروه دوم مواد اولیه مورد نیاز خطوط تولید کشورمان و گروه سوم هم قطعات و ماشین آلات هستند که آنها را هم خرید میکنیم اما مشکل اینجاست که ما نمیتوانیم همه این کالاها را از مبدأ و بدون مشکل خریداری کنیم و به دلیل مشکلات ایجاد شده طی دهههای اخیر، مبادی وارداتی ما تغییر کردهاند.
این نماینده مجلس وابستگی به کالاهای اساسی، دام و طیور و صنعتی خارجی را معضل جدی تولید داخل خواند و افزود: این مسئله آسیبهای بسیار زیادی به تولیدات ما وارد کرده تا جایی که بخشی از خطوط تولید داخل به علت نبود مواد اولیه و ماشین آلات صنعتی دچار رکود شدهاند.
در ادامه «گفتگوی اقتصادی»، مهندس حمیدرضا منصفی عضو انجمن واردات لوازم خانگی ایران و کارشناس حوزه قاچاق گفت: دولت برای افزایش سطح درآمد و فقر زدایی، امکاناتی را به مرزنشینها، کولهبرها و تهلنجی ارائه میدهد اما عدهای هم از این امکانات دولتی سوء استفاده میکنند.
وی افزود: هر کالایی قبل از ورود رسمی به کشور نیازمند دریافت استانداردهای لازم از سازمانهای مختلف است، اما متاسفانه درمورد کالاهای قاچاق و کالاهایی که به صورت موقتی وارد مناطق مرزی میشوند نظارتی اعمال نمیشود.
کارشناس حوزه قاچاق با اشاره به افزایش تشکیل پروندههای قاچاقِ بالای یک میلیون تومان توسط تعزیرات و نیروی انتظامی گفت: قاچاقچیان با این شرایط و ضوابط باید بترسند، اما به دلیل انگیزه و سود اقتصادی بسیار بالای این حوزه، ریسک کرده و اقدام به قاچاق میکنند.
منصفی خاطرنشان کرد: واردات برای آن کالاهایی ضروری است که تولید آن در داخل توجیه اقتصادی نداشته باشد اما در عین حال برای حمایت همزمان از واردکننده و تولیدکننده داخلی هم باید کالاهای با کیفیت را وارد و از واردات کالاهای بی کیفیت خودداری کنیم، زیرا واردات کالای بیکیفیت علاوه بر تحمیل هزینه به دستگاههای اجرایی، به تولیدکنندگان هم ضربه سنگینی میزند.
عضو انجمن واردات لوازم خانگی وجود برخی قوانین و مجوزهای زمان بر برای تأمین مواد اولیه و ترخیص کالاها را از جمله مشکلات تولیدکنندگان برشمرد و گفت: سهل انگاری سیستم اداری در این خصوص ضربه زیادی به اقتصاد کشور میزند که به هیچ عنوان هم قابل جبران نیست.
وی تأکید کرد: علاوه بر ضرورت طبقهبندی کالاهای وارداتی توسط مبادی نظارتی باید کالاهای باکیفیتی را وارد کشور کنیم تا فضای تولید داخل رقابت پذیر شود.
منصفی از مسئولان ذیربط درخواست کرد که از تصمیمات جزیرهای و سلیقهای خودداری و به بخش خصوصی و تولیدکنندگان اعتماد کنند.