رئیس بخش آبیاری موسسه تحقیقات خاک وآب کشور با بیان اینکه به کشاوزران به میزان اراضی آنها آب تعلق نمیگیردگفت:سامانه «نیاز آبی گیاهان در سطح کشاورزی» برای حدود 12 هزار گیاه طراحی شده و کشاورزان میتوانند میزان آب موردنیاز خود رادریافت کنند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفت و گو، دکتر نیازعلی ابراهیمی پاک رئیس بخش آبیاری موسسه تحقیقات خاک و آب کشور با برنامه «گفتگوی علمی» در مورد بحران کم آبی و وضعیت کشاورزی در این بحران مصاحبه کرد.
وی گفت: متوسط میزان بارش در کشور حدود 215 میلی متر و میزان آب تولید شده توسط این بارش حدود 108 میلیارد متر مکعب میباشد. مجموع آبهای برداشت شده از آبهای زیرزمینی حدود 61 میلیارد مترمکعب است که حدود 47 میلیارد مترمکعب در بخش کشاورزی، 6/5 در بخش شرب و 3/1 در بخش صنعت مورد استفاده قرار میگیرد و حدود 36 میلیارد مترمکعب از منابع آبهای سطحی در بخش کشاورزی استفاده میشود و به طور کلی حدود 81 میلیارد مترمکعب آب در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار میگیرد.
ابراهیمی پاک ادامه داد: میزان سطح آبی کل کشور 8 میلیون هکتار است و حدود 4 میلیون هکتار برای دیم است و زمانی که خشکسالی رخ میدهد اولین اثر را روی محصولات دیم نشان میدهد. اثر بعدی آن روی چاههای عمیق و منابع آبهای زیرزمینی است. 750 هزار چاه عمیق در کشور است که 450 هزارتای آن مجاز میباشد.
رئیس بخش آبیاری موسسه تحقیقات خاک و آب کشور با بیان اینکه کشاورزان، به محصولات خود کم آب میدهند تشریح کرد: برای بالا بردن راندمان و بهره وری در کشاورزی حدود 85 میلیارد مترمکعب آب لازم است که باید از بارشها و آبهای زیرزمینی تامین شود اما در صورت بروز خشکسالی، کم آبی روی آبهای سطحی و آبهای زیرزمینی اثر میگذارد.
وی همچنین با بیان اینکه بیش از 80 درصد از آبهای زیرزمینی مورد استفاده قرار میگیرد اظهار کرد: رشد جمعیت، بالا رفتن توقعات، فشار به منابع طبیعی و همچنین فشار به بخش کشاورزی موجب فشار به منابع در بخش کشاورزی شده و در نتیجه به منابع آبی فشار بیشتری وارد میشود.
ابراهیمی پاک در رادیو گفت و گو اظهار کرد: حدود 85 میلیون تن محصول در کشور تولید میشود و برای ادامه دار شدن این روند باید به مدیریت مزرعه، بذر مناسب، ایجاد رابطه تناسب بین خاک و قابلیت اراضی برای کشت و رعایت زمانبدی توجه شود.
رئیس بخش آبیاری موسسه تحقیقات خاک و آب کشور ذات بخش کشاورزی و وزارت جهاد کشاورزی را خصوصی دانست و خاطرنشان کرد: به کشاوزران به میزان اراضی آنها آب تعلق نمیگیرد در حالی که اگر این امر صورت میگرفت موجب صرفه جویی و بهره وری میشد. بر همین اساس سامانه «نیاز آبی گیاهان در سطح کشاورزی» برای حدود 12 هزار گیاه طراحی شده و هر کس میتواند میزان آب مورد نیاز خود را دریافت کند که میتواند کمک موثری به کم آبی در بخش کشاورزی داشته باشد.
وی در خاتمه در مورد کشت قراردادی بیان کرد: در این کشت باید خریدار و فروشنده مشخص باشد که موجب هدایتگری در تولید خواهد شد.