display result search
یک کارشناس سیاست خارجی آمریکا گفت: مجموعه رفتارهایی که ترامپ از خودش نشان میدهد، شاید کشورها را به دلیل حجم بالای مبادلات اقتصادی ناچار به پیروی از آمریکا کند، اما در نهایت آن وجه هژمونیک آمریکا را خدشهدار میکند.
برنامه "گفتوگوی سیاسی" با موضوع( بررسی افول آمریکا در چارچوب کاهش قدرت بازیگری در نظام بینالملل و ناتوانی در مدیریت جهانی) در ادامه با حضور دکتر مهدی کردی، کارشناس سیاست خارجی آمریکا روانه آنتن شبکه رادیو گفتوگو شد.
مهدی کردی در مصاحبه با رادیوگفتوگو اظهار کرد: به نظر میرسد براساس پیشبینیهای اقتصادی تا سال 2025، چین سهم بیشتری را در تولید ثروت و اقتصاد جهانی به دست میآورد، شاید همین امر یکی از عواملی باشد که باعث کوچکتر شدن اقتصاد آمریکا بشود و علیرغم اینکه دولت ترامپ، مُسکنهایی را به اقتصاد آمریکا ترزیق میکند، در آن زمان چندان مفید واقع نشود.
وی افزود: از طرفی وقتی ترامپ از برجام خارج شد، شاید اتحادیه اروپا و برخی شرکتهای اقتصادی ناچار به پیروی از آمریکا به دلیل حجم بالای مبادلاتشان با این کشور باشند، اما به هر حال چهرهای که ترامپ از خودش به عنوان رئیسجمهور آمریکا با خروج از برجام به دنیا ارائه داد، حاکی از آن است که به توافقها و معاهدههای بینالمللی پایبند نیست، همانطور که فرد ماجراجویی مانند هیتلر به چیزی پایبند نبود.
این کارشناس سیاست خارجی آمریکا ادامه داد: برای مثال، هفته گذشته که نشست جیهفت در کانادا برگزار شد، ترامپ روی صندلی نشسته بود و سران شش کشور صنعتی دیگر با یک حالت تهاجمی سر یک میز روبهروی وی ایستاده بودند. لذا مجموعه رفتارهایی که ترامپ از خودش به دنیا نشان میدهد، شاید کشورها را به دلیل حجم بالای مبادلات اقتصادی ناچار به پیروی از آمریکا کند، اما در نهایت آن وجه هژمونیک آمریکا را خدشهدار میکند.
مهدی کردی گفت: رفتارهای ترامپ از وی چهرهای را به دنیا نشان داده که به اصول و قواعد بین المللی پایبند نیست و علی رغم مخالفت قاطبه کشورهای دنیا و حتی سازمان ملل سفارت آمریکا را از تلاویب به بیتالمقدس انتقال داد. علاوه بر آن اقداماتی که ترامپ در حال حاضر انجام میدهد، همچنان در راستای هنجارشکنی است.
وی افزود: نگاهی به روندی که در حوزه روابط بینالملل در حال وقوع است، حاکی از بین رفتن نظام تکقطبی و دو قطبی در آینده است و آمریکا باید این را بپذیرد که دیگر نمیتواند مسائل جهانی را یکتنه مدیریت کند و آن بحث دکترین نظم نوین جهانی را که پس از فروپاشی شوروی و خاتمه جنگ سرد، جورج بوش پدر در سال 1992 اعتبار خودش را از دست داده و منقضی شده است.
کارشناس سیاست خارجی آمریکا ادامه داد: برای مثال پیامد افول هژمونی آمریکا در دنیا، از سال 2011 به بعد خود را نشان داد، وقتی که دولت آمریکا اعلام کرد از منطقه خاورمیانه و غرب آسیا تمرکز زدایی میکند. این تمرکززدایی به علت حجم هزینههای بالایی بود که تمرکز در محیط تنشزای خاورمیانه برای آمریکا در برداشت. لذا برای کاهش هزینههای بالای خود تلاش کرد که مدیریت منطقه را به بازیگران منطقهای که متحدان منطقهای نظیر عربستان است، واگذار کند. از طرفی بر آن شد که پای متحدان بینالمللی خودش مانند ناتو و بریتانیا را به منطقه خاورمیانه بکشاند.
مهدی کردی بیان کرد: بنابراین رویکرد آمریکا در خاورمیانه نشانه این است، ایالاتمتحده دریافته که دیگر به تنهایی قادر به هزینه کردن برای مدیریت مسائل جهانی نیست. برای همین بر آن شد که بازیگران بینالمللی دیگری را در منطقه مهم و استراتژیک خاورمیانه شریک کند تا هم از بار هزینههایش کاسته شود و هم منافعش مانند گذشته تامین. از طرفی با مدیریت از راه دور بتواند مسائل این منطقه را پیگیری و حل و فصل کند.