هادی ثروتی گفت: آمریکاییها نمیتوانند خیلی محکم در همراهی همه کشورهای مطرح در تحریم علیه ایران سخن بگویند، زیرا در شرایط حاضر بسیاری از کشورها روابط خود را براساس منافع خودشان پیش میبرند.
برنامه "گفتوگوی سیاسی" با موضوع(آغاز تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران و تحلیل فضای بینالمللی، مواجهه و همسویی با آمریکا) با حضور دکترهادی ثروتی، کارشناس مسائل سیاسی و مدرس دانشگاه روانه آنتن شبکه رادیویی گفتوگو شد.
هادی ثروتی در مصاحبه با رادیوگفتوگو عنوان کرد: در زمانی که آمریکاییها سعی میکنند، قدرتشان را با یک شیب افول تدریجی حفظ کنند، در حالی که پیشبینیها بر آن است که در سال 2021 چینیها قدرت را در دست خواهند گرفت و آمار توزیع قدرت نشان میدهد چینیها، هندیها، ژاپنیها، روسها و اروپاییها در کنار آمریکاییها رقیبهای جدی در آینده خواهند بود، لذا به نظر میرسد با تغییراتی که در نظام توزیع قدرت در نظام بینالملل رخ خواهد داد، آمریکاییها سخن خودشان را در نظام تک جانبهگرایی پیش ببرند اما دیگر قدرتمندان رقیب که در آینده به دنبال جایگاه خوبی برای خودشان هستند، حرفهایی برای گفتن خواهند داشت.
وی افزود: در حال حاضر چین در رقابت با آمریکا در آسیای میانه سرمایهگذاری کرده، در آفریقا در حال سرمایهگذاری است و در این چشمانداز به آینده بر کشوری مانند ایران در منطقه غرب آسیا نیز حساب باز کرده است اگرچه شاید در نظر برخی تبادلات و مبادلات میان آمریکا و چین در مقایسه با جمهوری اسلامی قابل مقایسه نیست اما اگر چینیها برحسب منافع خودشان بخواهند حساب بکنند، رابطه با ایران یک نوع منفعت است. لذا چینیها در رقابتی که با آمریکا دارند، ممکن است تجدیدنظری در روابط با ایران داشته باشند.
مدرس دانشگاه ادامه داد: در فضایی که رابطه با چین را تا منعقد شدن برجام آزمایش کردیم، شاهد بودیم که برخی همراهیها را با ایران حتی در فضای تحریم داشتند، برای همین آمریکاییها نمیتوانند خیلی محکم در همراهی همه کشورهای مطرح در تحریم علیه ایران محکم سخن بگویند، زیرا در شرایط حاضر بسیاری از کشورها روابط خود را براساس منافع خودشان پیش میبرند.
هادی ثروتی گفت: برژینسکی در کتابی که سال 2012 نوشت، متذکر شد اگر آمریکا در دو مقوله بازسای مشکلات داخلی و بازنگری در اتخاذ سیاست خارجی مناسب نتواند اقدامی انجام دهد، نه تنها شیب افولی زیاد میشود، بلکه به یک کشور درجه دو تبدیل میشود. ضمن اینکه به تحقیقات و آمار برخی موسسات مانند رند استناد میکند که آنها خبر میدهند آمریکا در سال 2025 به یک قدرت درجه دو تبدیل میشود. لذا آمریکا براساس دیدگاه نظریهپردازان خودش نیز به نقطه افول میرسد. از طرفی قرائن و شواهد اقتصادی نیز گویای این واقعیت است.
وی افزود: ترامپ با اعتراف به اشتباه آمریکا در اتخاذ سیاست نامناسب در حوزه روابط خارجه اذعان کرد که اشغال عراق و افغانستان 7 تریلیون دلار به آمریکا ضرر رساند و هیچ به دست نیامد و این اشتباه فاحشی بود که ایرانیها از آن استفاده کردند. از طرف دیگر شرایط نامناسب اقتصادی باعث شده که در آمریکا 45 میلیون نفر زیرخط فقر زندگی کنند و این به دلیل بحران رکود اقتصادی است که آمریکا درگیر آن شده است.
کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: چرا ترامپ در حال طفره رفتن در ایجاد دیواری میان آمریکا و مکزیک است که یکونیم میلیون دلار هزینه دارد؟ چرا وارد جنگهای تمام عیار نمیشود و تنها جنگهای نیابتی را اداره میکند؟ این مسائل نشان میدهد آمریکا دچار بحرانی شده که اثرات اقتصادی این بحران جهان را متاثر کرده است و بخشی از نوسانات دلار به بحران رکود در آمریکا برمیگردد که ماهانه 40 میلیون دلار بدون پشتوانه چاپ میکرد، اثرات آن بر بانکها، اوراق قرضه که کشورهای اروپایی و چین خریدند و کشورهایی که مبادلات بانکی آنها بر اساس دلار است، اثر میگذارد. بنابراین معتقدم اگر آمریکاییها با این روند پیش بروند، به یک نقطای خواهند رسید که شیب افولی تشدید خواهد شد.