عضوسابق تیم مذاکره کننده هسته ای گفت: باخروج ازبرجام اجماع بیدلیل بینالمللی علیه ایران شکل می گیرد، پس از آن اروپاییهایی مدعی میشوند، قطاراینستکس درحال رسیدن به تهران بودکه جمهوریاسلامی ازبرجام خارج شد ودست ما رابرای هراقدام حمایتی بست.
ابوالفضل ظهرهوند اظهار کرد: یک سال از اقدام خلاف قانون و غیرمنطقی ترامپ در بیرون آمدن از توافقنامه برجام میگذرد و ترامپ در یک اقدام عجولانه یک توافق بینالمللی را برهم زد و از آن بیرون آمد و چالشی را قبل از اینکه برای ما درست کند، برای 4+1 و متحدان اروپاییاش درست کرده است. ترامپ از مدتها قبل اعلام کرده بود که توافق برجام را قبول ندارد و نمیتواند تا 2025 صبر کند تا نقاطی که موردنظر دموکراتها در روابط با جمهوریاسلامی مدنظرشان بود، دست پیدا کنند، بلکه میخواست خودش سریعتر به توافقی جامع برسد.
وی افزود: ترامپ معتقد بود به جای اینکه برجام 1،2، 3، 4و 5 را که در واقع دموکراتها طراحی کرده بودند، پشت سر بگذارد، به توافقی جامع برسد، یعنی همان کاری که با کره شمالی شروع کرد و تلاش کند در قبال ایران دستاوردی در افق 2020 رونمایی کند و یک چالش بزرگ بینالمللی را به حساب خود حل و فصل نماید.
ظهره وند تصریح کرد: منظور از توافق جامع همان فهرست دوازده بندی است که پمپئو نوشته بود و مفهوم آن تسلیم شدن جمهوریاسلامی است. در حالی که دموکراتها تصور میکردند با ادامه دادن توافق برجام تا 2025 میتوانند به صورت فازبندی و ایجاد تغییر در رفتار جمهوریاسلامی، نظام سیاسی را تغییر دهند. اما ترامپ و طیف همراهش(نئوکانها) خواهان تغییرات فوری بودند. از اینرو ترامپ در این پدیدار سیاسی ظاهر شد و به روش خود توافق با جمهوریاسلامی را پیش گرفت.
***وحشت ترامپ از رسیدن انوار جمهوری اسلامی به واشنگتن
این دیپلمات باسابقه ادامه داد: هدف دیگر ترامپ که به طور آشکار بیان کرده، مهار جمهوریاسلامی است، زیرا جمهوری اسلامی را به عنوان کشوری مجهز به تاسیسات هستهای و پرنفوذ در منطقه خاورمیانه و آسیا میبیند. در حالی که ایران زمانی زیر مهمیز آمریکا بود و امروز از کنترل خارج شده و برای خود در منطقه قدرت و اعتباری به هم زده و به مدیترانه رسیده است. لذا ترامپ صبر را برای رسیدن توافق صلحآمیز با جمهوریاسلامی جایز نمیداند و می ترسد جمهوریاسلامی به واشنگتن برسد. این استدلالی است که در ذهن ترامپ جریان دارد.
ابوالفضل ظهرهوند گفت: ذهنیت دیگر ترامپ بر این است با فشاری که بر جمهوریاسلامی وارد میکند باعث ایجاد نوعی دلگرمی در متحدان عرب و رژیم صهیونیستی در منطقه میشود، به عبارتی آمریکا با سیاستی که در برابر جمهوریاسلامی در پیش گرفته، قصد دلگرمی دادن بیشتر به متحدانش در منطقه را دارد. در حالی ترامپ این ایده دارد که معترف است در گذشته 7 تریلیون دلار هزینه شده و نتیجه آن به خطر افتادن منافع آمریکا در خاورمیانه و افزایش نفوذ و اعتبار جمهوریاسلامی شده است. امری که برای ترامپ قابل تحمل نیست، بنابراین با بهم زدن امنیت و تجاریسازی آن و خروج از توافق بینالمللی برجام بر آن است که قدرت سابق آمریکا را برگرداند و دوباره در خاورمیانه به عنوان بازیگر قدرتمند گذشته شناخته شود.
وی افزود: ترامپ برای رسیدن به آمریکای پرقدرت گذشته، کار خود را با خروج از برجام آغاز کرد و بر همین مبنا به اقدامات بسیاری در تشدید تحریمها و اخلال در روند تاملات جمهوریاسلامی با اروپا دست زد که فهرستی از این اقدامات وجود دارد. با همه مسائلی که ترامپ برای کشور ما ایجاد کرد، امکان خروج از برجام را نداریم و از سویی شایسته نیست که بخواهیم از برجام خارج شویم، زیرا هزینهای که باید برای برجام خرج میکردیم، پرداخت کردیم. لذا با خروج از برجام باعث میشویم یک اجماع بیدلیل بینالمللی علیه ما شکل بگیرد و اروپاییهایی که گوشه رینگ افتادند، مدعی شوند که ما میخواستیم کاری بکنیم و قطار اینستکس در حال رسیدن به تهران بود که جمهوریاسلامی از برجام خارج شد و دست ما را برای هر اقدام حمایتی بست.