display result search
یک تحلیلگر مسائل بینالملل گفت: با پیوستن به FATF همه تحریمها رفع نخواهد شد. اما وضعیت مالی و پولی بهتر خواهد شد، پس از آن، خروج قطعی از فهرست سیاه پولشویی و ژست سیاسی بهتری در نظام بینالملل برای ما به همراه خواهد داشت.
برنامه "گفتوگوی سیاسی" با موضوع (بررسی و تحلیل الزامات پیوستن به اف ای تی اف در چارچوب رویکردهای اقتصادی و پولی بانکی هزینه و فایده) در ادامه با حضور محمدرضا اویسی، کارشناس و تحلیلگر مسایل بینالملل روانه آنتن شبکه رادیوگفتوگو شد.
محمدرضا اویسی در مصاحبه با رادیوگفتوگو بیان کرد: پایه و اساس روابط بینالملل طبق منافع ملی است و تمام کشورهای دنیا بر اساس منافع ملی خودشان عمل میکنند و به دنبال آن ما عدالت بینالمللی نیز نداریم و تنها اینطور نیست که ما به دنبال حق باشیم و مثلا بگوییم چرا حق وتو وجود دارد، موضوعی که ظالمانه است اما روابط بینالملل بر اساس عدالت پایهریزی نشده است. از طرفی ایالاتمتحده و شرکای آن برگرفته از فرهنگی به نام فرهنگ غرب و به گفته خودشان رواج دهنده تمدن غرب هستند و ما در این طرف، زعیم تمدنی به نام تمدن اسلامی هستیم و چه بسا مشکل اساسی ما با غرب درباره همین تمدن است.
وی افزود: در کنار ما کشور عربستان سعودی قرار دارد و به هر شکلی که نگاه کنید بر خلاف موازین بینالمللی عمل میکند وضعیت حقوق بشر در آن افتضاح است اما همین کشور در برخی مناسبات بین المللی به دلیل روابط خاصی که با آمریکا و غرب دارد در جایگاهی قرار میگیرد که میتواند بر برخی تصمیمات بینالمللی تاثیر بگذارد و این مساله، اصل حسننیت در روابط بینالملل را زیر سوال میبرد. اما این شرایط به دلیل تقابل ما با تمدن غرب به وجود میآید. وقتی ما با تمدن اسلامی در مقابل آنها قرار میگیرم، آنها هم از هر وسیلهای برای فشار به ما استفاده میکنند، امروز به وسیله FATF و فردا با وسیله دیگری ما را تحت فشار قرار میدهند.
تحلیلگر مسائل سیاسی ادامه داد: لذا ما با غرب اختلاف ایدئولوژیک داریم و این مساله با نپذیرفتن آمریکا به عنوان یک ابرقدرت معنا پیدا میکند، آن موقع است که ما موجودیت پیدا میکنیم. در غیر این صورت میگوییم ما تمدن اسلامی هستیم و شما تمدن غرب، پس بچرخید تا بچرخیم. اما وقتی آمریکا را به عنوان یک ابرقدرت بپذیریم و بگوییم آمریکا میتواند در نظام بینالملل تاثیرگذار باشد و همه چیز را به نفع منافع خودش تغییر دهد. آنجاست که میتوانیم با آمریکا درباره FATF ، برجام و سایر مسائل هماندیشی کنیم و دریابیم که نپیوستن به آن چه باری دارد و پیوستن به آن چه منافعی.
محمدرضا اویسی گفت: ما در شرایط فعلی دچار تحریمهای متفاوت و زیادی هستیم و اینطور نیست که با پیوستن به FATF همه تحریمها رفع شود. اما در هر صورت قدری وضعیت مالی و پولی ما بهتر خواهد شد اما به طور صریح آنچه که با ورود ما به این کنوانسیون تاثیر خواهد پذیرفت، خروج قطعی ما از فهرست سیاه پولشویی است که ژست سیاسی بهتری در نظام بینالملل برای ما به همراه خواهد داشت، اگرچه فعلا در این فهرست به حالت تعلیق درآمدیم. لذا اگر به FATF بپیوندیم مسالهای که به صورت کلان در اقتصاد با آن روبهرو هستیم، مساله جذب سرمایه است، زیرا بارها رئیس جمهور، وزیرامورخارجه و وزیرنفت اعلام کردند که در پروژههای نفت و گاز با مشکل جذب سرمایه مواجه هستند و چون شرکتهای بزرگ فعال در حوزه انرژی وضعیت ریسک سرمایهگذاری را از FATF میگیرند و ایران در فهرست ریسک قرار دارد، آنها نمیپذیرند که در نفت و گاز ما سرمایهگذاری کنند.
وی در مصاحبه با رادیوگفتوگو افزود: اگرچه با تمام مسائلی که برشمردم درباره جذب سرمایه و خارج شدن از فهرست سیاه FATF ورود به کنوانسیونهایی از این دست برای کشور باری به همراه خواهد داشت هر چند که برخی بر این باور هستند که با افزودن بند و تبصره میتوان از میزان بار منفی آن کاست. از طرفی درباره تمدید مجدد فرصت پیوستن جمهوری اسلامی به کنوانسیون FATF باید بگویم به نظرم فرصت مجددی برای پیوستن ما به FATF نخواهند داد و تحریمها را تشدید خواهند کرد.