خانعلیزاده بیان کرد: دولت جدید آمریکا به دلیل فضای دو قطبی و شکنندهای که در داخل این کشور به وجود آمده است، در موقعیتی نیست که اولویت خود را سیاست خارجی بگذارد و نیاز دارد امور خارجی خود را بدون هزینه سامان بدهد.
برنامه «گفتگوی سیاسی» رادیو گفتوگو در خصوص بررسی مضرات ذاتی رابطه با آمریکا با نگاهی به تجربه و احوال کشورهای منطقه با دکتر مهدی خانعلیزاده پژوهشگر مسائل بینالملل به صورت تلفنی گفتگو کرد.
خانعلیزاده با بیان اینکه آمریکا در موقعیت حساسی قرار دارد، گفت: با اینکه دولت جدید آمریکا و شخص جو بایدن بیشتر رای تاریخ انتخابات ریاست جمهوری را در این کشور کسب کرده است و قاعدتا انتظار این است دولت قوی تشکیل دهد، اما وقتی مطالبی که اندیشکدههای آمریکایی منتشر کردهاند بررسی میکنیم بابت شکاف و دو قطبی که در این جامعه وجود دارد نگران هستند.
* دولت بایدن تبدیل به دولت انتقالی شده لست
وی با تصریح بر اینکه با توجه به شرایط حساس، دولت بایدن در واقع تبدیل به دولت انتقالی شده است، اظهار کرد: در شرایط کنونی دولت بایدن باید خود را بین دو قطبی که در داخل آمریکا تشکیل شده است، میانجی کند و برای انجام این کار دو راه بیشتر ندارد؛ بایدن یا توانایی دارد که این شکاف عجیب که در جنگ داخلی آمریکا سابقه نداشته است را رفع کند، که در این صورت آمریکا مجددا به دکترین خود باز خوهد گشت و سیاستهای قدرت طلبانه خود را در جهان دنبال میکند.
این پژوهشگر مسائل بین الملل درباره سناریوی دومی که پیش روی آمریکا قرار دارد، اظهار کرد: در صورتی که بایدن توانایی این کار را نداشته باشد که به نظر هم میرسد چنین خواهد بود، به شرایط موجود و دو قطبی فعلی دامن میزند. در این صورت طبق گفته رئیس سیاست خارجی آمریکا، این شرایط آغاز کاهش و از بین رفتن ابرقدرتی آمریکا خواهد بود.
وی تصریح کرد: دولت جدید آمریکا به دلیل فضای دو قطبی و شکنندهای که در داخل این کشور به وجود آمده است، در موقعیتی نیست که اولویت خود را سیاست خارجی بگذارد و نیاز دارد امور خارجی خود را بدون هزینه سامان بدهد. ایران نیز در این شرایط نباید اجازه دهد، آمریکا نیاز خود را با کشورمان مرتفع کند.
خانعلیزاده با تاکید بر اینکه مسئولین ایرانی باید شرایط جدید آمریکا را به خوبی بشناسند، عنوان کرد: اگر این موضوع درک شود که دولت جدید آمریکا به دلیل شرایط داخلی این کشور، دولت ضعیفی است و باید خود را معطوف به داخل کند زیرا 50 درصد از جامعه آمریکا مخالف جدی آن هستند، مسئولین ایران میتوانند رویکرد درستی نسبت به طراحی سیاست خارجی کشور داشته باشند.