دیناروند گفت: سطح آگاهی و مهارتهای فرزند پروری در والدین چند فرزند خیلی بیشتر و بهتر است اما در والدین تک فرزند این مهارت و آگاهی کمتر است.
برنامه «صبح و گفتگو» رادیو گفتوگو در خصوص هفته ملی جمعیت با دکتر ناهید دیناروند کارشناس جمعیت، روانشناس بالینی و مشاور خانواده به صورت تلفنی گفتگو کرد.
دیناروند از آسیبهای خانوادگی تک فرزندی گفت و بیان کرد: علاوه بر مشکلاتی که برای خانواده و فرزند به وجود میآید، مسائل و مشکلاتی نیز برای جامعه ایجاد میشود. مردم باید نسبت به عواقبی که تک فرزندی برای خودشان، فرزندشان و جامعه ایجاد میکند آگاه باشند.
وی در خصوص آسیبهای تک فرزندی اظهار کرد: تک فرزندی به معنی تنهایی فرزند است و همواره آن را شکوه میکند و دائما ابراز میکند که برادر و خواهر میخواهد. داشتن خواهر و برادر حس خوبی است و گذشته از آن بازیهای برادرها و خواهرها با یکدیگر باعث رشد و کمال عاطفی فرزند میشود.
این کارشناس جمعیت و روانشناس بالینی در مصاحبه تلفنی با رادیو گفتوگو بیان کرد: حس رقابت بین فرزندان باعث ایجاد انگیزه میشود تا یک رقابت مثبت بین برادرها و خواهرها ایجاد شود و نتیجه آن رشد کودک خواهد بود. همچنین فرزندان در بازی با خواهر یا برادر خود گذشت، ایثار و صبوری را یاد میگیرند زیرا در بعضی مواقع از حق خود میگذرند.
وی با بیان اینکه حضور بچه در مهد کودک نمیتواند جای خواهر و برادر را پر کند، عنوان کرد: یک کودک فقط چند ساعت در روز در مهدکودک حضور دارد اما خواهری و برادری 24 ساعته است و بچهها دائما کنار یکدیگر هستند.
روانشناس بالینی و مشاور خانواده تک فرزندی را سبب ایجاد فشار مضاعف بر فرزند دانست و اظهار کرد: والدین مرتبا فرزند خود را با ذره بین نگاه میکنند و تحت نظر دارند و مسلم است چنین بچهای دچار اضطراب و استرس میشود. این در حالی است که والدین تک فرزند فکر میکنند منتهای تلاش خود را برای تربیت بچه خود انجام میدهند.
وی از تفاوت در تربیت در والدین چند فرزندی و تک فرزندی گفت و بیان کرد: سطح آگاهی و مهارتهای فرزند پروری در والدین چند فرزند خیلی بیشتر و بهتر است اما در والدین تک فرزند این مهارت و آگاهی کمتر است. تک فرزندان الگوهای رفتاری خود را افراد بالغ و بزرگسال قرار میدهند اما بچههایی که دارای خواهر و برادر هستند الگوهای دیگری دارند و به همین جهت بچههایی که دارای خواهر و برادر هستند دوران بچگی را بیشتر احساس میکنند.