کارشناس مسائل سیاسی در خصوص روابط ایران و ترکیه به رادیو گفتوگو گفت: پیوندهای اینچنینی کمک میکند روابط دو یا چندجانبه در فرایندی صعودی قرار گیرد.
حسن لاسجردی در خصوص تماس تلفنی رئیسجمهور ترکیه با رئیسی به برنامه "رویداد" گفت: قابلیتها، انرژی و توان هر کشوری میتواند بهعنوان ظروف مرتبط با سیاست خارجی و منطقهای باشد.
اگر دولت سیزدهم تلاش دارد روابط منطقهای با همسایگان را در دستور کار قرار دهد، این کار باهدف پرکردن فضاهای خالیِ سیاسی و اقتصادی و اجتماعی است و از طرفی پیوندهای اینچنینی کمک میکند روابط دو یا چندجانبه در فرایندی صعودی قرار گیرد.
وی این روند را یک اصل پسندیده دانست و گفت: کشورها علاقه دارند از مزیت و فرصتهای همسایگان استفاده کنند و از طرف دیگر نفس استفاده از فرصتِ همسایگی به ارتقای امنیت و ثبات منطقه کمکی شایان خواهد داشت.
لاسجردی همچنین در خصوص ضدونقیض بودن رفتارهای اردوغان اظهار کرد: با فهم مبنا و دلیل چنین رفتاری، میتوان موضعی صحیح را اتخاذ نمود.
وی دلیل تفاوتهای رفتاری اردوغان را اینگونه تحلیل کرد: همه رفتارهای اردوغان در یک کلمه خلاصه میشود؛ یعنی به منافع ملی کشورش فکر میکند و باید برایناساس فرصتسازی نمود.
این کارشناس سیاسی با بیان اینکه کشورها نه دوست و نه دشمن همیشگی دارند، گفت: امروز شرایط بهگونهای است که کشورها در پی منافع خود هستند و سایر مسائل ذیل باورهای ملی تفسیر خواهد شد.
لاسجردی به رادیو گفتوگو گفت: کسانی که در حوزه دیپلماسی قبول مسئولیت میکنند، باید تعبیر درستی از منافع داشته باشند؛ ما یکسری تضادهای همیشگی با برخی کشورها در حوزه استراتژیک داریم؛ مثل عربستان که گاه میتوان روابط با او را تعدیل کرد و یا بهصورت محکم پای آن ایستاد.
مثلاً در حوزه یمن معتقدیم عربستان تهاجمی ضدبشری و غیرقانونی علیه مردم یمن طراحی کرده است و لذا رقابت میان ما و عربستان شکل میگیرد و چین مواردی ممکن است در حوزه روابط ورزشی، فرهنگی یا اقتصادی باشد!
وی خاطرنشان کرد: اگر منافع ملی بهدرستی تعبیر شود، میتوان در فرصتهای مختلف از آن بهرهبرداری کرد. اردوغان نیز دقیقاً گاه محکم بر سر مواضع خود میایستد و گاه کمی لبخند میزند. اینکه صرفاً یک مدل تعبیر را برای روابط خارجی به کار ببریم، در کاسه و فضای سیاست خارجی نمیگنجد و جواب نمیدهد.