عباس اصلانی بیان کرد: این که چه میزان سفر انریکه مورا به تهران روبهجلو باشد، به گفتگوهای او در تهران و ارائه راهحل بستگی دارد. اگر آمریکاییها بخواهند بر سر مواضع قبلی خود بایستند و به تعهدات سابق بازنگردند، این گفتگوها پیچیدهتر میشود.
برنامه «بدون خطخوردگی» رادیو گفتوگو در خصوص سفر انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگکننده مذاکرات وین با عباس اصلانی کارشناس مسائل سیاسی بهصورت تلفنی گفتگو کرد.
عباس اصلانی با اشاره به وقفه در مذاکرات وین از اسفندماه گفت: این وقفه به درخواست اتحادیه اروپا صورت گرفت تا موارد باقیمانده برطرف شود. انتظار این بود که موضوعات باقیمانده در مدتزمان کوتاهتری حل شود اما به دلیل اختلافات و مشکلات سیاسی و همچنین عدم تصمیم قطعی از سوی دولت بایدن، این روند طولانیتر شد.
وی با بیان اینکه با وجود توقف در مذاکرات وین، ردوبدل شدن پیامها بین پایتختهای اروپایی با تهران ادامه دارد، اظهار کرد: مشکل این است که آمریکاییها به دلیل مخالفتهای جمهوری خواهان و حتی بخشی از دموکراتها، نتوانستهاند به یک تصمیم قطعی مبنی بر برگشت تعهدات برجامی برسند و به همین جهت وقفه در مذاکرات طولانی شده است.
این کارشناس مسائل سیاسی در مصاحبه تلفنی با رادیو گفتوگو سفر انریکه مورا به تهران را باهدف افزایش سرعت در مذاکرات هستهای عنوان و بیان کرد: اینکه چه میزان سفر مورا به تهران روبهجلو باشد، به گفتگوهای او در تهران و ارائه راهحل بستگی دارد. اگر آمریکاییها بخواهند بر سر مواضع قبلی خود بایستند و به تعهدات سابق بازنگردند، این گفتگوها پیچیدهتر میشود.
وی افزود: اگر حرف، موضوع و یا طرح جدیدی در این سفر از سوی مورا مطرح شود، میتوان به وضعیت گفتگوها امیدوارتر بود. به نظر میرسد ارزیابی دقیق دراینخصوص نیازمند انتظار تا پایان سفر یعنی تا روز جمعه است و در انتها یک ارزیابی دقیقتر داشته باشیم.
اصلانی پیشرفت مذاکرات تا به اینجا را معلول ارائه پیشنهادات مثبت از سوی طرف ایرانی دانست و عنوان کرد: از دور نخستی که آقای باقری سرپرست تیم مذاکرهکننده ایرانی در وین حاضر شدند، با پیشنهادات مکتوب، چند بسته پیشنهادی مطرح کردند که باعث تعجب طرفهای غربی شد.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به سنگاندازی آمریکاییها گفت: آمریکایی با تبصرههایی که در مذاکرات ایجاد میکنند این موضوع را مطرح میکنند که توافق با ایران برای دولت بایدن دشوار باشد و هزینه سیاسی ایجاد کند و به همین جهت به دنبال چانه و کاهش تعهدات خود هستند. آنها در حقیقت قصد ندارند تحریمهایی که بر اساس برجام باید لغو شود را رفع کنند زیرا اگر این تحریمها باقی بماند، موانعی در راستای انتفاع ایران از نظر اقتصادی میشود.