دستمالچیان با اشاره به نشست «امنیت، صلح و ثبات در منطقه» که در ریاض با حضور سران منطقه برگزار خواهد شد، گفت: به نظر میرسد با کمک رژیم صهیونیستی یک طرح شومی پخته میشود که کشورهای منطقه زیر چتر امنیتی رژیم صهیونیستی و آمریکا قرار بگیرند.
برنامه «بدون خطخوردگی» رادیو گفتوگو در بخش "باخبرنگاران" در خصوص سفر بایدن به عربستان با احمد دستمالچیان دیپلمات باسابقه کشورمان بهصورت تلفنی گفتگو کرد.
دستمالچیان با بیان اینکه مدتها بود که یک رابطه ناخوشایندی بین آمریکا در زمان بایدن با عربستان ایجاد شده بود، گفت: دلیل این وضعیت شخص بن سلمان و سیاستهای اعمالی او بهویژه قتل خاشقچی بود. امروز نیز در داخل کنگره و بسیاری از مطبوعات آمریکا نسبت به سفر بایدن اعتراض دارند و بایدن مجبور شده است برای ملاقات با بن سلمان نمیرود و قصدش از سفر را ملاقات با سران کشورهای منطقه عنوان کرده است.
وی با اشاره به نشست «امنیت، صلح و ثبات در منطقه» که در ریاض با حضور سران منطقه برگزار خواهد شد، تصریح کرد: به نظر میرسد با کمک رژیم صهیونیستی طرح شومی پخته میشود که کشورهای منطقه زیر چتر امنیتی رژیم صهیونیستی و آمریکا قرار بگیرند و قصدشان هم مقابله با محور مقاومت و جمهوری اسلامی ایران است.
این دیپلمات باسابقه کشورمان به حمله روسیه به اوکراین اشاره و بیان کرد: این حمله باعث ایجاد بحران انرژی بزرگ در اروپا و آمریکا شد که نتیجه آن افزایش قیمت نفت و بنزین بود. در این شرایط آمریکا مجبور شد ذخایر استراتژیک خودش را آزاد کند و به همین جهت تصمیم گرفت با کشورهای منطقه غرب آسیا وارد مذاکره شود تا این بحران را پشت سر بگذارد.
وی درباره وضعیت بحرانی آمریکا و بهویژه اروپا در حوزه انرژی اظهار کرد: هیچ جایگزینی برای انرژیهای فعلی وجود ندارد. 60 درصد از انرژی گازی آلمان توسط روسیه تأمین میشد و بنابراین بین اروپا و آمریکا تفاهم صورت گرفت تا بار دیگر به منابع نفتی منطقه بخصوص عربستان و قطر باز گردند.
دستمالچیان از افزایش نقش ایران در منطقه در شرایط فعلی گفت و بیان کرد: ایران از نظر ژئواستراتژیک در طول تاریخ حلقه وصل شرق و غرب بوده است و جاده ابریشم سرآمد آن بوده است که امروز نیز این جاده در حال احیا شدن است.
وی افزود: ایران دارای منابع عظیم فسیلی است و به طور ویژه منبع عظیم گاز ایران میتواند در تحولات اثرگذار باشد. باتوجهبه ظرفیت مضاعفی که جمهوری اسلامی ایران از طریق محور مقاومت پیدا کرده است میتواند نقش داشته باشد. ایران همواره در منطقه غرب آسیا مسئولانه عمل کرده است و آمادگی داشته است برای صلح و ثبات و همچنین امنیت منطقه هرگونه طرحی را ارائه دهد.
این دیپلمات باسابقه کشورمان در مصاحبه تلفنی با رادیو گفتوگو با تصریح بر اینکه کشورهای منطقه نمیتوانند امنیت را وارد کنند، اشاره کرد: کشورهای غرب آسیا نمیتوانند امنیت را بخرند. قبلاً دررابطهبا آمریکا چنین کردند و مشاهده کردند نمیتوانند امنیت را از طریق دخالت کشورهای خارجی تأمین کنند. اگر آنها در این فکر خام باشند که با حضور رژیم صهیونیستی میتوانند امنیت برقرار کنند، یک خیال خام و تجربه شکستخورده است.
وی درباره موضع ایران اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران معتقد است امنیت برآیند همکاری مسئولانه کشورهای منطقه است و لزوم برقراری امنیت برای توسعه و آبادانی آن لازم و ضروری است؛ بنابراین اگر شیوخ مرتجع منطقه راه شکستخوردهای واردکردن امنیت را بخواهند تکرار کنند به ضرر خودشان خواهد بود زیرا همانطور که یمنیها تأسیسات زیربنایی عربستان و امارات را مورد هدف قرار دادند، گروههای دیگری نیز وارد این نبرد شوند.
دستمالچیان در پاسخ به این سؤال خبرنگار روزنامه ایران درباره علت تیرگی روابط دموکراتها با عربستان گفت: دموکرات همواره برای فعالیتهای خود یک پوشش از حقوق بشر برای خود ایجاد کرده و از این طریق اعمالنفوذ میکنند. دموکراتها بر خلاف جمهوری خواهان که سختافزاری کار میکنند، یک حالت نرمافزاری دارند.
وی دلایل تیرگی روابط آمریکا و عربستان را برشمرد و عنوان کرد: عربستان نمیتواند سرویس سابقه را به آمریکا ارائه دهد و منافع ملی ایالات متحده را در منطقه تأمین کند. همچنین آمریکا نیازی به انرژی منطقه ندارد و مانند سابق امنیت ملی این کشور باانرژی غرب آسیا گره نخورده است. اعمال بسیار نابخردانه و خلاف عقلی که بن سلمان انجام میدهد، آمریکاییها را در یک حالت واکنشی و تقابل قرار داده است.
وی ضمن اشاره به جنایتهای عربستان در یمن افزود: این اقدامات نابخردانه عربستان، حیثیت آمریکا بهعنوان هم پیمان او را دچار خدشه کرده است. معتقد هستم آمریکا در این زمینه بهدرستی گام بر میدارد؛ از نظر آمریکا، عربستان یا باید به مسیر سابق خود برای تأمین اهداف ایالات متحده باز گردد یا تداوم این روند باعث گسست بیشتر میشود.
این دیپلمات باسابقه کشورمان درعینحال بیاعتنایی آمریکا به عربستان بهعنوان یک هم پیمان را نشاندهنده غیرقابلاعتماد بودن آمریکا دانست و اظهار کرد: عربستان بهخوبی فهمیده است آمریکا چه در دوران جمهوری خواهان و چه در دوران دموکراتها، این کشور را کنار بگذارد. البته عربستان کشوری نیست که بتواند بهراحتی خود را از آمریکا جدا کند چون یک قرن است که آمریکا در عربستان حضور دارد.
وی با تصریح بر اینکه آمریکا در تمام مناصب سیاسی و امنیتی و همچنین نظامی عربستان حضور دارد بیان کرد: بزرگترین تأمینکننده عربستان، آمریکا است.
دستمالچیان درباره سرنوشت پرونده خاشقچی در دولت بایدن ابراز کرد: آمریکا یک کشور پایبند به اصول نیست و در واقع کشوری است که هرکجا منافع خود را تأمین شده ببینید، حتی اگر خلاف اصول انسانی و خود این کشور باشد عمل میکند. بایدن در زمان نطق انتخاباتی ضد بن سلمان در حمایت از خاشقچی حرفهای زیادی میزد اما امروز مصالح آمریکا طور دیگری تعریف شده است و آمریکا همچنان به عربستان سلاح میفروشد. دولت آمریکا قصد دارد موضوع خاشقچی شامل مرور زمان شده و فراموش شود اما مطبوعات آمریکا اجازه نمیدهند این اتفاق رخ دهد.
این دیپلمات باسابقه با اشاره به فشار آمریکا به عربستان برای افزایش تولید نفت بعد از حمله روسیه به اوکراین اظهار کرد: بن سلمان این موضوع را در دایره امتیازاتی که قصد دارد از آمریکا و بایدن بگیرد قرار داده است و این مسئله به قول و قرارهایی که در ریاض با یکدیگر میگذرند بستگی دارد.
وی افزود: افزایش تولید نفت عربستان ممکن است در کوتاهمدت باعث کاهش قیمت سوخت در امریکا شود اما نفت و گازی که روسیه به اروپا میداد، به این سادگی جایگزین ندارد.