عضو هیئتعلمی دانشگاه هنر در مصاحبه با رادیو گفتوگو، از مرگ بسیاری آئینهای دیرین سخن گفت که همراه با مراسم مذهبی اجرا میشد که امروز با پیشرفت و تغییر سبک زندگی به دست فراموشی سپرده شده است.
محمدحسین ناصربخت در گفتگوی زنده تلفنی با برنامه "رواق تماشا" با بیان اینکه بسیاری سازوکارهای آئینی به دلیلِ تغییرات اجتماعی تفاوت کرده است و مخاطبانِ امروزی نیز تغییر سلیقه دادهاند، گفت: برخی آئینها به اعتقادات دینی مربوط میشوند و همچنین دارای حمایت میباشند.
این شرایط برای همه آئینها حکمفرما نیست و مخاطب جدید آئینهای دینی نیز انتظاراتی متفاوت نسبت به گذشته دارند و شاید با اصالتهای قبلی، تفاوت داشته باشند.
در برخی موارد که امکان معاصر سازی و احیای مجدد آئینهای دینی وجود دارد، باید زمینههای آن را فراهم نمود. اما درگذشته که ثبت و ضبط آئینها در میان مردم وجود نداشت، کمتوجهیهایی صورت میگرفت و لذا امروزه بسیاری آئینها و مناسک ازدسترفته و بازسازی آن بهسختی اتفاق میافتد.
این پژوهشگر نمایشهای آئینی درعینحال تاکید کرد این آئینها به مقامِ موزهای شدن نیز نرسیدهاند و بهکلی به دست فراموشی سپرده شدند.
در این راستا بسیاری مناسک که درگذشته وجود داشت، امروز دیگر اجرا نمیشوند.
ناصربخت درعینحال وجود نمایشهای سنتی را راهی برای زنده نگاهداشتن میراث آئینی کشورمان عنوان کرد و افزود: این مهم بر دوش میراثفرهنگی و سایر ارگانهاست و دانشگاهها نیز باید بسیج شده و بهپیش روی در این مسیر کمک کنند.
* چاوشی خوانی برای امام رضا(ع)
همچنین احمد ابوحمزه، عضو هیئتعلمی گروه تاریخ دانشگاه فرهنگیان سخنان دیگر مهمان برنامه را اینگونه پی گرفت: درگذشته آئینی به نام چاوشی خوانی داشتیم و اگر هر کس به حرم امام رضا (ع) مشرف میگشت، اشعاری مخصوصی از سوی بزرگان خوانش میشد.
این آئین در یزد و شمال کشور و... بهنوعی خاص برگزار میشد و مردم تا مسیری زوار را همراهی میکردند و هدایا و نذورات خود را ارائه میدادند.
امروز مردم با وسایل نقلیه به این سفر مقدس اعزام میشوند و لذا چنین آئینی از بین رفته است.
وی در مصاحبه با رادیو گفتوگو، افزود: همچنین اشعاری برای زواری که به بیتالله الحرام نیز اعزام میشدند، خوانش میشد که برآمده از آئینی دیگر بود که امروز بهطورکلی از بین رفته است.
ابوحمزه ادامه داد: درگذشته اگر کسی به حج سفر میرفت، تمثالی روی کاشی منزل او هک میکردند که مشخصه این سفر بود؛ ولی این آئینها امروز نه حفظ شده و نه انجام میشود.