خوش لهجه در رادیو گفتوگو بیان کرد: یکی از مسائلی که باعث میشود بچهها به سمت بازیهای کامپیوتری سوق پیدا کنند، عدم درک شدن و گفتگوی مناسب با افراد زندگی است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفتوگو؛ برنامه «هشتگ گفتگو» با موضوع بازیهای رایانهای از تفریح تا تهدید و حضور دکتر محسن همتی (کارشناس مطالعات فرهنگی و رسانه و مستندساز) و ارتباط تلفنی با دکتر انیس خوش لهجه (دکترای روانشناسی، مدیرگروه و عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی) روی آنتن رفت.
هشتگ گفتگو: خانوادهها در مورد بازیهای رایانهای با چه چالشهایی درگیر هستند؟
همتی: وقتی به سمت سبک زندگی مدرن میرویم خود را در بستههای انفرادی محبوس کردهایم و با هم کمتر گفتگو میکنیم و نیازهایمان را از طریق رسانهها و بازیها برطرف میکنیم در این سبک زندگی مصرف بازیهای رایانهای و گوشیهای همراه بسیار زیاد است و نوع تعاملی بودن بازیها باعث جذب مخاطب شده است.
هشتگ گفتگو: چگونه امنیت مجازی را در بازیهای رایانهای تأمین کنیم؟
خوش لهجه: بازیها هم اثر مثبت و هم منفی دارند برای اینکه اثرات مثبت را برای بچهها ایجاد کنیم انتخاب یک بازی هدفمند و متناسب با آنچه برای آموزشوپرورش فرزندمان در نظر داریم، کمک میکند تا آسیبهای اجتماعی و احتمالی بازیها کاهش یابند.
هشتگ گفتگو: چه تهدیدهایی در بازیهای رایانهای وجود دارد؟
همتی: اگر خانوادهها بیشتر برای بچهها وقت بگذارند سهم بازیهای کامپیوتری کاهش مییابد. بازیها بر اساس فرهنگ و ساختار جمعیتی و سبک زندگی ساخته میشوند، باید دید افرادی که مقصد بازی هستند چه کسانی هستند. برخی از بازیها خشونت خاص خود را دارند و برای هر سنی مناسب نیستند و باید والدین کنترل کنند چون اثرات بازیها مثل مواد مخدر است؛ معتاد کننده و اثرات قوی دارند چون تدریجی و پنهان هستند و بهقدری این تأثیرات در بعضی بازیها مخرب هستند که قابلشناسایی نیستند.
هشتگ گفتگو: خانوادهها استفادهها از بازیهای رایانهای فرزندان، خصوصاً در نیمهشب را چگونه کنترل کنند؟
خوش لهجه: یکی از مسائلی که باعث میشود بچهها به سمت بازیهای رایانهای سوق پیدا کنند عدم درک شدن و گفتگوی مناسب با افراد زندگی است؛ اگر والدین تعامل خود با فرزندان را افزایش دهند و قواعد و قوانین خانه متناسب با سطح توانمندی و پاسخگویی آنها باشد و رابطه عاطفی حفظ شود کودک برای کاهش اضطراب به رختخواب و بازیهای پنهان در نیمهشب پناه نمیبرد. والدین باید مطالعه داشته باشند و با کارشناسان این زمینه و روانشناس مشورت کنند و بعد فضا را برای فرزند ایجاد کنند.
هشتگ گفتگو: آیا اعتیاد به بازیهای رایانهای صحت دارد؟
خوش لهجه: اثرات مشابه اثرات اعتیاد در بحث بازیها و خیلی مسائل مطرح شده است اما در مورد تشخیص گذاری بهتر است هر رفتاری که منوط بر وابستگی شدید است را اعتیاد نشناسیم و برچسب نزنیم چون کمی حس تلقین و پذیرش را برای فردی که در معرض آسیب قرار دارد ایجاد میکند. هرچه والدین تعامل جذاب و بیشتری با فرزندان داشته باشند گرایش آنها به بازیهای کامپیوتری کمتر میشود.
هشتگ گفتگو: چه راهکارهایی برای کنترل کودکان در بازیها و فضاهای مجازی وجود دارد؟
همتی: اگر خانوادهها وقت بیشتری برای فرزندان بگذارند و بهطرف بازیهای فیزیکی بروند موفقتر هستند. در حال حاضر حتی بزرگسالان هم به بازیهای رایانهای وابسته شدهاند.
هشتگ گفتگو: چگونه فرزندان از بازیها بهعنوان تفریح استفاده کنند ولی تبدیل به تهدید نشود؟
خوش لهجه: اگر انتخاب بازی توسط والدین صورت گیرد و در بازی با فرزندان مشارکت کنند علاوه بر تعامل میتوانند نظارت بر این موضوع داشته باشند و تبدیل به تهدید نشود.