کارشناس تولید بازیهای رایانهای در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ضمن مصاحبه با رادیو گفتوگو، تاکید کرد که امروزه از این بازیها در راستای مقاصد اقتصادی و سیاسی استفاده میشود.
سید محمدعلی حمیدی آزاد در رابطه با تاثیرپذیری بازیهای رایانهای در آموزش، درمان، فرهنگ، آموزههای سیاسی و... به برنامه "انعکاس" گفت: بازیهای رایانهای امروزه به گروهی خاص معطوف نیست و به منظور مقاصد سیاسی، فرهنگی و اقتصادی از این بازیها استفاده میشود.
وی از نفوذ و طرفداران پر و پا قرصِ جامعهی مخاطبانِ بازیهای رایانهای نسبت به دیگر حاملهای فرهنگی سخن گفت و افزود: خاستگاه استفاده از این بازیها، حوزه کودک و نوجوان را بیش از سایر مخاطبین پوشش میدهد و لذا ضرورت و آگاهی بالایی را میطلبد که به این حوزه بیش از پیش اهمیت داده شود.
حمیدی آزاد ادامه داد: هم پوشانی بازیهای رایانهای -به عنوان یک حاملِ فرهنگی، اقتصادی و سیاسی- با رسانههای عصر ارتباطات و دیجیتال موجب میشود پیشرفت رو به رشدی داشته باشد و هرچه بیشتر به مقوله تکنولوژیهای روز ورود کنیم، شاهد خواهیم بود که دیگر رسانهها عقب میمانند.
*بازی رایانهای؛ آزمایشگاه نسل آینده
همچنین محمدصادق دهنادی که در برنامه "انعکاس" حضور داشت، با نگاهی اجتماعی-فرهنگی به مقوله بازیهای رایانهای، گفت: امروز با فضایی رو به رو هستیم که پیشتاز صنایع خلاق قرار گرفته است و در این بین بازیهای رایانهای پیشتاز و آزمایشگاهی است که نسل آینده انسان را در دل خود طراحی میکند.
این کارشناس فرهنگ و رسانه ادامه داد: معنا و سبک زندگی و نیز نگرش افراد جامعه به هم نوعان و اقتصاد و سیاست و دین و فلسفه، از طریق بازیهای رایانهای روی انسانها آزمایش میشود؛ مثلا اگر قرار است یک فناوری شناختی مغز انسان را به دستگاهی متصل کند و آن را در امتدادِ حواس شش گانه انسان قرار دهد، در وهله نخست در قالب یک بازی رایانهای امتحان میشود.
وی این رویه را موجب نوید یا هشداری نسبت به شکل گیری نسل تازهای از انسانها دانست که باید به لحاظ جامعه شناسی مورد آزمایش قرار گیرند. چنین نسلی سطحی از هوش و توانایی فرهنگی و اجتماعی و نیز توجه فلسفی به معنای زندگی دارند که نسبت به نسلهای دیگر متفاوت خواهند بود.
*نسلِ جدید با بازیهای سنتی بیگانه است
دهنادی چنین روندی را در متولدین دهه 80 و 90 خورشیدی مثال زد که پایه تولد آنها در عصر تکنولوژی شکل گرفته است. به عنوان مثال وقتی پدران این بچهها درباره خاک بازی یا تیله صحبت کنند، مطمئنا خاطراتی مشترک خواهند داشت ولی نسل جدید، چنین بازیهایی را بر نمیتابند.
این کارشناس حوزه فرهنگ و رسانه، نسل جدید را این گونه تعریف کرد: اینها فرمتی را دنبال میکنند که انسان و تکنولوژی را دچار اینهمانی و چسبندگی کرده و در تعریف و تحقق معنای انسان بودن، ورود یافته است. لذا سنجشگاههای علوم اجتماعی باید تحولات حوزه انسان به عنوان یک سلول از اجتماعی را بررسی کرده و آن را تحت نظر داشته باشند.
همچنین کرونا تلنگری شدید به این قصه زده و تحولات ناظر بر بازیهای رایانهای را در جوامع سرعت بخشیده است.
وی در این راستا توضیح داد: نسلی که در دو سال شیوع کرونا، پایههای شخصیتی خود را شکل داد، بعدها به افرادی متفاوت تبدیل خواهند شد.