اربابی در رادیو گفتوگو عنوان کرد: اکثر آفتکشهای قاچاق با قیمتهای ارزان از مرزهای ترکیه و عراق به داخل کشور وارد میشوند و متاسفانه برخی از کشاورزان به دلیل قیمت پایینتر این نوع از آفتکشها را مصرف میکنند.
برنامه «روزنه» با موضوع سموم باقی مانده در محصولات کشاورزی و ملاحظات مورد نیاز در هنگام مصرف، در ارتباط تلفنی با دکتر سپیده اربابی، رئیس انجمن مواد جهشزای زیست محیطی ایران و متخصص سمشناسی از شبکه رادیویی گفت و گو روی آنتن رفت.
سپیده اربابی در مصاحبه تلفنی با برنامه «روزنه» گفت: آفتکشهای مختلف بر اساس اطلاعات ایمنی موجود، مورد ردهبندیهای استاندارد قرار میگیرند.
وی با اشاره به این که آفتکشها با غلظتهای مختلف در گیاهان اثر متفاوتی میگذارند، اظهار داشت: آفتکشهای مختلف باید به همراه دفترچههای نحوه مصرف – آموزش مصرف درست – توزیع شوند.
این سمشناس افزود: دو مجموعهی «وزارت جهاد کشاورزی» و «دفتر کنترل آفات سازمان حفظ نباتات کشور» با همکاری سازمان غذا و دارو متولیان اصلی تعیین استاندارد سمها و آفتکشهای موجود در بازار ایران هستند.
وی با بیان این که قاچاق آفتکشها موضوعی بسیار جدی است، تصریح کرد: اکثر آفتکشهای قاچاق با قیمتهای ارزان از مرزهای ترکیه و عراق به داخل کشور ورود پیدا میکنند و متاسفانه برخی از کشاورزان به دلیل قیمت پایینتر این نوع از آفتکشها را برای مصرف انتخاب میکنند.
سپیده اربابی ادامه داد: آفتکشهای قاچاق مورد تایید نیستند.
وی تاکید داشت: آفتکشهای باقی مانده در محصولات مختلف میتوانند در دراز مدت زمینهساز بسیاری از بیماریها باشند که از مهمترین آنها میتوان به سرطانها و اختلالهای سیستم عصبی و ناباوری و غیره اشاره کرد.
رئیس انجمن مواد جهشزای زیست محیطی ایران افزود: افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مختلف در دنیای امروز فقط به موضوع استفاده از آفتکشها مربوط نیست و امروزه بسیاری از سموم بدون نظارتهای دقیق در پرورش محصولات مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
وی با بیان این که برخی از سموم محصولات کشاورزی پایداری زیادی دارند و با روشهای معلول نابود نمیشوند، عنوان کرد: مراکز مدعی توزیع محصولات کشاورزی بدون سم – سم کشاورزی یا آفتکش – باید با استناد به برگههای آزمایشگاههای محصولات غذایی ادعای خود را به اثبات برسانند.