ایسكانیوز: بدهكاری حدود 40 میلیارددلاری چین به ایران

استاد دانشگاه تهران، بابیان اینكه سند 25ساله همكاری بین ایران وچین باید درمجلس تصویب شود، گفت: این نگرانی وجوددارد كه این سند مانند برجام 20دقیقه‌ای تصویب شود وبررسی لازم ودقیق درمورد مفاد آن صورت نگیرد.

1399/04/17
|
14:16

به گزارش گروه بین‌الملل ایسكانیوز، كیومرث یزدان پناه، در مصاحبه با برنامه «گفتگوی سیاسی» رادیو گفتگو كه با موضوع نگاه به شرق از آنتن این رادیو پخش می‌شد، بیان كرد: چین بخشی از توسعه كنونی خود را باید مدیون كشور‌های حاشیه خلیج فارس و ایران باشد، چرا كه این كشور‌ها نفت ارزان خود را برای توسعه در اختیار این كشور قرار داده اند.


وی گفت: در حال حاضر چین حدود 40 میلیارد دلار به ایران بدهكار است، ولی به بهانه تحریم‌ها از پرداخت آن خودداری می‌كند البته بخشی از این موضوع نیز به خاطر عدم توجه و دقت طرف ایرانی در انعقاد قرارداد‌های دو جانبه و گرفتن تضمین‌های كافی و لازم از سوی طرف‌های مقابل است.

این استاد دانشگاه تهران با بیان اینكه هند حدود 30 میلیارد دلار و كره جنوبی حدود 10 میلیارد دلار به ایران بدهكار هستند، افزود: سند همكاری‌های جامع بین ایران و چین باید در مجلس شورای اسلامی نیز تصویب شود، ولی این نگرانی وجود دارد كه مثل برجام 20 دقیقه‌ای در مجلس تصویب شود.

وی همچنین با طرح این انتقاد كه در جریان تدوین این سند با اساتید دانشگاه و متخصصان این حوزه مشورت و گفتگویی نشده است، در ادامه صحبت‌های خود گفت: باید تضمین حقوقی و فنی كافی پشت این قرارداد وجود داشته باشد و اگر این گونه نباشد این قرارداد به سرنوشتی مثل سایر قرارداد‌ها تبدیل می‌شود.

وی با اعتقاد بر اینكه انعقاد یك قرارداد 25 ساله با چین در شرایط كنونی قبل از این كه تضمین كننده منافع ما باشد تضمین كننده منافع طرف مقابل است، گفت: در حال حاضر چین سومین ابرقدرت دنیا است و برای دنیا شاخ و شانه می‌كشد.

یزدان پناه افزود: از طرف دیگر چین این تصور را دارد كه دنیا در‌های خود را به روی ایران بسته است و تهران در موقعیت ضعیفی تصمیم به انعقاد این قرارداد گرفته است.

این استاد دانشگاه با اینكه گفته شده چینی‌ها در مقابل استخراج نفت ایران در خلیج فارس «یوان» به تهران می‌دهند، تصریح كرد: یوان جز در روابط ایران با چین كجا كارایی دارد؟ مگر می‌شود این پول را جایگزین پول‌های رایج در دنیا كرد؟ در این صورت كشور ما انبار كالا‌های چینی می‌شود و و تولید كشور بیش از گذشته زمین گیر می‌شود.

این كارشناس مسائل بین الملل با بیان این كه مفاد این قرارداد باید ریز به ریز مورد بررسی قرار بگیرد، گفت: مجلس شورای اسلامی مدیون ملت است اگر این قرارداد را به صورت دقیق مورد بررسی قرار ندهد.

یزدان پناه خاطرنشان كرد: مناسب است شرط اجرای این قرارداد 25 ساله عملكرد پنج ساله دو كشور در ابتدای انعقاد این قرارداد باشد و اگر دو كشور در 5 سال اول از اجرای قرارداد راضی بودند آن را ادامه بدهند.

دسترسی سریع