روزنامه اطلاعات: تاوان سیاست‌های تولید بیشتر را نسل‌های بعدی خواهند پرداخت

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست،متوسط سالانه فرسایش خاك در ایران را 16 تن در هكتار (معادل هفت دهم میلیمتر عمق خاك) اعلام كرد و گفت: سالانه هفت دهم میلیمتر فرسایش خاك داریم و این از بعد اكولوژیك بسیار وحشتناك است.

1399/05/20
|
13:25

به گزارش ایسنا، عیسی كلانتری با بیان اینكه متوسط بارش در ایران 80 میلیونی، از 200 میلیمتر بیشتر نیست، در یك برنامه رادیویی اظهار داشت: ما درمورد آب دو مشكل داریم؛ نخست اینكه تفكر كم آبی برای سیاستگذاران و تصمیم گیران ما تفكر سختی است و دیگری هم خود واقعیت كم آبی است.

وی با تأكید بر اینكه كل سیاست‌های توسعه‌ای و آمایشی باید به محوریت آب برگردد، گفت: تولید محصولات كشاورزی با آب دریا قیمت تمام شده محصولات را بیش از 10 برابر قیمت جهانی افزایش می‌دهد و توجیهی هم ندارد بنابراین ما باید با كم آبی بسازیم و در حقیقت انتخاب اجباری ماست. ما حق انتخاب نداریم و همه سیاست‌های ما به ویژه در بخش‌های پرمصرف مانند كشاورزی باید دگرگون شود.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست همچنین روزگار سخت و محدودیت‌های بسیار گسترده‌ای را برای حاكمان و تصمیم گیران در آینده نزدیك پیش بینی كرد و گفت: تصمیم گیران آینده باید از خیلی از خواسته‌ها و آرزوهایشان صرف نظر كنند به ویژه كه اگر قرار بر افزایش جمعیت كشور هم باشد البته وقتی بر اساس علم جهانی به این نتیجه برسیم كه تا چه اندازه می‌توان از آب استفاده كرد آن وقت سیاستمداران آزادند كه بر مبنای سیاست های جهانی و داخلی تعیین تكلیف كنند.

وی افزود: در این شرایط محدودیت آبی، دو مشكل دیگر به مصرف آب اضافه شده است؛ ما قبلا برای نیازهای زیست محیطی، آب تخصیص نمی‌دادیم چون آب مازاد داشتیم و خود به خود بخش عمده‌ای از این نیازها با سرریز سدها و رودخانه‌ها و آب دادن تالاب‌ها و دشت ها تامین می‌شد و پدیده گرد و غباری هم نبود اما الان این نیازها هم اضافه شده و سالانه حدأقل بین 15 تا 20 میلیارد مترمكعب از همین آب را باید به نیازهای زیست محیطی تخصیص دهیم در غیراین صورت دچار پیامدهایی مثل گرد و غبار خوزستان خواهیم شد كه هزینه‌های سرسام آوری هم دارد.

كلانتری درباره پیامدهای فرسایش خاك اظهار داشت: فشار جمعیت فعلی با وضعیت اكولوژیك كشورمان همسو نیستند و فرسایش خاك هم به عنوان یكی از این فاكتورها هم به آب ربط دارد و هم به سیاست‌های دیگری كه ناشی از كم آبی هستند.

وی افزود: با افزایش دام در كشور، فشار بر مراتع هم بیشتر شد و پوشش گیاهی از بین رفت. از طرف دیگر توسعه كشت دیم و شخم زدن مراتع هم تتمه پوشش گیاهی را از بین برد و در نهایت فشار دوباركشت به افزایش فرسایش خاك منجر شد.

16 تن در هكتار فرسایش خاك

كلانتری متوسط سالانه فرسایش خاك در ایران را 16 تن در هكتار (معادل هفت دهم میلیمتر عمق خاك) اعلام كرد و گفت: این در حالیست كه طبیعت هر 40 سال یك میلیمتر خاك تشكیل می‌دهد اما اكنون سالانه هفت دهم میلیمتر فرسایش داریم و این از بعد اكولوژیك بسیار وحشتناك است و اینها حاصل سیاست‌های كوتاه مدت برای تولید بیشتر است كه هزینه آن را نسل‌های بعدی

خواهند پرداخت.

وی حفظ حقوق نسل‌های آینده را از اصول توسعه پایدار برشمرد و تصریح كرد: متاسفانه ما به هیچ وجه به این اصل عمل نمی‌كنیم چراكه حفظ حقوق نسل‌های بعدی برای نسل موجود ما معنایی ندارد.

كلانتری همچنین با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در دیدار كاركنان محیط زیست در سال 92 گفت: متاسفانه كسی در سیاست گذاری‌های بخشی به این نكته كه محیط زیست برای نسل های بعدی هم هست، توجه ندارد و مجالس شورای اسلامی هم یا به غلط لایحه دولت را تصویب می‌كنند یا طرح‌های من درآوردی را. درحالی كه شورای نگهبان و مراجع ذیربط باید جلوی تصویب این قوانین و تصمیمات را بگیرند. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اذعان به اینكه سیاست بهره برداری از منابع آب و خاك كشور پایدار نیست،اظهار داشت: ما70 درصد خودكفا شدیم و 30 درصد مابقی را هم باید وارد كنیم اما در صورت ادامه این فشار و با توجه به تغییرات جوی و كاهش بارش ها و افزایش درجه حرارت كره زمین، كار به شدت برای ما دشوار خواهد شد.

وی یادآور شد: اتحادیه اروپا در تفاهمی با ایران 10 میلیون یورو برای تالاب “هامون” پرداخت كرد تا سیاست معاش اطراف “هامون” از خود هامون جدا شود و برای مصرف بیشتر آب فشاری به این تالاب

وارد نشود.

گرد و غبار دریاچه ارومیه برچیده شد

كلانتری همچنین درباره اقدامات صورت گرفته درباره دریاچه ارومیه گفت: از امسال در حوزه دریاچه ارومیه، گرد و غباری نخواهیم داشت و با توجه به منابع سرمایه گذاری شده تقریباً بالای 95 درصد مناطق گرد و غبار خیز دریاچه و اطراف آن تثبیت شده است. كلانتری در بخش دیگری از این گفتگو اعلام كرد: تهران در تیرماه امسال 11 روز هوای ناسالم را به دلیل آلاینده ازن سطح پایین تجربه كرد از این رو تاكید كردیم كه همه پمپ بنزین‌ها تا سال 1400 به طرح «كهاب» بپیوندند تا فرّارهای آلاینده را به سیستم بنزین و گازوئیل كشور برگردانند.به گفته وی، خودروسازان ابتدا بهانه می‌آوردند و مردم و مسئولان را گول زده بودند كه ما به خاطر تحریم‌ها تكنولوژی نداریم اما بعدها مشخص شد كه تكنولوژی داشتند ولی به خاطر اینكه حدود 10 میلیون تومان برای آنها آب می‌خورد می‌خواستند با سلامتی مردم معاوضه كنند كه قبول نشد.

دسترسی سریع