خبرگزاری مهر: تك فرزندی موجب سندروم آشیانه خالی می‌شود

یك پژوهشگر حوزه جمعیت و تك‌فرزندی با بیان اینكه در حال حاضر الگوهای غربی بر زندگی مردم ایران حاكم شده است، گفت: نتیجه حاكمیت این الگوها جا افتادن فرهنگ بی فرزندی یا تك فرزندی است.

1399/10/30
|
12:36

به گزارش خبرگزاری مهر، ناهید دیناروند پژوهشگر و كارشناس حوزه جمعیت، در برنامه چشم‌انداز رادیو گفت‌وگو با بیان اینكه فرزندآوری موجب سلامت جسمی و روانی زن و مرد می‌شود، گفت: جمعیت یك مقوله چند وجهی است كه نیاز به عزم ملی و سیاسی دارد چراكه از مؤلفه‌های اقتدار نیز محسوب می‌شود.

وی در پاسخ به این پرسش موانع اصلی فرزندآوری در حال حاضر چیست، اظهار كرد: طبق تحقیقات، «مشكلات اقتصادی»، «اشتغال بانوان» و همچنین ادامه تحصیل از جمله موانع در این زمینه بر شمرده می‌شود.

در قدیم امتیاز زنان فرزندآوری بود

دیناروند در ادامه با بیان اینكه مهارت‌های زندگی می‌بایست به بانوان جامعه آموزش داده شود، گفت: از آنجایی كه اساساً زن نقش محوری در جامعه و خانواده دارد، می‌بایست بحث آموزش به بانوان در این راستا جدی گرفته شود.

وی با تاكید بر اینكه پیشتر امتیاز یك خانم فرزندآوری بوده است، خاطر نشان كرد: در سبك زندگی ایرانی – اسلامی قدیم، طبق هنجارهای دینی و ‏اجتماعی، بزرگترها زوج‌ها را برای بچه‌دار شدن، تشویق می‌كردند.

این پژوهشگر حوزه جمعیت افزود: اما متأسفانه امروزه به دلیل تغییر نگرش در سبك ‏زندگی ایرانی اسلامی، زندگی‌ها به سمت الگوهای غربی رفته است.

دیناروند‬ در بخش دیگری از اظهارات خود در واكنش به این مساله كه كشورهای غربی صرفاً ‏یك یا دو فرزند را مناسب می‌دانند، گفت: اینكه نبود فرزند باعث لذت زندگی و جمع كردن ثروت می‌شود، دیدگاه درستی نیست.

وی با اشاره به اینكه تك‌فرزندی از دیدگاه یك روانشناس موجب بروز مشكلاتی است، اظهارداشت: به عنوان مثال، والدین درست در سنینی كه نیاز به نگهداری و توجه فرزندان دارند، دچار سندروم آشیانه خالی می‌شوند.

دیناروند ادامه داد: این یعنی تك فرزندشان ازدواج كرده ‏‏و سراغ زندگی خویش می‌رود، حالا این پدر و مادری كه سال‌ها زحمت كشیده‌اند، عملاً دستشان خالی است.

این كارشناس حوزه جمعیت همچنین با بیان اینكه والدینی كه تك فرزند دارند، همیشه به فرزند خود سرویس داده و او را بدعادت كرده‌اند‏، اظهارداشت: از نظر روانشناسی فرزندانی كه خواهر یا برادر ندارند از تاب‌آوری پایینی برخوردار هستند و این مساله در بزرگسالی برای این طیف مشكلاتی را ایجاد می‌كند.

وی افزود: این در حالیست كه اگر تعداد فرزندان در خانواده زیاد باشد، فرزندان با یكدیگر تربیت می‌شوند.‏

دیناروند، ‏ با بیان اینكه بخش عمده‌ای از جامعه در حوزه جمعیت درگیر مساله ناباروری هستند، گفت: دلایل این قضیه، می‌تواند ازدواج در ‏سنین بالاتر، وجود استرس زیاد در خانم‌ها، مواد شیمیایی و آلودگی‌های محیطی باشد.

وی همچنین با اشاره به اینكه در ‏گذشته بیمه‌ها، ناباروری را جز بیماری محسوب نكرده و هزینه آن را تأمین نمی‌كردند، اظهارداشت: اكنون متخصصان زنان اذعان كرده‌اند كه ناباروری زوج‌ها، یك نوع بیماری است و بیمه باید تقبل كند.‏

این كارشناس حوزه جمعیت در پایان ‏اضافه كرد: یك زوج نابارور در گذشته می‌بایست به خارج از كشور مسافرت می‌كردند؛ اما ‏امروزه از صفر تا ‏صد این بیماری، داخل كشور قابل درمان خواهد بود زیرا امكانات لازم و ‏پزشكان ‏حاذقی در ایران موجود است.

دسترسی سریع