محمدعلی زلفی گل درباره برنامههای افزایش شرکتهای دانشبنیان گفت: برای اینکه شاهد زایش و رویش شرکتهای دانشبنیان باشیم، در نخستین اقدام، معاونت فناوری و نوآوری را تأسیس کردیم.
برنامه «بدون خطخوردگی» رادیو گفتوگو درباره اقدامات و فعالیتهای وزارت علوم با دکتر محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری بهصورت تلفنی گفتگو کرد.
*** تصمیمگیری درباره کنکور بر عهده شورایعالی انقلاب فرهنگی است
محمدعلی زلفی گل درباره کنکور گفت: قرار است هرگونه تصمیمگیری درباره کنکور توسط دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی اطلاعرسانی شود و به همین جهت در این زمینه مجاز نیستم صحبتی داشته باشم اما هر تصمیمی که شورایعالی انقلاب فرهنگی اتخاذ کند موظف هستیم دقیق و صحیح آن را انجام دهیم.
وی از پنج اولویت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به تاسی از پنجتن آل عبا گفت و اظهار کرد: یکی از این اولویتها مرجعیت علمی و دیپلماسی علمی، فناوری و نواوری است. در این راستا برنامههای مختلفی را طراحی کردهایم که یکی از آنها در حوزه مجلات علمی ایران است.
وی افزود: در این راستا برنامهریزی کردهایم هرسال درصدی از این مجلات را مدیریت کنیم تا تحت نمایههای بینالمللی در بیایند و مقالات منتشر شده در پایگاههای اطلاعات علمی معتبر دنیا منتشر شده و در معرض دید دانشمندان قرار گیرند. وقتی این مجلات بینالمللی میشوند، محققان و دانشمندان کشورهای دیگر این مجلات را بهعنوان مرجع انتخاب خواهند کرد و مقالات و نتایج تحقیقاتشان را در این مجلات منتشر میکنند.
*** تعیین سیاستهای ترغیبی و تشویقی برای اساتید و دانشجویان که مرجعیت علمی دارند
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در مصاحبه تلفنی با رادیو گفتوگو با بیان اینکه در بعد دانشگاهی با سیاستهای ترغیبی، تشویقی و نرمافزاری قصد داریم به دانشگاهها انگیزه بدهیم تا در رشتهها و اولویتهای مد نظرشان تبدیل به مرجع علمی شوند، ابراز کرد: این مرجعیت علمی باید بهگونهای باشد که دانشجویان خارجی برای تحصیل و محققین خارجی نیز برای فرصت مطالعاتی این دانشگاهها را انتخاب کنند.
وی کشورهای همسایه را در اولویت دسترسی به دانشگاههای کشور بهعنوان یک مرجع علمی بیان و عنوان کرد: بیش از 640 میلیون نفر در کشورهای همسایه زندگی میکنند که یک ظرفیت قابلتوجه محسوب میشود.
زلفی گل در خصوص اقدامات ترغیبی گفت: با قوانین و سیستمهای تشویقی که طراحی کردهایم و بهزودی ابلاغ میشود، افرادی که بروندادهای علمی، فناوری و نوآوری خاصی داشته باشد دارای ارزش بوده و بهعنوان مرجع علمی که بروز و ظهور دارد مورد تشویق خاص قرار میگیرند و امکانات بیشتری به آنها تعلق میگیرد.
وی افزود: با فدراسیون سرآمدان علمی جلساتی را داشتیم و دو پیشنهاد ارائه شده است تا در کنار فدراسیون سرآمدان علمی، فدراسیون سرآمدان فناوری و نوآوری و همچنین فدراسیون سرآمدان دیپلماسی علمی، فناوری و نوآوری تأسیس شود تا در سال تعداد قابلتوجهی از بهترینها انتخاب و بهعنوان مرجع انتخاب شوند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری دولت سیزدهم به طراحی قوانین و مقررات در حوزه دیپلماسی علمی اشاره و تصریح کرد: این قوانین تشویقکننده و حمایتکننده هستند تا دانشجویان و بهویژه اساتید و دانشمندان کار تیمی و گروهی با دانشمندان خارج از کشور انجام دهند. این موضوع سبب میشود علم داخلی به دانش بشری متصل شود و هم انتقال فناوری و نوآوری به داخل کشور صورت بگیرد.
وی با تاکید بر اینکه در حوزه دیپلماسی علمی نباید صرفاً «پذیرنده» بود گفت: سیاستهای دیپلماسی باهدف تشویق محققان و دانشمندان کشورمان برای تعاملات علمی با کشورهای همسایه و بهویژه کشورهای اسلامی اجرایی میشود.
*** تأسیس معاونت فناوری و نوآوری برای افزایش سرعت تأسیس شرکتهای دانشبنیان
زلفی گل در مصاحبه تلفنی با رادیو گفتوگو با اشاره به روند کاهشی سرعت تأسیس شرکتهای دانشبنیان در چند سال گذشته عنوان کرد: برای اینکه شاهد زایش و رویش شرکتهای دانشبنیان باشیم، در نخستین اقدام، معاونت فناوری و نوآوری را تأسیس کردیم. البته برای این کار ساختار جدیدی به وزارت علوم اضافه نکردیم و از جمعکردن سایر ساختارها اقدام به چابکسازی و ایجاد یک ساختار جدید کردیم.
وی درباره ماموریتهای معاونت علمی و فناوری اظهار کرد: وظیفه این معاونت مدیریت مراکز رشد، نوآوری، پارکهای علم و فناوری و شهرکهای علمی و تحقیقاتی تحت نظارت و مدیریت وزارت علوم است. برنامهریزی کردهایم تا امکانات بیشتری را به پارکهای علم و فناوری، مراکز رشد و مراکز نوآوری بدهیم. در سفرهای استانی ریاستجمهوری برای پارکهای علم و فناوری و پردیس مراکز نوآوری اعتبارات مناسبی قرار داده میشود.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اشاره کرد: همچنین دستیار فناوری و پسا دکترای فناوری را در وزارت علوم تعریف کردهایم تا دانشآموختگان و دانشجویان دکترا بتوانند یک فرصت مطالعاتی در شرکتهای دانشبنیان داشته باشند. حمایتهای مالی از آنها نیز صورت میگیرد.
*** اهتمام ویژه وزارت علوم برای جذب افراد صاحب ایده
وی از اهتمام ویژه وزارت علوم برای جذب افراد صاحب ایده در مراکز نوآوری و سپس مراکز رشد گفت و بیان کرد: ایدههای آنها در مراکز رشد میتواند به هستهای فناوری تبدیل شود تا پس از آن به پارکهای علم و فناوری مهاجرت کنند. در آنجا نیز هستههای فناوری تبدیل به شرکتهای دانشپایه شود تا پس از رشد منطقی تبدیل به شرکتهای دانشبنیان شوند.
زلفی گل با اشاره به دانشگاههای علمی و کاربردی و توجه وزارت علوم به این دانشگاهها گفت: طبق قانون برنامه توسعه ششم، باید 30 درصد از آموزشها مهارتی شود که نیاز به بسترهای سختافزاری، نرمافزاری و مغز افزاری خاصی دارد.
وی از ریاست یک شخصیت علمی صاحبنام و باتجربه در رأس دانشگاه علمی کاربردی گفت و اشاره کرد: برنامهریزی کردهایم فعالیتهای این دانشگاه توسعه پیدا کند. در این راستا دانشگاه علمی و کاربردی ارتباطاتی که با صنایع و نهادهای اجرایی و خصوصی دارد، نیازهای آنها را در قالب رشتههای موقت و دورههای پودمانی پاسخ دهد و تأمین کند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درباره دیگر اقدامات برای توسعه و رشد مهارتآموزی در دانشگاهها بیان کرد: در سفرهای ریاستجمهوری به استانها، اعتبار لازم به دانشگاههای فنی و حرفهای تخصیص داده میشود تا ساختمانهای نیمهتمام آنها تکمیل و تجهیز شود تا رشتههای مرتبط با آموزشکدههای فنی و حرفهای در آنها راهاندازی شود.
وی افزود: توسعه امکانات خواب گاهی جزو برنامههای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است تا بتوانیم جذب بیشتری بهعنوان دانشجوی کاردانی برای بازارهای تکنسین داشته باشیم. دانشجویان علمی و کاربردی و همچنین فنی و حرفهای بعد از فارغالتحصیلی افرادی با پنجههای هنرمند هستند.
*** طراحی سامانه «نان» برای هدفمند کردن تحقیقات
زلفی گل با بیان اینکه برای هدفمند کردن تحقیقات یک سامانهای را تحت عنوان «نظام ایدهها و نیازها» تأسیس کردهایم اظهار کرد: سرواژه این سامانه «نان» خطاب میشود. سامانه نان وظیفه دارد تمام نیازهای صنایع خصوصی و دولتی را نمایه میکند و در معارض دید پژوهشگران و دانشمندان قرار میدهد تا ازاینپس، بخشی از ظرفیت پژوهشی کشور در راستای تحقیقات بنیادی و کاربردی توسعه قرار گیرد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در مصاحبه تلفنی با رادیو گفتوگو به معرفی بیشتر سامانه نان پرداخت و عنوان کرد: بخشهای دیگری در این سامانه طراحی شده است که یکی از آنها خواستگاه آموزشی صنایع است که در آن صنایع خصوصی و نهادهای اجرایی آموزشهای مهارتی که نیاز دارند را اعلام نیاز میکنند و دانشگاه علمی و کاربردی با آنها تماس میگیرد و آن دوره را تأسیس میکند.
وی افزود: بخش دیگری از سامانه نان، «جام» یا همان جستجوی آزمایشگاههای مرجع نام دارد. اگر یک محقق و فناوری نیاز داشت یک کار آزمایشگاههای یا آنالیز انجام دهد، میتواند از طریق این بخش جستجو کند تا دستگاهها یا آزمایش موردنیاز خود را پیدا کرده و خدمت را دریافت کند. کارگزار این سامانه دانشگاهها هستند و در پایگاه اطلاعرسانی جهان اسلامی در شیراز ایجاد شده است زیرا نمیخواستیم نیرو و ساختار که هزینهزا است ایجاد کنیم.
زلفی گل از بخش دیگری از سامانه که در دست طراحی است گفت و اظهار کرد: جریان اقتصادی نوین یا «جان» بخش دیگری است که در پی آن شرکتهای دانشبنیان توانمندیها و محصولاتشان را عرضه میکنند تا افرادی که نیاز دارند و صنایع از آنها استفاده کنند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری دولت سیزدهم درباره سرانه پزشکی و دندانپزشکی گفت: این موضوع یک مسئله کارشناسی و مربوط به وزارت بهداشت و آموزش پزشکی است.