نوروزانی در رادیو گفتوگو عنوان کرد: اندیشه شهید سلیمانی فرامرزی بود یعنی اگر امنیت را تعریف میکرد منحصر به قومیت یا مذهب خاص نبود و این موهبت را در منطقه جاری میکرد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفتوگو؛ دکتر شهرام نوروزانی، رئیس پژوهشگاه دانا دانشگاه عالی دفاع ملی با حضور در برنامه « امواج شبهه » درباره مکتب شهید سلیمانی و مقابله با جنگ نرم و تهاجم فرهنگی دشمن گفتگو کرد.
شهرام نوروزانی، زمینی بودن حاج قاسم را مهمترین وِیژگی شخصیتی ایشان دانست و اظهار کرد: ایشان الگویی در دسترس برای کلیه افرادی است که میخواهند زندگی خود را در مسیر حق قرار دهند. همچنین جاذبه و دافعهای که در شخصیت ایشان وجود داشت در هر شرایط دشوار، وجه جدیدی از هویت وجودیشان را آشکار میساخت.
* امنیت فرامرزی در نگاه شهید سلیمانی
وی یادآورشد: شهید سلیمانی شناخت عمیقی از مکتب اسلام داشت و خود را مرید اندیشه امام خمینی(ره) در ساخت قدرت درونی نظام در سطح منطقه میدانست. اندیشه ایشان فرامرزی بود یعنی اگر امنیت را تعریف میکرد منحصر به قومیت یا مذهب خاص نبود و این موهبت را در منطقه جاری میکرد.
رئیس پژوهشگاه دانا دانشگاه عالی دفاع ملی تاکید کرد: حاج قاسم بر این باور بود که اگر مردم مسلمان منطقه کنار یکدیگر قرار بگیرند، مکملهای ژئوپلوتیک هم را شناسایی کنند و درصدد رفع نیازهای یکدیگر برآیند، قدرتی را تولید میکند که برای آنها امنیت ساز است.
نوروزانی با تاکید بر این که منزوی شدن داعش در منطقه حاصل تفکر سپهبد سلیمانی است، عنوان کرد: اتحاد مسلمانان برای مقابله با جنگ نرم دشمن موجی را در سطح منطقه ایجاد کرد که توانست قدرت داعش را از بین ببرد و امنیتی را در منطقه ایجاد کند که خود ساخته است و میتواند الگویی برای دیگر دولتها و ملتها باشد.
* شبهه افکنی درباره مکتب مظلوم نواز حاج قاسم
وی در پاسخ به پرسش مجری رادیو گفتوگو مبنی بر این که چگونه باید شبهه افکنی درباره فرامرزی بودن دفاع از مظلوم را خنثی کرد، توضیح داد: مکتب شهید سلیمانی ذیل اندیشه اسلام و مکتب امام خمینی (ره) قابل تعریف است و از آنجایی که یاری رساندن به مظلومان اصل اساسی در در این اندیشه است، هدف حاج قاسم هم برقراری صلح و آرامش برای مردم ستم دیده منطقه و جهان بوده است.
این پژوهشگر خاطرنشان کرد: تولید امنیت در کشوری مانند عراق نه تنها برای آن کشور، بلکه برای ملل همسایه مانند سوریه، ترکیه، ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس هم امنیت ساز است. همچنان که حضور داعش در سوریه، در عراق ناامنی ایجاد میکند و پس از آن که نیروهای آن کل عراق را اشغال کرد خطر آن به کل منطقه و کشورهای آن سرایت میکند.
* تضاد منافع راهکار دشمن برای سلب امنیت
به عقیده نوروزانی، تلاش دشمن بر این است که جای حق و باطل را در اذهان عمومی تغییر دهد و برای رسیدن به این آرمان، ترفندهای گوناگونی را به کار میبرد که از جمله آن میتوان به تبلیغ و القای تضاد منافع در منطقه اشاره کرد.
وی گفت: دشمن این گفتمان را در منطقه ایجاد کرده است که منابع هر کشوری مختص به خود اوست و میتواند هر آن گونه که میخواهد از آن استفاده کند. در این میان منابعی مانند آب که میان برخی از کشورها مشترک است میتواند مشکل ساز باشد . یعنی با توجه به القای صورت گرفته هر کشوری با منابع خود رفتار دلخواه دارد در حالی که دسترسی دیگر کشورها به منابع را محتل میکند. درواقع دشمن با القای تضاد منافع میان کشورها چالش ایجاد میکند.
*****محور مقاومت و مبارزه با جنگ شناختی در منطقه
دکتر محمدحسین قربانی، کارشناس حوزه جنگ هیبریدی و شناختی با بیان این که در جهان عرب دو نگاه در برابر استعمار نوین وجود دارد، اظهار کرد: دیدگاه نخست، محور مقاومت است که پایداری و ایستادگی در برابر استکبار جهانی و غرب را در پیش گرفته است و در مقابل آن، رویکرد سازش در برابر این استکبار است که گرچه از نظر ظاهری هزینه کمتری دارد اما اگر به دورن مایه آن بنگریم میفهمیم که پرهزینه است.
* نقش جبهه مقاومت در برابر جنگ شناختی
وی افزود: هرگاه قدرتهای غربی که نمونه آن دولت امریکاست رویه سازش با کشورهای غرب آسیا را در پیش بگیرند، شاهد هزینههای هنگفتی هستیم که مانند آن در کشورهای عربی مانند عربستان دیده میشود.
کارشناس حوزه جنگ هیبریدی، رشد گسترده فضای مجازی و رسانههای گروهی با رویکرد شناختی را عامل ایجاد امپریالیسم خبری، کارتلها و باندهای رسانهای دانست و عنوان کرد: در فضای نسل چهارم جنگ، رسانهها، استعمار فرهنگی را از دنیای غرب بر فضای حاکمیتی منطقه میگسترانند و اینجا باید جبهه مقاومت در پرتو انقلاب اسلامی و از طریق رسانهها در برابر این هجمهها اقدام موثر را انجام دهد.
* ابهام زدایی از عملکرد محور مقاومت
قربانی در پاسخ به پرسش مجری رادیو گفتوگو مبنی بر این که چگونه میتوان از عملکرد محور مقاومت در منطقه ابهام زدایی کرد، توضیح داد: تاثیرگذاری رسانهها بیشتر از راه مولفهها و کلیدواژههای اجتماعی است که هویتها، قومیتها و مذهبها را تحت شعاع قرار میدهد.
وی ادامه داد: امروزه در نسل جدید جنگ، اثرگذاری جایگزین تخریب شده است یعنی اثر رسانهها در حاکمیتها به شدت افزایش یافته است که موجب تحول جامعه و در نهایت منجر به فرآیند جنبشی مانند شورشهای اجتماعی میگردد.
* لزوم بازدارندگی قاطع در برابر جنگ شناختی
از نظر این کارشناس در فضای جنگ شناختی که امروز از بعد رسانهای در جریان است و فضای گسترش اطلاعات را در بر میگیرد که مطالب نادرست هم در آن جریان دارد، باید از نظر رسانهای به یک بازدارندگی قاطع برسیم.
قربانی در توضیح مطلب فوق گفت: زمانی که یک بازیگر در حوزه جنگ شناختی علیه یک حریف وارد عمل میشود، با مایوس کردن جامعه به دنبال اثرگذاری است و مدیریت روایتها را در جامعه به عهده میگیرد.