تولایی در رادیو گفتوگو عنوان کرد: صیانت از دادههای ژنتیکی مردم کشور وظیفه حاکمیت است و نباید با محدود کردن قابلیت تشخیصی غربالگری باعث ارسال نمونههای ژنتیکی به خارج از کشور شویم.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفتوگو؛ دکتر محمود تولایی، رئیس انجمن ژنتیک ایران در برنامه «گفتگوی اجتماعی» در مورد مافیای غربالگری گفت: تامین و فراهم سازی خدمات تشخیصی در کشور حق مردم است و خوشبخانه امروز در کشور ما بیشترین قابلیتهای تشخیصی وجود دارد که بخش عمدهای از نیاز کشور را پوشش میدهند و ما باید استفاده از این خدمات تخصصی را در دسترس مردم قرار دهیم که بتوانیم دادههای ژنتیکی مردم را صیانت کنیم تا به خارج از کشور ارسال نشوند.
وی افزود: کشور ما جزو کشورهای برتر حوزه علم ژنتیک است و دانشمندان ما امروز پا به پای پیشرفتهای جهان پزشکی تلاش میکنند تا این علم را در جهت رفع دغدغه یک جامعه قرار دهند.
تولایی تصریح کرد: امروزه ژن درمانی یک میلیون دلار هزینه دارد و نباید راه توسعه علمی را ببندیم و در حوزههای تشخیص ژنتیک فرصت سازی نکنیم و یقین داشته باشیم تا 10 سال دیگر امکان تشخیص بیماریها بدون پزشکی مولکولی و مشخصات دقیق ژنتیکی درمانهای اساسی نخواهند داشت.
رئیس انجمن ژنتیک ایران اظهار داشت: اکنون حدود 43 درصد درمان سرطانها و 38 درصد بیماریهای قلب و عروقی، و تقریبا 40 درصد بیماریهای نورولوژی که درمان میشوند بدون تستهای ژنتیکی درمانهای خطا بوده و فرد را به سمت بحران میبرد.
*** نباید غربالگری و علم ژنتیک را زشت جلوه دهیم
وی با تاکید بر اینکه نباید علم ژنتیک که امروزه این همه راهبری و کاربردی است را زشت جلوه دهیم گفت: در حال حاضر در سامانههای رسمی کشور 34 هزار خانواده با دو معلول و 2 هزار و 792 خانواده با 3 فرزند معلول، و یک هزار و 4 خانواده با4 فرزند معلول و قریب به 200 خانواده با بیش از 5 فرزند معلول به ثبت رسیده است که باید این زنجیره انتقال را با آگاه سازی مادر و با استفاده از تستهای ژنتیک به گونهای انجام دهیم که به مادر کمک کنیم در حاملگی بعدی صاحب فرزند سالم بشود.
تولایی با بیان اینکه تاثیرات وجود یک فرزند معلول یا ناهنجار در خانواده، اطرافیان را نسبت به بارداری محتاط میکند و مانع ازدواج و فرزند آوری و در نهایت افزایش جمعیت میشود گفت: شعار محوری ما در انجمن ژنتیک این است که هر فرزندی حق دارد سالم به دنیا بیاید و این حق فرزند بر عهده مادر، اجتماع و پزشکی که مدیریت سلامت دوران بارداری را دارد میباشد.
رئیس انجمن ژنتیک ایران تاکید کرد: اطلاق اینکه غربالگری را تبدیل به کلمه زشت کنیم ورود به عرصههای شبه علم و ضد علم است که باید در این زمینه توجه کنیم.
وی در ادامه با بیان اینکه سقط بر اساس آیین الهی ممنوع است و زمانی که عسر و حرج مادر مطرح میشود مرجع مربوطه اجازه سقط میدهد گفت: تنها 15 درصد غربالگریها به سمت تستهای تکمیلی ارجاع میشوند و میزان سقط درمانی در سال زیر 10 هزار سقط است.
تولایی تصریح کرد: در سال گذشته از مجموع 12 هزار درخواست سقط که به پزشکی قانونی وارد شده است حدود 9 هزار سقط مورد تایید قرار گرفته است، و این به این معناست که نباید در جامعه برخی موضوعات را بد معرفی کنیم و جریان علمی را با شبه علم مخلوط کنیم.