محمدی در رادیو گفتوگو اظهار کرد: برخی گمان کردند بایدن به راحتی میتواند برای بازگشت به برجام شرط تعیین کند، در حالیکه از نظر حقوقی دولت جدید آمریکا نمیتواند چنین کاری انجام دهد.
برنامه «گفتگوی سیاسی» رادیو گفتوگو با موضوع بررسی سناریو آمریکا و متحدان غربی آن در برابر شروط ایران برای بازگشت به تعهدات برجامی و با حضور دکتر سید محمود محمدی، کارشناس مسائل بین الملل به روی آنتن رفت.
سید محمود محمدی با بیان اینکه آمریکا و همچنین دیگر کشورهای غربی دچار مشکلات و ضعفهای سیاسی داخلی هستند، گفت: مشکلات درونی این کشورها در دیپلماسی بینالمللی آنها نیز اثرگذار بوده است. اگر دیپلماسی و رفتار دیپلماتیک آمریکاییها را در صد سال اخیر بررسی کنید متوجه می شوید شرایط موجود نشان وضعیت ضعیف آمریکا به خصوص در عرصه بین الملل است.
وی با بیان اینکه در آمریکا معضل ترامپیست را ایجاد شد و همچنان درگیر آن است، اظهار کرد: دولت بایدن هم اکنون در حال بازسازی وجهه بین المللی آمریکا است زیرا ترامپ از 70 معاهده بین المللی خارج شد. این مسئله سبب انزوای بیش از پیش آمریکا شده بود و دولت باید نیز مترصد بازگشت به بسیاری از این پیمان ها است.
این کارشناس مسائل بین الملل ضمن تصریح بر اینکه بازگشت آمریکا به این معاهدات آسان نیست، بیان کرد: به عنوان معاهده آب و هوای پاریس زمان بندی خاصی دارد و آمریکایی ها هر زمان که اراده کنند نمی توانند به این معاهده بازگردند.
وی برجام را نیز یکی از معاهدات مهم آمریکا عنوان کرد که بازگشت به آن دارای سختی های خود است، اظهار کرد: ترامپ در تبلیغات انتخاباتی خود در سال 2016 خروج از برجام را تضمین کرده بود و سپس به این وعده خود نیز عمل کرد.
محمدی در ادامه با اشاره به کتاب هنر تحریمها گفت: در این کتاب آمده است آثار تحریم علیه ایران را در زبان مقامات سیاسی کشور هدف بررسی میکنیم تا مشخص شود آیا نشانه عقب نشینی در سخنان مسئولین ایران به ویژه رئیس جمهور آن دیده میشود یا خیر. شیوه غربی ها این است که دائماً کشور هدف را تحت فشار قرار می دهند و در صورت تسلیم شدن و پذیرش مذاکره و تعهدات دوجانبه، غربی ها از عمل به تعهدات خود سر باز می زنند.
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه بازگشت به برجام از سوی بایدن برای ترمیم وجهه آمریکا مطرح شد، اظهار کرد: خیلی ها گمان کردند بایدن به راحتی میتواند برای بازگشت به برجام شرط تعیین کند در حالیکه از نظر حقوقی دولت جدید آمریکا نمیتواند چنین کاری انجام دهد و این مسئله فارغ از موضوعات سیاسی است، زیرا فقط کشورهای عضو میتوانند درخواست تفسیر و اصلاح برجام را داشته باشند و کشورهای خارج شده از آن نمی توانند چنین درخواستی ارائه دهند.
وی با اشاره به اینکه دموکرات ها همیشه خود را یک جریان ملایم و بشردوست نشان دادهاند، عنوان کرد: با وجود چنین ادعایی همواره مشاهده کردهایم که نوع صحبتهای آنها تفاوتی با ترامپ و جمهوری خواهان ندارد با این تفاوت که ترامپ چهره بینقاب نظام سرمایه داری آمریکا محسوب می شد.
وی با اشاره به اینکه بایدن اعلام کرد در صورت بازگشت ایران به تعهدات خود به برجام باز خواهد گشت، این شرط را از نظر حقوقی نادرست دانست و بیان کرد: متاسفانه شاهد بودیم برخی مقامات و محافل سیاسی در ایران موافق نظر بایدن بودند و خواستار اجرای آن شدند.