کارخانه در رادیو گفت و گو بیان کرد: دستیابی به یک فضای مطلوب مجازی بدون تحقق شبکه ملی اطلاعات معنا پیدا نمیکند باید در جایی حکمرانی کنیم که آن بستر در مالکیت و اختیار ما باشد در نتیجه ایجاد شبکه ملی اطلاعات ضروری است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفت وگو؛ برنامه « هشتگ گفتگو » با حضور دکتر مهدی رضا برنا (کارشناس ارشد هوش مصنوعی و جنگ نرم ) و مهندس حسام الدین ملک محمدی (کارشناس ارشد فضای مجازی و مطالعات منطقهای ) و ارتباط تلفنی با دکتر احمد کارخانه ( دبیر کشوری نهضت سواد رسانهای انقلاب اسلامی و مدرس دانشگاه در حوزه ارتباطات و رسانه ای) و با موضوع نقش شبکه ملی اطلاعات در حکمرانی فضای مجازی، روانه آنتن شد.
هشتگ گفتگو: شبکه ملی اطلاعات یعنی چه؟
برنا: برای اینکه فضای مجازی را شکل دهیم نیاز به لایهها و زیرساختهای سخت افزاری، شبکه، نرم افزاری و خدمات کاربردی و محتوایی داریم، شبکه ملی اطلاعات باعث میشود که کشورها و حاکمیتها بتوانند بر تمام لایهها حاکمیت داشته باشند و تحت کنترل آنها و قانونمند باشند.
هشتگ گفتگو: شبکه ملی اطلاعات به معنای ارتباط محدود در کشور است یا امکان تعامل با دنیا را دارد؟
برنا: در شبکه ملی اطلاعات دسترسی اینترنت قطع نمیشود بلکه همه چیزهایی که در محیط فضای مجازی اتفاق میافتد باید قوانین را رعایت کنند و به صورت مدیریت شده استفاده شوند.
هشتگ گفتگو: حکمرانی فضای مجازی به چه معناست؟
ملک محمدی: حکمرانی در فضای مجازی مبتنی به فضای فیزیکی است، در برخی جاها اعمال محدودیت بد نیست. حاکمیت در فضای مجازی برای دفاع از مردم، فرهنگ، تاریخ و بزرگان کشور است.
هشتگ گفتگو: سواد رسانهای تا چه اندازه میتواند به حکمرانی فضای مجازی و شبکه ملی اطلاعات کمک کند؟
کارخانه: یکی از ابعاد بحث حکمرانی موضوع سواد رسانهای است. سواد رسانهای باعث فعال کردن مخاطب و تربیت انسان کنشگر و ایجاد یک جبهه مردمی، انقلابی و اسلامی در فضای جمهوری اسلامی میشود و میتواند یکی از محورهای اساسی پیشنهادی حکمرانی فضای مجازی در موقعیت ایران باشد.
هشتگ گفتگو: در فضای مجازی که هیچ نوع حکمرانی در اختیار ما نیست نقش هوش مصنوعی را تا چه اندازه قوی میبینید؟
برنا: در فضای مجازی نه استقلال ونه آزادی داریم، آزادی در حریم چهارچوبهایی که صاحبهای بسترها تعیین میکنند وجود دارد و این معنای آزادی نیست. هوش مصنوعی در محدود کردن این آزادی تاثیرگذار است و هر روز بیشتر پیشرفت میکند.
هشتگ گفتگو: شبکه ملی اطلاعات در این زمینه چه کمکی میکند؟
کارخانه: دستیابی به یک فضای مطلوب مجازی بدون تحقق شبکه ملی اطلاعات معنی پیدا نمیکند اگر این بستر وجود نداشته باشد حکمرانی معنا ندارد، باید در جایی حکمرانی کنیم که آن بستر در مالکیت و اختیار ما باشد ما عملاً هیچ گونه حکمرانی در فضای مجازی نداریم در نتیجه ایجاد شبکه ملی اطلاعات ضروری است.
هشتگ گفتگو: چگونه در بحث حکمرانی فضای مجازی وارد شویم تا سریعتر به شبکه ملی اطلاعات برسیم؟
ملک محمدی: ما به6 مقوله برای رسیدن به حکمرانی فضای مجازی نیازمندید 1- کاربر تراز انقلاب اسلامی و حکمرانی فضای مجازی را تربیت کنیم 2- خدمات پایه کاربردی 3- ارائه محتوایی که آموزش دهنده و ترویج فرهنگ اصیل اسلامی و ایرانی باشد 4 - قوانین و مقررات و اقدامات مناسبی انجام شود 5- زیرساخت 6- امنیت
هشتگ گفتگو: شورای عالی فضای مجازی برای تحقق شبکه ملی اطلاعات چه گامهایی برداشته است؟
کارخانه: شورای عالی فضای مجازی باید مأموریتهای محوری داشته باشد که بیشتر نقش سیاستگذاری و نظارت در پروژههای مختلف در فضای مجازی کشور و مصوباتی در حوزه زیرساختها و سیاستگذاری داشته باشد. و باید بهروز باشد، از نظر سختافزاری و نرمافزاری و محتوایی فعال باشد و نظارت بر اجرای دقیق در همه سطوح داشته باشد.
هشتگ گفتگو: آیا در کشور ما از تکنولوژیهای روز برای سانسورهای آنلاین و مدیریت و حکمرانی فضای مجازی استفاده میشود؟
برنا: اگر شبکه ملی اطلاعات تکمیل شود و بسترهایی که محتوا به اشتراک گذاشته میشود تحت مدیریت و کنترل کشور باشد جوانان ما توانایی دارند که با ابزارهای هوشمند از یکسری تخلفات جلوگیری کنند؛ وقتی زیرساخت و بستر در اختیار کشور نیست عملاً زمینه این امر وجود ندارد.
هشتگ گفتگو: فیلتر به چه منظور و تا چه حدی استفاده میشود؟
ملک محمدی: در خیلی از کشورها شرکتهایی وجود دارد در حوزه ارتباطات، که محتوای غیر اخلاقی برای ردههای سنی منتشر نشود. تا زمانیکه فضای سالم برگرفته از محتوای پاک اسلامی ایرانی را حاکم نکنیم قادر نیستیم اعلام کنیم دارای شبکه ملی اطلاعات و حاکمیت در فضای مجازی هستیم. پیشنهاد من این است که از برند فضای مجازی پاک و حلال استفاده کنیم و در کشورهای اسلامی ترویج کننده فضای مجازی حلال باشیم.
هشتگ گفتگو: آیا حکمرانی در فضای مجازی و شبکه ملی اطلاعات، به برگشتن فضای امن فرهنگی کمک میکند؟
کارخانه: از الزامات حکمرانی فضای مجازی توجه به نوآوری، جامعیت و خود اتکایی است، در حکمرانی فضای مجازی به دنبال افزایش مشارکتهای مردمی باشیم یک شبکه انحصاری نمیتواند شبکه کاملی باشد و حکمرانی فضای مجازی در اداره کشور باید بر اساس ارزشها و شعارهای خودمان شکل بگیرد و متناسب با اهداف انقلاب اسلامی یک بازخوانی شود.