صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

یك استاد دانشگاه گفت : پایین بودن بهره وری در بخش كشاورزی و شرب سبب اتلاف منابع آبی شده است در حالی كه با نصف یا یك سوم آب در دسترس فعلی می توان نیاز شرب كشور را تامین كرد.

برنامه " مناظره " با موضوع سهم مصارف غیر كشاورزی از منابع آبی كشور با حضور حسین هاشمی ، عضو هیئت علمی پژوهشكده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی روانه آنتن رادیو گفت وگو شد.

حسین هاشمی در آغاز برنامه مناظره رادیو گفت و گو ، كاربری های آب در حوزه زیست محیطی را برشمرد و عنوان كرد : كاربری های آب به دو نوع مصرف كننده و غیر مصرفی تقسیم می شوند كه نوع اول شامل شرب ، صنعت ، كشاورزی و برخی از انواع آبزی پروری آب را از بستر خود خارج و مورد استفاده قرار می دهند و نوع دوم ، آبزی پروری در داخل بستر ، حفظ اكوسیستم و محیط زیست ، تفرج ، تولید برق آبی و حمل و نقل آبی را در بر می گیرد.

وی افزود : در موقعیت های زمانی و مكانی مختلف ، اولویت تخصیص منابع به هریك از كاربری ها تغییر می یابد و نمی توان یك نسخه واحد برای همه قسمت ها در نظر گرفت اما بخش هایی كه برنامه ریزی كلان برای تخصیص منابع را انجام می دهند باید اولویت ها را در نظر داشته باشد.

عضو هیئت علمی پژوهشكده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی به رشد جمعیت اشاره كرد و گفت : با توجه به اینكه جمعیت 150 میلیونی در آینده نزدیك برای كشور متصور است ، ابتدا باید ظرفیت برداشت مناسب با این جمعیت را مشخص كنیم و سپس به بررسی تناسب میان هر یك از واحدهای مصرفی بپردازیم.

هاشمی تاكید كرد : برنامه ریزی ما باید به نحوی باشد كه در یك افق 20 تا 30 ساله ، در حدود 40 الی 60 درصد منابع آبی كشور را برای جمعیت ذكر شده مورد بهره برداری قرار دهیم و از سوی دیگر هدف صنعتی شدن ، خودكفایی در بخشی از محصولات كلیدی كشاورزی و حفاظت از محیط زیست باید مورد توجه باشد.

وی با بیان اینكه منابع آبی از لحاظ كیفی باید در اولویت قرار بگیرند ، گفت : آب هایی كه در معرض آلودگی قرار نگرفته اند و كیفیت مطلوبی دارند ، در اصطلاح دست اول هستند باید به شرب اختصاص یابند و مدیریت در خصوص این بخش باید جدی باشد چراكه اگر دچار خشكسالی شویم قادر به وارد كردن محصول كشاورزی هستیم اما در مورد شرب و صنعت ، تداوم تامین باید برقرار باشد.

این استاد دانشگاه خاطرنشان كرد : ایران در منطقه سومین كشور از لحاظ منابع آبی در دسترس است ، در حالی كه كشورهای همسایه با منابع آبی بسیار كمتر تولید ناخالص بالاتری دارند.بنابراین سیاست ها و رویكردهای دولت در حوزه مدیریت آب باید تغییر كند و باید 40 تا 60 درصد منابع در اختیار مصرف قرار گیرد.

هاشمی گفت : سهم كشاورزی باید با تعیین مقررات سخت گیرانه و با الزام به افزایش بهره وری و تولید كاهش یابد و معتقدم با یك دوم یا یك سوم از مقدار آب فعلی در دسترس ، بدون تغییر سهم كشاورزی ، می توانیم پاسخگوی نیاز یك جمعیت دوبرابری باشیم.

مرتبط با این خبر

  • سریلانكا بستر همكاری‌های گسترده با كشورمان را در اختیار دارد

  • هر رأی مردم به‌مثابه گلوله‌ای به سمت دشمن است

  • دشمن به هنجارشكنان هویت می‌دهد

  •  تأثیری كه حمله ایران به اسرائیل بر برخی اعراب منطقه گذاشت

  • تولیدِ كیفی با تزریق امید به كارگران محقق می‌شود

  • ضرورت معرفی چهره‌های حدیثی و علمی و انقلابی مدفون در آستان عبدالعظیم حسنی (ع) به مردم

  • توفان طبس؛ دست خداوند پشت سر مردم ایران بود

  • نقش‌های توسعه‌بخشی رادیو به‌ویژه در جوامع كوچك تر كماكان پررنگ است

  • جهش تولید؛ در سایه ارتقای معیشت و كنترل تورم

  • دعوت از هنرمندان ایرانی خارج كشور و ترویج فرهنگ بی‌حجابی