صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: الگومداری در دوره های مختلف رشدی از عوامل مهم نفوذ پذیر شدن یا واكسینه شدن در برابر امور مختلف است.

برنامه "گفت و گوی فرهنگی" با موضوع تهاجم فرهنگی، جنگ نرم و هویت فرهنگی دانشجویان و با حضور كامران شیوندی عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی و دكترای تخصصی روانشناسی تربیتی از آنتن رادیو گفت و گو پخش شد.

شیوندی در ابتدای مطلب بیان كرد: هویت دانشجوی ایرانی در قبل و بعد از انقلاب طبق تاریخ تحولی، دارای كلید واژه های ثابتی از جمله ظلم ستیزی، استكبار ستیزی، عدالت محوری، حق محوری، خدا محوری و خودباوری است. لذا هویت به معنای مجموعه ای از خصوصیات پایداری است كه به اعتبار آن یك فرد انسانی از دیگران متمایز می شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در رابطه با اشاره صریح مقام معظم رهبری به نبوغ ایرانی گفت: اسلام در كشورهای مختلفی بروز و ظهور یافته اما نبوغ ایرانی موجب احیای هویت فراموش شده در متن اسلام توسط ایران اسلامی و البته به بركت انقلاب گردید. مطرح شدن این نوع از اسلام بحث استكبار و تهاجم فرهنگی و مقابله با این تفكر نیز را در مقابل خود دارد.

این استاد دانشگاه، الگومداری در دوره های مختلف رشدی را از عوامل مهم نفوذ پذیر شدن یا واكسینه شدن در برابر امور مختلف دانست و افزود: والدین در دوره كودكی اول( یك تا شش سالگی) الگوی تمام عیار كودك خود هستند و اگر این كودك در دوره كودكی ثانویه فرهنگ مدرسه را با فرهنگ خانوادگی خود در تضاد ببیند دچار نافرمانی مقابله ای می شود و این زمینه را برای پذیرش هویتی غیر از هویت او فراهم خواهد كرد.

وی افزود: در دوره نوجوانی اولیه همسالان نقش پررنگی دارند و اگر فرهنگ محتوایی برنامه ها، كتب درسی و فرهنگ جامعه با فرهنگ خانوادگی او در تضاد باشند همان نافرمانی مقابله ای كه در دوره كودكی ثانویه ایجاد شده بود به نافرمانی مقابله ای مدنی تبدیل و مجددا زمینه برای پذیرش فرهنگی غیر از فرهنگ بومی فراهم خواهد شد.

شیوندی ادامه داد: بعد از دوره نوجوانی اولیه، الگوی كودك سوپراستارها و سلبریتی های جامعه می شوند. سازوكار حكومتی و تدوین قوانین و مقررات در مجلس شورای اسلامی باید به گونه ای باشد كه سلبریتی حق پوشیدن هر لباس و هر مدل صحبت كردن را نداشته باشد و با هر گفتگویی در خارج از این فرهنگ بومی و ناب همراهی نكند چراكه در غیراین صورت كودك دچار اختلال در رفتارها و هویت می شود.

وی اضافه كرد: در دوره جوانی(20 تا 40 سال) الگومداری از سلبریتی ها به حاكمان، مسئولان و افراد تصمیم گیر در جامعه منتقل می شود و در اینجا مسئولان تراز اول نیز حق انجام هر گفت و گویی را ندارند. اگر مسئول تراز اول جامعه دوتابعیتی شد قطعاً در هویت ملی نوجوان و جوان خلل ایجاد كرده چراكه باور جوان این می شود كه میهن دوستی ارزش و اولویت نیست.

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در مصاحبه با رادیو گفت و گو مطرح كرد: ایجاد پدافند ادراكی در جنگ شناختی از مباحث جدید در روانشناسی نوین است؛ بدین معنا كه افكار عمومی و ذهنی مردم را نسبت به پروژه نرم فرهنگی واكسینه كنیم.

وی در توضیح بیشتر این مطلب افزود: این واكسینه روانشناختی در ابعاد مختلفی مطرح است. به عنوان مثال اشرافی گری مسئولان و نگاه به بیرون كشور باعث شكست پدافند ادراكی مردم و در نتیجه نفوذ پذیری آنها می شود.

شیوندی همچنین یادآور شد: مقام معظم رهبری تأكید می كنند كه آمریكا قابل اعتماد نیست اما از طرف دیگر دولت برعكس عمل كرده و پای میز مذاكره حاضر می شود. در این میان نوجوانی كه در جنگ شناختی بین عقل، احساس و تفكر قرار گرفته قادر به هضم این موضوع نیست و در نتیجه ضمن دوشخصیتی شدن، اعتماد اجتماعی خود را نیز به بدنه سیاسی و فرهنگ جامعه از دست خواهد داد. متاسفانه این مسئله در دانشگاه ها نیز نمایان است، برخی اساتید برای تولد فرزندانشان به كشورهای دیگر مسافرت می كنند و این قضیه باعث شكسته شدن مقاومت ادراكی و شناختی دانشجویان خواهد شد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در ادامه این "گفت وگوی فرهنگی" تأكید كرد: اگر مسئولان با مردم صادق باشند و پای درد دل آنها بنشینند تاب آوری شناختی مردم افزایش خواهد یافت و در این صورت نفوذ ناپذیر می شوند.

وی با اشاره به سخنان مشترك و ارزشمند امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری مبنی بر اینكه آمریكا به شما حمله نمی كند گفت: این جملات به معنای تنظیم ساخت شناختی مخاطب، ایجاد قوت قلب، اعتماد به نفس، خودباوری و شجاعت در مخاطب است.

شیوندی ضمن اشاره به تحلیل غرب و آمریكا از انقلاب مبنی بر پویایی و زنده بودن آن، به چرایی این مطلب پرداخت و گفت: آنها دلیل را اینگونه بیان می كنند كه مدافعان حرم نه مكتبی داشتند و نه مدرسه ای كه به آنها آموزش داده باشد بلكه اینها در بستر انقلاب رشد یافته اند.

مرتبط با این خبر

  • شعله‌ور شدن اعتراضات ضد اسرائیلی در دانشگاه‌های آمریكا

  • سریلانكا بستر همكاری‌های گسترده با كشورمان را در اختیار دارد

  • هر رأی مردم به‌مثابه گلوله‌ای به سمت دشمن است

  • دشمن به هنجارشكنان هویت می‌دهد

  •  تأثیری كه حمله ایران به اسرائیل بر برخی اعراب منطقه گذاشت

  • تولیدِ كیفی با تزریق امید به كارگران محقق می‌شود

  • ضرورت معرفی چهره‌های حدیثی و علمی و انقلابی مدفون در آستان عبدالعظیم حسنی (ع) به مردم

  • توفان طبس؛ دست خداوند پشت سر مردم ایران بود

  • نقش‌های توسعه‌بخشی رادیو به‌ویژه در جوامع كوچك تر كماكان پررنگ است

  • جهش تولید؛ در سایه ارتقای معیشت و كنترل تورم