صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

استاد دانشگاه گفت: متاسفانه در محافل سیاسی طوری درباره اروپا و آمریكا صحبت می‌شود، گویی اروپا در نقش ناجی وارد عرصه برجام شده! درحالی‌كه اروپا قد و قامت رفتار مستقل را ندارد و افراد دانشگاهی از این‌ اظهارنظرها رنج می‌برند.

برنامه "گفت‌وگوی سیاسی" با موضوع (بررسی توان اروپا برای حفظ برجام) با حضور دكتر یاسر برخورداری، استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل بین‌المللی روانه آنتن شبكه رادیوگفت‌وگو شد.

یاسر برخورداری در مصاحبه با رادیوگفت‌وگو بیان كرد: تصور می‌كنم یكی از دلایلی كه باعث شد، اروپا به صورت فعال وارد مذاكرات برجام شود كه در نهایت منجر به پروژه برنامه جامع اقدام مشترك (برجام) شد، احساس می‌كرد، اگر در این رویدادی كه در حال رخ دادن است، نقش‌آفرینی نكند و به عنوان بازیگر فعال حضور نداشته باشد، دیگر نمی‌تواند خودش را به عنوان یك قدرت بین‌المللی مطرح و ایفای نقش كند.

وی افزود: موضوع دیگری كه درباره حضور فعال اروپا در برجام مطرح است؛ اهمیت و حساسیت منطقه غرب آسیاست، لذا كمتر كشوری را پیدا می‌كنید كه در محاسبات خودش از منطقه غرب آسیا غفلت كند. به طوری كه اگر كشوری از این منطقه غفلت كند، نمی‌توانیم نسبت آن كشور اطلاق قدرت چه در بعد منطقه‌ای و چه بین‌المللی داشته باشیم، برای همین اروپا وارد عرصه مذاكرات برجام شد و ایفای نقش كرد. اما آنچه امروز درباره برجام مهم است؛ یعنی از سال 2015 كه امضاء شد تا سال 2017 كه آمریكا از آن خارج شد و امروز اروپا در آن حضور دارد، نباید به رابطه آمریكا و اروپا در یك فضای فانتزی بنگریم و درباره آن صحبت كنیم.

استاد دانشگاه ادامه داد: متاسفانه در محافل سیاسی داخلی كشور ما طوری درباره رابطه اروپا و آمریكا صحبت می‌شود كه افراد فعال در حوزه دانشگاه درباره این‌گونه اظهارنظرها رنج می‌برند. برخی افراد می‌خواهند به نوعی درباره اروپا در رابطه برجام صحبت كنند كه اروپا در نقش یك ناجی وارد عمل می‌شود! در حالی كه در فضای سیاست این یك اصل پذیرفته شده است كه هیچ‌كدام از كشورها در فضای قربته الی‌ ا... وارد عمل شوند و بگویند ما می‌خواهیم كمك كنیم و ناجی بشویم و من بسیار متعجم از كسانی كه در سیاست خارجی و روابط بین‌الملل ما دخیل بودند، این‌گونه صحبت می‌كردند و از آن طرف بسیاری از مطبوعاتی در كشور كه وابسته به جریان لیبرالیسم و غربگرا هستند، آن‌گونه وانمود كردند كه قرار است كه اروپا ناجی ما بشود.

یاسر برخورداری گفت: امكان حمایت اروپا از برجام نیست، زیرا اگر سطح تبادلات مالی و اقتصادی میان اروپا و آمریكا را ببینید، سطح دسترسی‌ها و روابط دو جانبه و چند جانبه‌ای كه میان كشورهای اروپایی و كشور آمریكا را مشاهده كنید، بعد یك قدم عقب‌تر بروید و بحث‌های ایدئولوژیك و گفتمانی آنها را از نظر بگذرانید، متوجه خواهید شد كه اروپا هنوز به آن قد و قامتی نرسیده كه بخواهد از خودش رویكردهای مستقل بروز بدهد و اتخاذ كند. اما نكته‌ای كه اینجا مایه تاسف است، چنین مساله‌ای پوشیده، پنهان و مخفی نبود كه بگوییم در حال حاضر آلمان این سطح مبادلات تجاری و اقتصادی با آمریكا دارد كه وقتی ما انتقادی را مطرح می‌كنیم، سریع این واكنش را نشان می‌دهند كه شما خبر ندارید كه اروپا هیچ‌گاه مبادلات وسیع خودش را با آمریكا به دلیل تبادلات جزئی با ایران قطع كند.

وی در مصاحبه با رادیوگفت‌وگو افزود: در حالی كه نقد ما این است كه میزان سطح مبادلات اروپا و آمریكا موضوع پنهانی نبوده و شما از آن اطلاع داشتید و علاوه بر آن تجربه تروئیكا(مذاكرات پاریس) جلوی چشم ما بود، نكته اساسی این نیست كه ما از آن تجربه تلخ استفاده و بهره‌برداری كنیم برای این‌كه فرد یا افرادی را متهم كنیم، بلكه ما واقعا باید مدیریت دانش داشته باشیم و از تجاربمان استفاده كنیم. سوالی كه پیش می‌آید، چند بار باید تجربه كنیم؟ باید یك نقطه بگذاریم و به گذشته به دیده عبرت نگاه كنیم كه نكته بسیار مهمی است.

مرتبط با این خبر

  • دشمن به هنجارشكنان هویت می‌دهد

  •  تأثیری كه حمله ایران به اسرائیل بر برخی اعراب منطقه گذاشت

  • تولیدِ كیفی با تزریق امید به كارگران محقق می‌شود

  • ضرورت معرفی چهره‌های حدیثی و علمی و انقلابی مدفون در آستان عبدالعظیم حسنی (ع) به مردم

  • توفان طبس؛ دست خداوند پشت سر مردم ایران بود

  • جهش تولید؛ در سایه ارتقای معیشت و كنترل تورم

  • نقش‌های توسعه‌بخشی رادیو به‌ویژه در جوامع كوچك تر كماكان پررنگ است

  • دعوت از هنرمندان ایرانی خارج كشور و ترویج فرهنگ بی‌حجابی

  • رهبر انقلاب: با جهش تولید جیب و دست كارگر پُر می‌شود

  • دستگاه‌های فرهنگی در مقوله حجاب كم‌كاری كرده‌اند