صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

یك كارشناس اقتصادی گفت: مردم و فعالان بازار سرمایه، بحران ارزی را عامل نجات بانكها تلقی می كردند اما ترازنامه سیستم بانكی در پایان سال 1397 اوضاع وخیم بانكها را نشان می دهد.

برنامه "گفت و گوی اقتصادی" با موضوع نقش بانك ها در شكل گیری مشكلات اقتصادی و با حضور محمد ماهی دشتی كارشناس مسائل اقتصادی و شادی بزرگی كارشناس پولی و بانكی از شبكه رادیو گفت وگو روانه آنتن شد.

ماهی دشتی با بیان اینكه منابع اقتصادی كافی در ایران برای توسعه اقتصادی وجود ندارد گفت: عملكرد اقتصاد ایران فاقد كارایی لازم برای ایجاد رشد اقتصادی است و به دلیل عدم امكان انباشت ثروت همزمان با رفاه مصرف كننده سطح تعادل تولید ناخالص داخلی نیز افزایش نمی یابد.

كارشناس مسائل اقتصادی نبود منابع كافی برای رشد اقتصادی را ناشی از پایین بودن سطح نوآوری و خلاقیت در اقتصاد دانست و افزود: با توجه به سهم اصلی بانك ها در اقتصاد انتظار می رود كه تخصیص منابع به فعالیت های نوآورانه و خلاقانه صورت گیرد.

وی همچنین نرخ بهره را زاییده عملكرد كل اقتصاد كشور خواند و گفت: با توجه به نرخ تورم نقطه ای 50,4 دهم درصد در پایان خرداد، نرخ بهره بانكی هم باید بیشتر از حال حاضر باشد زیرا تقاضای منابع نقدینگی بسیار زیاد است.

ماهی دشتی یادآور شد: عمده پس انداز ما در اختیار اقلیت پس اندازكنندگان است و اكثریت پس اندازكنندگان سهم كوچكی در سپرده های بانكی دارند. این پس اندازكنندگان بزرگ، كه معمولا تحت مالكیت خود بانكها هستند، می دانند باید در چه زمانی منابع نقدینگی را وارد معاملات سفته بازی كنند.

وی با اشاره به اینكه نرخ بهره باید از بازار تعیین شود گفت: هم اكنون نرخ بهره و سود سپرده و تسهیلات به اشتباه پایین است و با توجه به شرایط اقتصادی خود به خود تعدیل خواهد شد.

كارشناس مسائل اقتصادی خاطرنشان كرد: مردم و فعالان بازار سرمایه بحران ارزی را عامل نجات بانكها تلقی می كردند اما ترازنامه سیستم بانكی در پایان سال 1397 نشان می دهد كه نسبت سرمایه به كل دارایی های بانكی از 3,7 دهم درصد از سال 1393 به 1,1 دهم درصد در پایان سال 1397 رسیده است. بنابراین نه تنها از استانداردها پایین تر هستیم بلكه تحولات اقتصادی موجب بدترشدن وضعیت بانكها نیز شده است.

ماهی دشتی تفاوت در شاخص های سلامت بانكها را نشانه وجود مسائل در خود بانكها دانست و گفت: تفاوت ترندها در بانكها به معنای ضرورت اصلاح بانكی و حذف بانكهای بد است.

این كارشناس اقتصادی عدم نظارت كلان، گران بودن هزینه بانكها از نظر ساختمان، پرسنل و فعالیت، كج گزینی و پرداخت وام ها به افراد پرریسك تر را از جمله مشكلات نظام بانكی در ایران دانست.

در ادامه، بزرگی اظهار كرد: بحران بانكی به معنای عدم تعادل در بازار بانك و یا پول نیست زیرا نرخ بهره بانكی نیز مانند هر بازار دیگر ناشی از تقاضا و عرضه پول است.

كارشناس پولی و بانكی افزود: ما همه مشكلات اقتصادی كشور را ناشی از نرخ بهره می دانیم درصورتیكه نرخ سود بالا هم اكنون معلول شرایط اقتصادی است.

بزرگی ادامه داد: ما در شرایط نوسانات بازارهای موازی مردم را از سپرده گذاری در بانك ها نهی می كنیم و در نتیجه سرمایه ها از بانك خارج می شود، در این میان بانكها برای رقابت مجبور به ارائه امكاناتی می شوند تا بانك مركزی را دور زده و نرخ بهره را بالا ببرند و مجددا مردم هم سرمایه خود را به بانكها انتقال می دهند.

كارشناس پولی و بانكی نظارت بر نرخ سود بانك ها و تعریف چارچوب برای عملكرد بانكها را امری ضروری دانست و متذكر شد: متاسفانه هر دستوری كه از سیاست گذاران بر روی هر قیمت و مولفه ای اعمال شده بعد از مدتی به قیمتی بالاتر از قبل بر می گردد.

بزرگی در رابطه با بنگاه داری بانك ها در ایران گفت: بانك های كشورهای دیگر بنگاه داری نمی كنند اما فعالیت های اقتصادی سودآوری را راه اندازی كرده و آن را به سهامداران و ذینفعان انتقال می دهند.

مرتبط با این خبر

  • شعله‌ور شدن اعتراضات ضد اسرائیلی در دانشگاه‌های آمریكا

  • سریلانكا بستر همكاری‌های گسترده با كشورمان را در اختیار دارد

  • هر رأی مردم به‌مثابه گلوله‌ای به سمت دشمن است

  • دشمن به هنجارشكنان هویت می‌دهد

  •  تأثیری كه حمله ایران به اسرائیل بر برخی اعراب منطقه گذاشت

  • تولیدِ كیفی با تزریق امید به كارگران محقق می‌شود

  • ضرورت معرفی چهره‌های حدیثی و علمی و انقلابی مدفون در آستان عبدالعظیم حسنی (ع) به مردم

  • توفان طبس؛ دست خداوند پشت سر مردم ایران بود

  • نقش‌های توسعه‌بخشی رادیو به‌ویژه در جوامع كوچك تر كماكان پررنگ است

  • جهش تولید؛ در سایه ارتقای معیشت و كنترل تورم