صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

حجت الاسلام پورمحمدی با اشاره به اینكه فیلسوف باید ما را با حقیقت مواجه سازد گفت: كار فلسفه در دنیای جدید اینست كه جهان را برای ما تبیین كند و در این راستا انتظار زیادی از فلسفه نداریم.

به گزارش شیعه پرس، حجت الاسلام والمسلمین علی پورمحمدی در مصاحبه تلفنی با برنامه «سوفیا» ضمن ارائه تعریفی از فیلسوف گفت: فیلسوف كسی است كه صاحب تفكر فلسفی است و بدین اعتبار تعریف فلسفه نیز شامل فیلسوف می شود.طبق مكاتب سنتی، برای فیلسوفان تعاریف مجزایی قائل نیستند اما در لایه های عمیق تر، می توان امتیاز خاص برای فیلسوف قائل بود.

حجت الاسلام پورمحمدی با ارائه تعریفی از ملاصدرا افزود: ملاصدرا فلسفه را اینگونه تعریف می كند كه به عالم ذهنی همچون عالم چشم نزدیك است – یعنی همان چیزی كه بصورت واقعی دیده می شود در زمره فلسفه جای می گیرد- و فیلسوف در این باب هندسه عالم را در ذهن خود ترسیم می كند.ملاصدرا می گوید فلسفه اینگونه است كه انسان حقیقت عالم را آنگونه كه هست می شناسد و در اینجا از تعریف فلسفه می توان به تعریف فیلسوف پی برد.

حجت الاسلام پورمحمدی ادامه داد: گاه از فیلسوفان توقعی علمی داریم اما در زندگی به درك عمیق تری از هستی نیازمندیم؛ مانند لحظاتی كه به آگاهی یابی از هستی نیاز است و در اینجا فیلسوفان باید به كمك آیند و ما را در درك هستی كمك كنند.در دنیای غرب نیز اصطلاحی بعنوان تكنسین فلسفه را تعریف می كنند؛ این فرد با تاریخ فلسفه درگیر است اما آیا می توان او را بعنوان فیلسوف تلقی كرد؟»

یك مدرس عالی حوزه علمیه گفت: فلسفه در غرب بعنوان یكی از رشته های مهم دانشگاهی است ولی آیا همه دانشجویان و اساتید فیلسوف هستند؟ خیر این افراد تكنسین فلسفه می باشند كه موضوعات مختلف را در فرمول های فلسفی قرار می دهند و به نتیجه ای دست می یابند.

وی با اشاره به اینكه فیلسوف باید ما را با حقیقت مواجه سازد، تصریح كرد: امروز در فلسفه مدرن تعریفی از متافیزیك وجود دارد؛ یعنی وقتی هر یك از علوم كار خود را انجام می دهند و زندگی طبیعی جریان دارد، فلسفه به میدان می آید و روند زندگی را تشریح می نماید. مثلا فلسفه اخلاقی بررسی می كند كه آیا روند این زندگی با اخلاق همراه است یا خیر و در این راستا فیلسوف اخلاق كسی است كه با ابزار عقل زندگی را با معیارهای اخلاقی می سنجد.فیلسوف سیاسی دست به بررسی می زند و می گوید آیا جریان سیاسی جامعه با معیارهای عقلایی همراه است؟ یعنی فیلسوفان در هر بخش از زندگی سنجشی بر پایه عقل انجام می دهند.كار فلسفه در دنیای جدید اینست كه جهان را برای ما تبیین كند و در این راستا انتظار زیادی از فلسفه نداریم. لذا فلسفه دوران های مختلف متفاوت است چون تبیین ها عقلانی و نزدیك تر به واقعیت می شوند.

مرتبط با این خبر

  • سریلانكا بستر همكاری‌های گسترده با كشورمان را در اختیار دارد

  • هر رأی مردم به‌مثابه گلوله‌ای به سمت دشمن است

  • دشمن به هنجارشكنان هویت می‌دهد

  •  تأثیری كه حمله ایران به اسرائیل بر برخی اعراب منطقه گذاشت

  • تولیدِ كیفی با تزریق امید به كارگران محقق می‌شود

  • ضرورت معرفی چهره‌های حدیثی و علمی و انقلابی مدفون در آستان عبدالعظیم حسنی (ع) به مردم

  • توفان طبس؛ دست خداوند پشت سر مردم ایران بود

  • نقش‌های توسعه‌بخشی رادیو به‌ویژه در جوامع كوچك تر كماكان پررنگ است

  • جهش تولید؛ در سایه ارتقای معیشت و كنترل تورم

  • دعوت از هنرمندان ایرانی خارج كشور و ترویج فرهنگ بی‌حجابی