صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

شقاقی تصریح كرد: متاسفانه مناطق آزاد به هیچ كدام از اهدافی كه برای آن در نظر گرفته شده بود، دست نیافتند؛ مناطق آزاد تبدیل به دروازه های واردات شده اند.

برنامه «بدون خط خوردگی» رادیو گفت و گو در خصوص افزایش مناطق آزاد با دكتر شقاقی عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی تهران و كارشناس مسائل اقتصادی به صورت تلفنی گفتگو كرد.

شقاقی در آغاز درباره تلاش دولت و برخی از نمایندگان برای افزایش مناطق آزاد گفت: با وجود آنكه سه سال به عنوان مشاور مناطق آزاد فعالیت كرده ام اما باید اذعان كنم، اقدام برای افزایش تعداد این مناطق یك كار منفی است. مناطق آزاد از سال 1372 كار خود را با ایجاد سه منطقه كیش، قشم و چابهار كار خود را آغاز كردند و در 30 سال گذشته، تعداد این مناطق افزایش یافته است.

وی تصریح كرد: متاسفانه مناطق آزاد به هیچ كدام از اهدافی كه برای آن در نظر گرفته شده بود، دست نیافتند؛ قرار بود این مناطق صادرات را تسهیل كند و موجب ارتقای اقتصادی آن منطقه شود اما وقتی آمار و اطلاعات را مرور كنیم، متوجه می شویم مناطق آزاد تبدیل به دروازه های واردات شده اند. در این مناطق، تعداد زیادی شركت صوری دایر شد كه هیچ منفعتی برای مناطق و مردم آن نداشتند.

عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی تهران با بیان اینكه هیچ كدام از مناطق آزادی كه ایجاد شدند، زیرساخت های منطقه آزاد را نداشته اند، عنوان كرد: در كشورهای توسعه یافته تعداد مناطق آزاد محدود است و نمی توان بی شمار مناطق آزاد ایجاد كرد و از همه مهمتر، زیرساخت های یك منطقه آزاد را نیز محیا كرده اند كه شامل زیرساخت های فرودگاهی، بنادر، اقامت توریست و زیرساخت های اقتصادی می شود.

وی ادامه داد: كشورهای توسعه یافته وقتی زیرساخت های مناطق آزاد را فراهم می كنند، معافیت ها و مزایای ویژه ای نیز برای این مناطق فراهم می كنند تا عملا سرمایه گذار خارجی در این مناطق جذب شود و سرمایه گذارهای داخلی نیز با هدف بهره مندی از زیرساخت ها و مزایای آن، به آن مناطق گسیل می شوند.

این كارشناس مسائل اقتصادی درباره وضعیت مناطق آزاد در ایران اظهار كرد: در كشورمان، زیرساخت ها و بسترهای لازم برای ایجاد این مناطق فراهم نشده و صرفا مزیت هایی از جمله معافیت های مالیاتی دیده شده است و در نتیجه نه تنها سرمایه گذار خارجی جذب این مناطق نمی شوند، شركت های داخلی نیز علاقه ای به حضور فعال در این مناطق ندارند و تنها به صورت صوری و برای بهره گیری از معافیت های مالیاتی در آنجا شركت دایر می كنند.

مرتبط با این خبر

  • شعله‌ور شدن اعتراضات ضد اسرائیلی در دانشگاه‌های آمریكا

  • سریلانكا بستر همكاری‌های گسترده با كشورمان را در اختیار دارد

  • هر رأی مردم به‌مثابه گلوله‌ای به سمت دشمن است

  • دشمن به هنجارشكنان هویت می‌دهد

  •  تأثیری كه حمله ایران به اسرائیل بر برخی اعراب منطقه گذاشت

  • تولیدِ كیفی با تزریق امید به كارگران محقق می‌شود

  • ضرورت معرفی چهره‌های حدیثی و علمی و انقلابی مدفون در آستان عبدالعظیم حسنی (ع) به مردم

  • توفان طبس؛ دست خداوند پشت سر مردم ایران بود

  • جهش تولید؛ در سایه ارتقای معیشت و كنترل تورم

  • نقش‌های توسعه‌بخشی رادیو به‌ویژه در جوامع كوچك تر كماكان پررنگ است