استاد پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری در مصاحبه با رادیو گفت وگو از تشخیص عمر یخچالها به عنوان یکی از مخازن اصلی آبی در ارتفاعات به وسیله ایزوتوپها سخن گفت.
دکتر جهانگیر پرهمت استاد پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری درمورد کاربرد انرژی هستهای برای دسترسی به منابع آبی با برنامه «گفتگوی علمی» رادیو گفت وگو مصاحبه کرد.
پرهمت با بیان اینکه منابع آبی در طبیعت به آبهای جاری، زیرزمینی، تجدیدپذیر، ژرف، جامد، آبهای متعارف و غیرمتعارف تقسیم بندی میشوند گفت: البته به تازگی، رطوبت هوا نیز به عنوان بخشی از منابع آبی محسوب میشود که شناسایی و اندازه گیری آن به تکنولوژی پیشرفته نیاز دارد.
وی افزود: منابع آبی جاری که در رودخانهها و چشمهها وجود دارد عمدتاً در ایستگاههای هیدرومتریِ نصب شده قابل اندازه گیری هستند و به ندرت از روش «سنجش از دور» استفاده میشود.
استاد پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری تشخیص منشأ آبهای سطحی و منابع آلاینده از بالادست را به عنوان یکی از کاربردهای انرژی هستهای در این حوزه عنوان کرد و گفت: بخشی از منابع آب زیرزمینی به اعصار گذشته برمی گردد و ایزوتوپها با تشخیص سن و مقدار و کیفیت این آب کمک میکنند که برداشت کمتری داشته باشیم.
پرهمت با بیان اینکه استفاده از انرژی هستهای در بررسی کیفیت منابع آب و سن سنجی و موارد مشابه هزینه قابل توجهی دارد و در بیشتر موارد هم نیازی به این کار نیست گفت: معمولاً انرژی هستهای در موارد تحقیقاتی و پروژههای آبخوانهای خاص استفاده میشود.
وی با اشاره به اینکه امروزه انرژی هستهای با تک تک لحظههای زندگی آحاد بشر همراه شده و فقط محدود به بمب و سلاح هستهای نیست گفت: اغلب بیمارستانها به صورت معمول از انرژی هستهای استفاده میکنند و حتی ساعتهای کوچک در منازل مردم نیز بر اساس تکنولوژی انرژی هستهای ساخته شده و کار میکنند.
استاد پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری اظهارکرد: یکی از کاربردهای فناوری ایزوتوپهای رادیواکتیو مربوط به بحث شناسایی و تشخیص آب شیرین از آب شور در زمانی است که آبهای زیرزمینی وارد حاشیه دریاها میشوند.
پرهمت با بیان اینکه مطالعات در حوزه آبهای زیرزمینی به شدت هزینه بردار است گفت: با ورود ردیابهای ایزوتوپی در مناطق بالادست و پایین دست میتوان از مسیر جریان و حرکت آب خبردار شد و این به برنامه ریزی بهتر برای منابع آبی کمک خواهدکرد.
وی از شناسایی عمر یخچالها به عنوان یکی از مخازن اصلی آبی در ارتفاعات به وسیله ایزوتوپها سخن گفت و افزود: تعیین حجم و عمر مخازن آبهای زیرزمینی نیز که کار سادهای نیست از طریق فناوری ایزوتوپها قابل انجام است.
استاد پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری اظهارکرد: انرژی هستهای به عنوان یک منبع انرژی پاک و جایگزین انرژی فسیلی میتواند در تصفیه منابع آب شور و فاضلابهای در دسترس مورد استفاده قرار گیرد.