عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) انجام پژوهشهای میان رشتهای با رویکرد کاربردی تر و اقدامات نوآورانه تر از سوی دانشگاهها را ضروری خواند و بر آن تأکید کرد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفتوگو، دکتر مصطفی سمیعی نسب، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (علیه السلام) درمورد پژوهشهای علوم انسانی با ماهیت بین رشتهای با برنامه «گفتگوی علمی» مصاحبه کرد.
سمیعی نسب گفت: با پیچیدگی و چند وجهی شدن مسائل امروزی جامعه در حوزههای مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی عملاً مداخله تنها یک رشته برای حل مسائل کافی نیست.
وی انجام پژوهشهای میان رشتهای با رویکرد کاربردی تر و اقدامات نوآورانه تر از سوی دانشگاهها را ضروری دانست و افزود: اگر دانشگاهها به سمت میان رشتهای شدن حرکت نکنند در عرصه تصمیم گیری هم نمیتوان به صورت میان رشتهای مسائل را حل کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) تصریح کرد: امروزه استمرار نظام تک رشتهای حتی در بدنه دانشگاهی و روال آکادمیک علمی بسیار شکسته شده و این زنگ خطری برای نظام آموزش عالی کشور است.
سمیعی نسب با تأکید بر اینکه نظام آموزش عالی کشورمان باید در رشتههای دانشگاهی بازنگری کرده و برای ایجاد رشتههای تلفیقی اقدام کند گفت: نیروی انسانی متخصص و کارشناس برای حل مشکلات کشور باید از بدنه دانشگاه و نظام آموزش عالی استخراج شود.
وی معتقد است که خلاقیت و نوآوری جز از مسیر دانش میان رشتهای عبور نمیکند و مرزهای دانش امروزه جز از طریق مهمانی رشتهها و خلق ایدههای جدید میان رشتهای صورت نمیپذیرد.
این استاد دانشگاه به اشاره به اینکه ترکیب رشتهها قلمروهای جدید علمی را ایجاد خواهد کرد افزود: ترکیب رشتهها به رفع مشکلات و نیازهای جامعه کمک خواهد کرد چراکه آشنایی با دو یا چند رشته علمی، سطح پشناختِ خطاها و تبیینهای ما را از مسائل مختلف بیشتر میکند.
سمیعی نسب گفت: فضای میان رشتهای، انعطاف بیشتری را میان پژوهشگران برای عرصههای جدید فکری مشابه ایجاد میکند و باعث تعامل بهتر رشتههای علمی و تولید دانش ارزشمندتری نیز میشود.
وی اضافه کرد: مطالعات میان رشتهای به دلیل نگاه چند بعدی که دارد، منجر به آزاداندیشی و آزادی فکری برای حل مسائل خواهد شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) به سابقه تاریخی پژوهشهای میان رشتهای اشاره و بیان کرد: بسیاری از دانشگاههای دنیا بیش از سه یا چهار دهه است که به این سمت و سو حرکت کردهاند.
وی پژوهشهای میان رشتهای صورت گرفته در حوزه منابع آبی کشور را بسیار مفید و موثر ارزیابی کرد و گفت: پژوهشهای بسیار خوبی در این بخش انجام شده و در هر حوزهای که این پژوهشها را انجام ندادیم ضرر کردیم.
سمیعی نسب با بیان اینکه مسئله کوله بری مردم مناطق مرزنشین با توزیع کارت هدیه و اعطای برخی مجوزهای انتقال کالا و خدمات حل نمیشود گفت: برای رفع مشکل قاچاق کالا در مرزهای کشور باید از پژوهشها و تصمیمات میان رشتهای استفاده کرد.
وی با بیان اینکه پژوهشهای میان رشتهای، دانشگاهها را مسئله محور خواهد کرد، افزود: ماهیت میان رشته ایها، تقاضامحوری و چندساحتی بودن است برعکس بسیاری از رشتههای دانشگاهی و آموزش عالی که مورد تقاضا و چندساحتی نیستند.
این استاد دانشگاه به ضعفهای زیرساختی قانونی و اجرایی در شکل گیری پژوهشهای میان رشتهای اشاره و بیان کرد: بخشی از مشکلات مربوط به مدیریت جزیرهای دانشگاه و صنعت و عدم ارتباط این دو با هم است و بخش دیگر ناشی از نبود قوانین تسهیلگر و مناسب و مشوقها و بخشی هم به خاطر عدم استقلال مالی دانشگاهاست.
سمیعی نسب از طراحی نامناسب برنامههای درسی در دانشگاهها انتقاد کرد و گفت: برنامههای درسی دانشگاهها آنگونه که باید پاسخگوی حل مسائل کشور نیستند و باید بازنگری شوند.